Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota představila speciální elektromobil pro letní olympijské hry v Tokiu

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Příští rok se v japonském Tokiu uskuteční XXXII. letní olympijské hry, kterých by se měli účastnit sportovci z 206 zemí světa. A s jejich přepravou by měla pomoci automobilka Toyota.

Automobilka Toyota patří k dlouhodobým partnerům japonských olympijských her a již začátkem roku dodala pro Mezinárodní olympijskou komisi osm vodíkových automobilů Toyota Mirai. Nyní však představila speciální vozítko APM, které by mělo zajistit pohodlný transport v rámci přepravy tzv.„na poslední míli.“

Vozítko Acessible People Mover, zkráceně APM, bylo navrženo speciálně pro letní olympijské a paralympijské hry 2020 v Tokiu, kde by mělo zajišťovat přepravu na kratší vzdálenosti. Jedná se o relativně otevřený elektromobil, který není určen jen pro přepravu sportovců, ale také personálu, starších lidí, osob s postižením, těhotných žen a rodin s malými dětmi.

Toyota plánuje nasadit během olympiády až 200 APM, která by měla usnadňovat pohyb po sportovištích i mezi areály. Kromě toho se však počítá i s využitím mimo hlavní dějiště her, například při přepravě sportovců v rámci tzv. olympijské vesničky.

APM bylo navrženo pro přepravu až šesti osob. Řidič sedí na vyvýšeném místě uprostřed, což mu poskytuje dobrý výhled na silnici i nastupující a vystupující cestující, kterým je připraven kdykoliv pomoci. Pro cestující jsou připraveny dvě řady sedadel, přičemž první pojme tři osoby a zadní další dvě.

Toyota však při vývoji APM počítala i s přepravou starších návštěvníků her, osob s postižením a paralympioniků. Přední lavice se tak dá jednoduše sklopit směrem dopředu a na jejím místě jsou připraveny kotvící body pro přepravu vozíčkářů. K jejich pohodlnému nastupování slouží nájezdová rampa, která je ukryta v prazích. V této konfiguraci dokáže APM přepravit jednoho vozíčkáře a dvě osoby.

Kromě standardní varianty však bude APM připraveno i ve speciální verzi „Relief,“ která je upravena pro převoz nosítek a dvou zdravotníků. V případě zranění by tak sportovcům měla nabídnout rychlou, stabilní a bezpečnou přepravu na ošetřovnu. Místa pro zdravotníky jsou navíc umístěna hned vedle nosítek, takže již cestou mohou zraněnému poskytnout první pomoc.

Toyota APM by měla měřit cca 3,9 metru na délku, 1,6 metru na šířku a 2 metry na výšku. Automobilka sice nezmiňuje konkrétní technické parametry, dojezd na jedno nabití by se však měl pohybovat okolo 100 kilometrů a maximální rychlost dosahuje 19 km/h.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
21. 7. 2019 14:44
Děs běs hrůza
To budou pro část diskutujících z ACZ naprosto děsivý https://www.byznysnoviny.cz/…kologickych-aut/ olympijský hry :D