Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota: Navigace bude upozorňovat na jízdu v protisměru

David Bureš
Diskuze (0)
Zmateným řidičům pomůže v Japonsku nová funkce navigace od Toyoty.

Automobilka Toyota rozšíří svojí navigaci o funkci, která řidiče upozorní na jízdu v protisměru. Varování se poprvé objevuje v automobilech pro japonský trh, když se od června stává součástí volitelné výbavy.

Navigační systém bude sledovat jízdu vozidla na dálnicích, vybraných placených silnicích u nájezdů a sjezdů u čerpacích stanic, odboček a křižovatek. V případě jízdy v protisměru navigace řidiče upozorní hlasem a zobrazením na displeji.

Toyota novou funkci vyvinula ve spolupráci s firmami Aisin AW Co., Ltd. a Denso Corporation. Její zabudování bylo možné díky zpřesnění určování polohy vozu a zdokonalení aktualizace mapových podkladů založené na komunikačních systémech. Funkce využije informace z GPS, gyroskopů, senzorů rychlosti a z dalších čidel, které určují přesný pohyb auta.

Jen v Japonsku se v posledních letech každoročně stane na 1.000 nehod způsobených jízdou v protisměru. Podle japonských výzkumů byli účastníky těchto nehod především starší řidiči. Často chybují také ti řidiči, kteří mají s jízdou po dálnici málo zkušeností.

Podobný asistenční systém představilo BMW už v roce 2007. Ten řidiče jedoucího v protisměru rozpozná, když se řidič snaží vjet na silnici ve špatném směru a spustí akustické a vizuální varování.

BMW tehdy tvrdilo, že mezi nejčastější příčiny vjetí do protisměru patří stres a přepínání, ztráta orientace a špatná viditelnost. Alkohol byl podle tehdejší studie faktorem ovlivňujícím třetinu řidičů jedoucích v protisměru.

Poslední medializovaný případ jízdy v protisměru se stal na konci června. Tehdy jel třiatřicetiletý Švýcar po rychlostní silnici R10 v protisměru téměř 100 km. To vyvolalo diskuzi, zda jej policie nemohla chytit dříve.

Švýcarský řidič předávkovaný léky na psychické problémy dojel po R10 až na severovýchod metropole, k letišti ve Kbelích, kde mu došlo palivo. Policie jej zadržela poté, co vystoupil auta a snažil se utéci po svých.

Případů neúmyslné jízdy v protisměru je na českých silnicích několik do měsíce.

Policie v současné době kontroluje značení u všech nájezdů na tuzemské dálnice a rychlostní silnice. Kontrola, která se týká i značení u benzinových stanic a na dálničních odpočívadlech, má zjistit, zda jsou značky srozumitelné a jestli se v nich řidiči orientují.

David Bureš
Diskuze (0)