Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Travis Pastrana předvedl parádní Gymkhanu, z auta udělal skateboard a přeskočil vrtulník

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Přišla vám jízda Kena Blocka s elektrickou Audi trochu nudná? U jízdy Travise Pastrany s upraveným Subaru GL se rozhodně nudit nebudete!

Série Gymkhana přináší s každým vydáním ještě divočejší kousky. Divák by si tak skoro mohl pokládat otázku, jestli je tuhle show ještě kam posouvat. Travis Pastrana za volantem extrémně upraveného Subaru GL však během své floridské jízdy ukázal, že možnosti jsou téměř nekonečné. Ostatně ve srovnání s Electrikhanou, během které Block projížděl Las Vegas v unikátní Audi S1 Hoonitron, působí tahle jízda s upraveným Subaru jako mnohem zajímavější show!

Na úvod můžeme připomenout, že Pastrana řídí upravené Subaru GL, pojmenované „Family Huckster“. Vůz osazený 2,3litrovým turbem přeplňovaným motorem má mít výkon až 874 koní, karoserii vyrobenou z karbonu a zaujme i jeho aktivní aerodynamika. Vcelku zásadní proměnou ale musel projít i podvozek, který dostával během jízdy pořádně zabrat.

Video se připravuje ...

To je ostatně vidět už po prvním skoku, kdy Subaru přistane na betonových zábranách, po jejichž kovovém zábradlí se klouže jako obří skateboard. Poté následuje několik stylových otoček na protáčejících se čtyřech kolech, kdy Pastrana krouží jak kolem silničního vodního skútru, tak kolem monster-trucku balancujícího na předních pneumatikách. Skutečně působivé.

Po chvíli se Subaru postaví vedle speciálně upraveného dragsteru Chevroletu El Camino, pod jehož kapotou se ukrývá stádo asi 3000 koní. Dragster s pohonem zadních kol (obutých do pořádných pneumatik) nicméně na startu nedokáže udržet se čtyřkolkou tempo. Subaru ho tak až nečekaně převálcuje.

V následujícím segmentu se objevuje česká stopa. Upravené Subaru, vytočené k omezovači, totiž uhání po mostě v oblasti Florida Keys rychlostí až 165 mil v hodině, což je cca 266 km/h. Na pozadí přitom můžeme vidět nízko letící proudový letoun, kterým je s největší pravděpodobností československý L39 Albatros.

Následuje série opravdu divokých skoků, kdy Subaru nejprve přeletí celý most. Po tvrdém přistání vůz pokračuje a střihne si skok přes další most, pod kterým je tentokrát ve visu vrtulník. Po tanečku mezi pick-upy s nazvedaným podvozkem si pak Pastrana zkusí udělat z auta žabku a projede (nebo spíš přeskočí) přes malou vodní nádrž. Auto zkrátka nešetří a nakonec si ještě dá poslední driftovací taneček s vrtulníkem.

Video se připravuje ...

Nová Gymkhana je tak skutečně parádní show, kterou zakončuje ještě decentní reklama na nové Subaru WRX. Ani to však Pastrana nešetří a dává mu zabrat na silnici, sněhu i štěrku. Zkrátka divoká jízda, jejíž natáčení ale zkomplikovala zlomenina pánve, kterou si Pastrana přivodil během tvrdého přistání po skoku na padáku z budovy. To je ostatně vidět i na samotném konci videa.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme