Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota láká na příchod ostrého Yarisu. Nový hatch nasadí i ve WRC

David Bureš
Diskuze (0)

Nový Yaris se světu zatím představil v konvenčních variantách. Na obzoru je ale koncept pořádně ostrého nářadí.

Toyota podle strategie svého aktuálního prezidenta už nechce stavět nudná auta, což v případě nejnovějšího vydání Yarisu znamená nejen mnohem výraznější vzhled než u předchůdců, ale také příchod sportovního derivátu. Milovníci Yarisu GRMN se tak nemusejí bát, nástupce přijde. A uvidíme ho už brzo!

Automobilka totiž začala již lákat na odhalení konceptu nazvaného Toyota Yaris GR-4, který se světu představí v průběhu letošního finále sezony světového šampionátu v rallye. Konkrétně se tak ukáže 17. listopadu během letošní australské rally. Pro japonskou značku je to skvělá příležitost k představení konceptu nového hot hatche, vždyť její jezdec, Estonec Ott Tänak, se letos stal mistrem světa ve WRC.

O novince toho zatím však moc nevíme, Toyota zveřejnila pouze upoutávku, na níž je vidět část zádě auta, navíc se zamaskovanou karoserií, v kamufláži typické pro díla divize Toyota Gazoo Racing. Patrné jsou nicméně rozšířené podběhy. Název GR-4 pak naznačuje zástavbu pohonu všech kol.

V tuto chvíli však není jasné, zda jde o upoutávku chystané sportovní verze nového Yarisu (která je skutečně v plánu) nebo spíše nového závodního speciálu. Toyota totiž již dříve potvrdila, že bude pokračovat ve WRC, v němž hodlá nasadit nový vůz, právě na bázi nového Yarisu. Bohužel už to bude bez Tänaka, který přechází ke konkurenčnímu Hyundai.

Jisté je každopádně to, že Toyota Gazoo Racing pracuje na různých modelech. Do budoucna její paleta bude čítat tři řady. Základem bude GR Sport, což budou vlastně jen sportovní pakety pro běžná auta. Nad ním bude stát GR, nabízející autentické modely kombinující každodenní použití se zábavnými jízdními vlastnostmi. Vrcholem pak budou modely GRMN, limitované edice navržené pro ty nejnáročnější jezdce.

Doporučujeme

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme