Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota zahájila ve Velké Británii výrobu hybridního Aurisu HSD

Ondřej Láník
Diskuze (3)
Toyota Auris HSD je prvním plně hybridním modelem vyráběným v Evropě. Model, exkluzivně nabízený na evropském území, vzniká na stejné výrobní lince jako Aurisy a Avensisy s konvenčními motory.

V pondělí 28.června 2010 byla oficiálně zahájena výroba nového modelu Auris s pohonem Hybrid Synergy Drive (HSD), který je prvním vozem s plnohodnotným hybridním pohonem vyráběným na území Evropy.

Auris s pohonem HSD varábí závod automobilky Toyota v Burnastonu v hrabství Derbyshire. Cílem je přitom dosáhnout v Evropě celoročního prodeje v objemu 30 tisíc vozů, ještě letos by mělo vzniknout 14 tisíc vozů. Auris HSD bude uveden na trh ve 32 evropských zemích. První zákazníci se na svůj nový vůz mohou těšit již od letošního července.

Toyota patří mezi automobilové výrobce, kteří působí na britském území, od roku 1992. Vedle výrobního závodu Burnaston provozuje Toyota Manufacturing UK ještě závod v Deeside v severním Walesu. Zatímco Burnaston je zaměřen na výrobu automobilů, v Deeside vznikají čtyřválcové motory 1,6 a 1,8 l. Motor 1,8 l tvoří součást hybridního hnacího ústrojí Toyoty Prius i nového Aurisu HSD.

Auris HSD se vyrábí na stejné montážní lince jako zážehové a vznětové verze tohoto modelu, společně s evropskou vlajkovou lodí Toyoty - modelem Avensis. Toyota do závodu TMUK investovala více než 1,85 mld. liber (2,2 mld. eur), přičemž se jedná o jedno z devíti výrobních míst automobilky Toyota na širším evropském území. Celkový objem výroby TMUK letos v červnu překročil milník 3 milionu kusů.

Toyota začala sériově vyrábět hybridní automobily v roce 1997. V současné době nabízí v Evropě třetí generaci modelu Prius. Na domácím trhu v Japonsku a na trhu v USA jsou v nabídce taky další modely Toyoty s hybridním pohonem. Auris HSD je součástí plánu automobilky nabízet do roku 2020 v Evropě hybridní verzi ve všech modelových řadách.

Doporučujeme
Toyota Auris HSD: První jízdní dojmy

Ondřej Láník
Diskuze (3)
1. 7. 2010 11:00
OT: EV charging standard
tak to je urcite dulezita a pozitivni zprava, ze to nedopadne jak s mobilnimi telefony, co kus to specificka nabijecka, jen by mohli pohnout a neckat az na rok 2017

[odkaz]
1. 7. 2010 09:10
Re: prvý hybrid???
No nebyl, protože Touareg není full hybrid, přestože to o něm někde sem tam píší...