Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota už prý testuje drsný pick-up, zřejmě konkurenta F-150 Raptor

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nabídka úchvatných amerických pick-upů, upravených ve stylu Baja, by se brzy mohla rozrůst o další zajímavý stroj.

Historie sportovně upravených amerických pick-upů je poměrně dlouhá, když se ale začne mluvit o rychlé jízdě náročným terénem, prakticky každému se hned vybaví jméno Raptor. Fordí dinosaurus ale není jediný, kdo bojuje o přízeň amerických zákazníků.

Ford F-150 Raptor je sice ikonou, na jejímž úspěchu staví i řada úpravců, v posledních letech se však o pozornost přihlásily i nové modely jiných značek. Například RAM představil svůj model 1500 TRX, zatímco Chevrolet prý chystá další zajímavou modifikaci Silverada ZR2. Brzy by se však mohla představit i divoce laděná Toyota.

Video se připravuje ...

Nejmenovaný člověk z automobilky měl totiž kolegům z The Drive prozradit, že Toyota dokonce již testuje drsný pick-up, který by měl být velmi podobný konceptu Tundra TRD Desert Chase, představenému na loňském veletrhu SEMA.

O konkrétních parametrech zatím nepadly žádné informace a zatím ani není zřejmé, kdy by měl být nový model představen. Podle zdroje by se však vůz mohl objevit na závodu trucků v sériové kategorii. Zatím ale nevíme, o jaký závod by mělo jít.

Pro automobilku by však mohlo jít o zajímavou příležitost, jak nového konkurenta Raptoru uvést a zároveň ho předvést v přirozeném prostředí. Představitelé amerického zastoupení značky ale na dotaz zámořských kolegů tradičně uvedli, že nemohou komentovat ani spekulovat o novém produktu.

Pravdou však je, že myšlenka Toyoty Tundra upravené ve stylu Fordu F-150 Raptor není ničím novým a rozhodně by se mohlo jednat o zajímavý stroj. Obzvlášť, pokud by se Tundra dočkala některých úprav konceptu TRD Desert Chase.

Ten byl postaven na 18“ kovaných kolech, obouval 37“ terénní pneumatiky General Grabber X3, měl upravený podvozek s vysokým zdvihem tlumičů, nový pevnostní přední nárazník a přídavná světla v masce. Na korbě byla speciální nástavba s výklopnými přídavnými světly a držákem dvou rezerv, heveru nebo vyprošťovacího vybavení. Drobné změny proběhly také v interiéru.

Zajímavé by však bylo sledovat, jaké změny by se odehrály pod kapotou. Toyota Tundra TRD Pro je osazena twin-turbo 3,5litrovým motorem V6, který je doplněn o elektromotor umístěný mezi spalovací motor a desetistupňovou automatickou převodovku.  Jde tak o hybrid s výkonem 326 kW a 790 Nm točivého momentu.

Oproti současnému Raptoru s motorem V6 EcoBoost a výkonem 336 kW a 691 Nm by tak nová Toyota sice trochu strádala v otázce výkonu, má však vyšší točivý moment. Toyota by navíc mohla motor ještě vyladit, u Fordu se však letos očekává, že konečně představí Raptor opět s motorem V8.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme