Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tuhle Toyotu GR Yaris vlastnil Christian von Koenigsegg, teď může být vaše

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výrobce světoznámých supersportů má evidentně slabost pro výkonné tříválce.

Christian von Koenigsegg, muž stojící za společností vyrábějící jedny z nejvýkonnějších a nejrychlejších automobilů na světě, není jen podnikatel, ale skutečný nadšenec do aut. Kromě výroby famózních supersportů totiž vlastní i řadu skromnějších kousků.

Mnozí si nejspíš pamatují příběh, jak odkoupil zpět svou Mazdu Mx-5 první generace, kterou kdysi prodal. Kromě toho mu ale v garáži minimálně nějaký čas stál ještě jeden modernější japonský sporťák, přesto z kategorie dostupnějších sportovních vozů.

Řeč je o Toyotě GR Yaris, která je nyní na prodej přes aukční síť Collecting Cars. Vůz byl poprvé registrován ve Švédsku v prosinci 2020 a von Koenigsegg byl jedním z jeho dvou majitelů. Nyní je však vůz připraven pro nového vlastníka, a to s nájezdem pouhých 10.730 kilometrů.

Video se připravuje ...

Mnozí by možná čekali, že slavná společnost provedla na ostrém hatchbacku nějaké změny, k tomu ale nedošlo. Vůz je v naprosto sériovém stavu, lakován v elegantní černé barvě, a z výroby dostal pouze tzv. „Circuit Pack,“ který kromě červeně lakovaných brzdových třmenů za 18“ litými koly přináší i upravené nastavení podvozku a především samosvorné diferenciály na přední i zadní nápravě.

Připomeňme, že GR Yaris má pod kapotou 1,6litrový přeplňovaný tříválec, který nabízí nejvyšší výkon 192 kW, 360 Nm točivého momentu, na stovku zrychlí za 5,5 sekundy a dosahuje rychlosti až 230 km/h. Pro zajímavost můžeme dodat, že i Koenigsegg nyní staví vůz s tříválcem, pod kapotou modelu Gemera však bude 2,0litrový dvakrát přeplňovaný tříválec o výkonu až 600 koní, který navíc doplní elektromotory.

Vraťme se ale k Toyotě GR Yaris, která by podle inzerátu měla být v dobré kondici. Jedinou vadou na kráse mají být drobné oděrky barvy na přídi od kamínků, které bohužel ještě zvýrazňuje černá barva. Na druhou stranu je tak vcelku patrné, že Koenigsegg vůz nejspíš nešetřil a využíval ho tak, jak konstruktéři zamýšleli.

Těžko říct, zda slavný majitel zvýší cenu prodávaného vozu. Na aukci už je v době psaní článku 18 příhozů, přičemž poslední nabídka dosahovala 30.750 eur (cca 761.000 Kč). Aukce však skončí až v pondělí ráno, takže je pořád šance, že cena ještě výrazně povyskočí.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme