Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Top Gear se vrací ke kořenům, McLaren Speedtail srovnává se stíhačkou

Ondřej Mára
Diskuze (0)

V nové řadě Top Gearu se dočkáme bláznivého závodu, který se inspiroval ještě érou původní trojice moderátorů ve složení Clarkson, Hammond & May.

Zatímco minulý týden lákala BBC diváky Top Gearu na bláznivý Bungee jumping autem, tento týden se dočkáme malého okénka do minulosti. Tedy minimálně co se inspirace týče. Vždyť kdo by si nepamatoval na epizodu z roku 2008, kdy Richard Hammond uspořádal závod mezi Bugatti Veyron a stíhačkou Eurofighter Typhoon?

Od začátku naprosto bláznivý závod s nulovou vypovídající hodnotou byl rozhodnut ještě předtím, než byl oficiálně odstartován. Přesto se jednalo o neskutečnou podívanou, která se zapsala do paměti většiny z nás. A nyní se BBC rozhodla si tuto podívanou připomenout.

Namísto Bugatti Veyron, kterou před lety řídil postrach pojišťoven Richard Hammond, se však nyní na závodní dráze objevil McLaren Speedtail, nejrychlejší model v nabídce tradičního britského výrobce exkluzivních supersportů, za jehož volantem seděl Chris Harris.

Harris měl přitom pod nohou výkon 772 kW (1.050), který McLaren vydoloval z hybridního ústrojí kombinujícího upravený vidlicový osmiválec z model 720S s elektromotorem. Všechen výkon pak putuje pouze na zadní kola. A i když někteří konkurenti nabízejí výrazně vyšší výkony, Speedtail dokáže díky fantastické aerodynamice dosáhnout až 403 km/h.

Vedle Speedtailu se pak namísto Eurofighteru Typhoon postavil nejnovější stroj ve službách Královského letectva: víceúčelová neviditelná stíhačka Lockheed Martin F-35 Lightning. O jejím výkonu sice nemáme ponětí, to však ani není příliš potřeba. Stačí se podívat na průběh samotného závodu.

V něm sice Speedtail (podle očekávání) prohraje, přesto se jedná o strhující podívanou, kdy má automobil celkem dlouho slušný náskok. BBC navíc video zveřejnila pouze jako „preview“, tedy ukázku. Dost možná nás tak v celém díle čeká ještě nějaké zajímavé překvapení.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme