Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Urban Cruiser se vrátí. Jako převlečené Suzuki

David Bureš
Diskuze (1)

Toyota a Suzuki si vymění vícero modelů. Díky tomu se na trh vrátí model pojmenovaný Toyota Urban Cruiser.

Japonské automobilky Toyota a Suzuki loni oficiálně oznámily detaily připravované rozsáhlé spolupráce, která má za cíl oběma snížit náklady. Výrobci se shodli nejen na sdílení hybridní technologie, ale také spalovacích motorů. Součástí spolupráce je navíc i výměna některých modelů.

První takové modely jsme už viděli. Toyota začala v Indii prodávat hatchback Glanza, alias Suzuki Baleno. Japonský partner naopak představil SUV Across, což není nic jiného než přeznačkovaná Toyota RAV4 s plug-in hybridním pohonem, která se na evropských trzích začne prodávat v roce 2021. Nyní pak následuje další společný model.

V jeho případě opět poskytne základ Suzuki, a to konkrétně malé SUV Vitara Brezza, které je určeno pro indický trh. Tímto způsobem vznikne model se staronovým označením Toyota Urban Cruiser, který stejně jako výchozí auto bude primárně určeno pro Indii.

Technický základ nového Urban Cruiseru japonský výrobce zatím nepřiznal, zveřejněná upoutávka na „nejmladší městské SUV od Toyoty“ ale potvrzuje, že skutečně půjde o Vitaru Brezza s odlišnými znaky. Ostatně v minulosti Toyota přiznala, že tento základ hodlá využít. Do prodeje se dostane na podzim, přičemž prodávat by se mohlo také třeba v Africe. V Evropě s ním naopak nepočítejme.

Suzuki Vitara Brezza se mimochodem prodává už od roku 2016, letos prošlo faceliftem. Podobá se u nás nabízené Vitaře, proti níž je však s délkou 3.995 mm menší. Technický základ pak v tomto případě poskytnul model Swift s tím, že o pohon se stará atmosférická patnáctistovka o výkonu 77 kW. Stejnou techniku logicky použije také Urban Cruiser.

Model označený Toyota Urban Cruiser tedy změní koncepci. Na začátku tisíciletí automobilka pod tímto označením prodával v Evropě městský crossover známý jinde ve světě jako Ist. Na starém kontinentu se ale auto neprosadilo, možná i kvůli podprůměrnému výsledku v nárazových testech Euro NCAP, a tak se po pár letech zase stáhlo.

Urban Cruiser každopádně nebude posledním takovým projektem Toyoty a Suzuki. Konkrétně v Indii Suzuki Toyotě ještě pomůže s vývojem kompaktního MPV a poskytne mu techniku modelů Ciaz a Ertiga. Opačným směrem by zase měla putovat technika Corolly Touring Sports.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
6. 8. 2020 21:14
Opět
Nový model, který se v Evropě neobjeví. To máte nějaký limit na počet článků?
Co třeba zavést rubriku "v Evropě nekoupíte"?