Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota vodíku věří. V roce 2030 má v ČR pohánět až 50.000 aut

Stanislav Kolman
Diskuze (154)

Japonská značka je proslulá svými hybridy, stále více se však zaměřuje i na vodík. V příštích letech do nich hodlá investovat ve velkém.

Automobilka Toyota zvládla předběhnout Hyundai Nexo a uvedl na český trh první vodíkové auto, které už zná i tuzemské ceny. Tím však vodíkové snažení značky teprve začíná, chystá toho násobně více.

Firma se bude spolu se Sumitomo Mitsui Banking a správcovskou firmou SPARX podílet v přepočtu třemi miliardami korun na financování dalšího fondu pro podporu nových technologií, zejména vodíku. Mirai Creation Fund III chce získat celkem 20 miliard korun na podporu rozvoje inteligentních technologií, robotiky, vodíkové technologie, elektrifikaci i vývoj nových materiálů.

Video se připravuje ...

Fond zahájí činnost letos v říjnu a podle oficiální tiskové zprávy chce investovat do podniků, které disponují technologiemi schopnými zajistit růst pro budoucí generace. Zároveň se hodně soustředí na technologie pomáhající k dosažení uhlíkové neutrality. Do fondu se přibližně do konce března příštího roku budou moci hlásit další a další investoři.

Jednou z hlavních náplní celého programu má být vodík, konkrétně vodíkový pohon, výroba vodíku a jeho distribuce. Vodíkovou technologií se Toyota zabývá již řadu let nejen v odvětví osobních automobilů, ale vytvořila třeba i první vodíkové lodě, nákladní vozidla nebo vlaky.

Druhá generace modelu Mirai se v České republice objevila teprve před několika málo měsíci, ta první však brázdí světové silnice již šest let. Česká vláda nedávno schválila vodíkovou strategii, která počítá s výstavbou nových čerpacích stanic. Očekává se, že do roku 2030 bude po tuzemských cestách jezdit 40 až 50 tisíc vodíkových vozů.

Stanislav Kolman
Diskuze (154)

Doporučujeme

8. 8. 2021 09:52
toyota vpřed
je fajn, že toyota vyvíjí na své náklady alternativu..stejně jako vw baterkáče
mě štve jiná věc. EU, která svýma pětiletkama až dvacetiletkama zbytečně honí automobilky do kouta a na druhou stranu zavírá oči před mnohem většími problémy (BRIC). Ve velké části světa si můžou lidi jezdit V8 a benzin mají za babku, celej bric má nějaké eko u zadku, jen EU se tady snaží o nějaký green red deal, v úplně utopických termínech..
Ano, ropa dojde. Ale je ještě dost času a evropa si mezitím mohla vozit zadky v R6 V6 V8 a benzin za 12Kč.. místo toho se tu prohánějí r3 dysony..z toho je mi smutno
7. 8. 2021 07:26
Re: Toyota....
Benzín zdražil za poslední rok cca o 6 Kč takže podstatně více než silova část elektřiny

Nad tím tu ale nenadavas...

Myslíš, že nová technologie oze a ev zůstane jen v Evropě?
7. 8. 2021 07:21
Re: Toyota....
Takže jsi za vraždění civilistů na moři?
Půjdeš na tu loď ten kohoutek zmáčknout a zabijet bezbranne?
6. 8. 2021 22:01
Re: Toyota....
hele to už blekotáš TAK MOC ( v době internetu ) že to už nestojí za odpověď = fakt NEBUĎ TRAPNÝ ;-\

tenhle problém na 99% https://www.denik.cz/…or-20220806.html nemá jednoduchý řešení. a ty na fakt nemáš koule = podívat se realitě do očí

Zatím si nedokázal odpovědět ani na velmi jednoduchoučké otázky (ÚROVEŇ středně TUPÝ středo ŠKOLÁK) + vymyslel si naprostý blbo kraviny o celosvětový infrastruktuře pro auta na plyn (kterou bys dodělal asi tak v době = kdy by ten plyn došel :D

tak zkus nejdřív to PRIMITIVNÍ a až PAK vymejšlet že si NAD odbornou veřejností (asi jedno jakýho) oboru ;-)
6. 8. 2021 21:55
Re: Toyota....
Tak nejdřív jen EU a když přibyly další kontinenty = vymýšlíš proč i to je málo? :-!

Bohužel na 97-99% blábolíš (viz rozhovor ne s KECALEM ale profíkem) https://www.denik.cz/…or-20220806.html

a furt si nevymyslel odpověď na svou KRAVINU o ropě a nespěchá to = na KOLIK let ropa VERSUS KOLIK bude trvat přechod na auta na NE ropu

ani PABLBOST že bys začal místo docela rozjetý elektro dobíjecí infrastruktury (plus každej druhej má zásuvku v garáži = což je stejně nejlelpší) budovat za biliony celoplanetrání plynovou infrastrukturu = chápeš JAK MOC je to KRAVINA? ;-)