Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota láká na premiéru nového Priusu, premiéra bude tento týden

Ondřej Mára
Diskuze (24)

Jeden z nejznámějších hybridů světa se příští týden představí již ve své páté generaci.

Automobilky Toyota patřila mezi hlavní propagátory elektrifikace automobilového průmyslu. Namísto čistě elektrických bateriových modelů však dlouho preferovala klasické full-hybridy, přičemž jedním z nejznámějších představitelů tohoto segmentu se stala Toyota Prius.

Toyota nedávno zveřejnila několik upoutávek na nový model, kde jsme mohli vidět nápis „Hybrid Reborn“ – v překladu znovuzrození hybridu. Hlavním kandidátem na žhavou novinku se stal právě Prius, což automobilka nyní potvrdila a nabídla novou ochutnávku jeho designu.

Video se připravuje ...

Při čelním pohledu zaujmou zvýrazněná ostře řezaná světla, připomínající nový crossover Toyota Corwn Sport. Skica siluety pak zase naznačuje elegantní tvary liftbacku/hatchbacku. Lze navíc předpokládat, že automobilka bude klást velký důraz na aerodynamiku modelu a minimalizaci jeho aerodynamického odporu.

Kromě klasického hybridu se očekává také představení plug-in hybridní verze, nesoucí označení Prime. Některé divoké spekulace však zmiňují i možnou třetí verzi, která by mohla dorazit o něco později – s motorem upraveným pro spalování vodíku. Připomeňme, že tímto typem motoru Toyota nedávno vybavila svůj závodní vůz a evidentně má v plánu tuto technologii dál rozvíjet.

Představitelé automobilky navíc před jistu dobou prozradili, že právě klasický hybrid bude prvním vozem značky, který dostane tzv. solid-state baterie. Bohužel zatím nevíme, který vůz bude touto technologií osazen, podle dřívějších prohlášení automobilky se však měl prodávat okolo roku 2025. Model Prius, s ohledem na své slavné jméno, by přitom mohl být zajímavým kandidátem.

Od spekulací se ale vraťme zpátky k faktům. Nová Toyota Prius už totiž zná datum premiéry, která podle evropského času proběhne 16. listopadu v půl páté ráno. Rozhodně však bude zajímavé sledovat, čím se Toyota Prius pochlubí a co všechno znovuzrozený hybrid nabídne.

Ondřej Mára
Diskuze (24)

Doporučujeme

16. 11. 2022 07:02
Nový Prius již byl představen
Zvenku celkem povedený design, ale nic, co by uhranulo. Spíše příklon k průměrnému většinovému vkusu. Co zůstalo je to, že zadek umí Toyota dělat většinou lépe, než předek. Pro mě příliš úzké světlomety, nelíbí se mi tolik. V interiéru opět úlitba většinovému průměrnému vkusu. Celkem nepřekvapivě, podobné řešení, jako bz4X. Paradoxně, bz4X uvnitř více připomíná Prius, než sám nový Prius. Takže nejvyšší známka 10 u mě zůstává pro můj Prius 3. generace. Tam je oproti tomuto novému vidět absolutní snaha tím designem zvenku i zevnitř zaujmout. Ano, 4. generace HEV taky chtěla zaujmout, ale přestřelila. Teď už se chce Toyota jenom vetřít průměrákům, hlavně neurazit Johnyho Average.

Jo a z nuly na 100 má ten nový za 6 sekund.
Je škoda, že musíme trpět pod nadvládou ekoteroristů z EU, kterým takováto auta, jako je Prius, smrdí. Abyste tomu rozuměli, já nechci pryč z EU. Já chci, aby pryč z EU vysmahli všichni ekoteroristi.

https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - Mikesus
15. 11. 2022 13:02
Re: No tak nic hnusnějšího, než...
Ano, hev prius neuměl matrix.
Avatar - JirkaVejrazka
15. 11. 2022 12:38
Re: No tak nic hnusnějšího, než...
Ma jinou predni a zadni cast (tu zadni primarne kvuli vaze, cele zadni dvere jsou z karbonu, tu predni kvuli matrix svetlum, ktere bezny Prius myslim neumi). Jinak je to stejne auto, jen ma jinak uvnitr poskladane komponenty a trochu jine elektromotory (a veci jsou nepatrne jinak zprevodovane).

Nikde jsem nevidel, ze by to nekdo oznacoval za 5. generaci.
15. 11. 2022 12:06
Re: Re: No tak nic hnusnějšího, než...
Ano, s tím by se dalo souhlasit. Prius kupují většinou automobiloví "nefandové" a lidi, kterým řízení moc neříká. :-)
15. 11. 2022 12:03
Re: Znovu jsem koukal na aktualizované video
To opravdu nehrozí, ale jak jsem říkal, nová generace už může být jedině hezčí! :-)