Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Matrix: Americký Auris skončí bez náhrady

Michal Fokt
Diskuze (4)
Americké pětidveřové verzi modelu Corolla se blíží konec modelového cyklu a vše zatím nasvědčuje tomu, že žádný pokračovatel nebude. Kde se v Matrixu stala chyba?

USA prý po pětidveřových automobilech moc netouží a zdá se, že Toyota Matrix je toho dalším důkazem. Tento vůz, postavený na technice modelu Corolla ve spolupráci s koncernem General Motors, jehož verze se nabízela jako Pontiac Vibe, existoval ve dvou generacích. Ta první debutovala v roce 2003 a druhá v roce 2008, přičemž zejména v případě té posledně jmenované jsme měli Američanům co závidět.

Design Matrixu byl i přes větší vnější rozměry (437 x 177 x 155 cm) totiž o poznání dravější, než v případě unylého soudobého evropského sourozence Toyoty Auris a k dispozici je i pohon všech kol a kromě standardní globální osmnáctistovky i verze s motorem 2,4 l o výkonu 118 kW. Vůz si prostě očividně kladl za cíl oslovit mladší zákazníky. Jenže jako už mnohokrát v historii se ukázalo, že tento typ aut v USA prostě neletí.

Toyota sice jeho prodejní čísla neuváděla a obratně je započítává co celkových čísel řady Corolla v honbě za prvenstvím ve světových prodejích, nicméně se proslýchá, že prodeje tohoto modelu v USA za mnoho nestojí. Tomu ostatně napovídají i nejnovější zvěsti, že Matrix ve Spojených státech bez náhrady skončí a v kompaktní třídě se bude Toyota i nadále spoléhat výhradně na sedan Corolla, jejíž nová generace se chystá debutovat ještě letos.

S autem podobného ražení se ale nejspíš nebudeme loučit definitivně, při životě by Matrix i nadále měl udržet solidní zájem v Kanadě, kde se také vyrábí, podpořený prodejem v Mexiku.

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - twistedTSD
17. 4. 2013 18:35
Re: kde je pravda
COROLLA/matrix
17. 4. 2013 16:49
kde je pravda
Tak nevím kdo má pravdu. Na tomto "exluzivním" webu psaly na začátku letošního roku o 10 neprodávanějších modelech v USA a s Matrixem to vypadalo to takhle:
Období 2012 2011 [%]
8 Toyota COROLLA/MATRIX 290 947 240 259 21,1%
Meziroční nárůst o 21% co by za to jiní daly. Ovšem pokud neprodávají po jednolivých kusech.
17. 4. 2013 16:27
skusenost
odjazdil som matrixom 2011 asi 4500km, motoricky slusne (1,8l) v spojeni s 5st A/T mala niekedy pri dvoch ludoch a kufri vsak trochu problemy zaradit si spravny stupen. To vsak boli hrozive stupania (vychodna kalifornia). Plusy boli pre mna najma interier + ovladanie, rozumna spotreba (8l) a slusne odhlucnenie. Kufor bol tak-tak, je fakt ze pre nase cestrovanie by bola Corolla sedan vyrazne lepsia volba (mali sme dva velke kufre)
Avatar - 3_diamanty
17. 4. 2013 13:14
toyota matrix
pekne auto... par som ich videl aj na slovensku ale predoslu generaciu [odkaz] ktora mi prisla nieco ako medzi kombikom a mpv-eckom .... vzdy sa mi tieto americke verzie aziatov pacili.... ved aj kia forte vyzera lepsie ako ceed.... ale treba to brat aj pozitivne , aspon modelu forte ostane viac zakaznikov ;-)

aspon ze pride nova corolla :yes:

ktovie cim to je ze tie americke verzie aziatov su take pekne [odkaz] a my v europe mame taketo ostary [odkaz] ;-\