Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Už i Nizozemsko… Do roku 2030 prý zakáže prodej nových aut se spalovacími motory!

Stanislav Kolman
Diskuze (20)
Nizozemská vláda předložila plán, jehož hlavním tématem je stopka novým vozům s benzinovými a naftovými jednotkami do roku 2030.

Koalice vedoucích představitelů země chce do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého o 49 % oproti hodnotě z roku 1990. Věří, že klíčovým krokem bude zákaz prodeje nových aut se zážehovými a vznětovými jednotkami. Budoucnost patří, jak jinak, elektřině.

Jistě nemusíme připomínat, že s hodně ambiciózním plánem nepřichází Nizozemci jako první. Obdobnou budoucnost avizují také ve Francii či Spojeném království, kde je kompletní zákaz benzinových a naftových motorů spojován s rokem 2040. Pozadu nechtějí zůstat ani v Číně či Kalifornii.

Pravděpodobněji se zatím jeví omezení v jednotlivých městech. Paříž nedávno vyhlásila válku spalovacím agregátům, které chce z centra vystrnadit do roku 2030. Ještě dál jde britský Oxford, kde je stejné omezení naplánováno už na rok 2020. Chce tak vytvořit první zcela bezemisní zónu na světě. Zatím se týká jen šesti ulic, do kterých kromě neelektrických aut nebudou moci ani taxíky či autobusy. Navíc se plánuje postupné rozšiřování.

Aktuálně v Nizozemsku jezdí přibližně 6,4 % elektromobilů a přípravu na elektrifikaci v zemi rozhodně nepodceňují. Tak třeba v centru Amsterdamu jsou nabíjecí stojany vidět takřka na každém rohu. Tamní obyvatelé navíc mohou využít atraktivních státních dotací. Zejména díky nim se prodej elektrických aut v minulém roce zvedl o 47 %.

Stanislav Kolman
Diskuze (20)
18. 10. 2017 20:35
Re: Důslednost....
Kolem EU je pro lodě nízkoemisní zóna. Nevím, jaká je situace dnes, ale pár let zpět byla pravidla pro přístavy ještě přísnější (snad řádově). Tam můžeme postupovat unilaterálně, bez nějaké mezinárodní dohody na úrovni OSN (není to však preferované řešení). Rozhodně tam nemůžou předvádět, co smí uprostřed oceánu.
Avatar - JDM
18. 10. 2017 09:35
Re: Důslednost....
Taky by mě zajímalo jak chceš snížit emise o tolik procent když jim tam v pristavech kotví kontejnerové lodě který vypouští víc sajrajtu než všechny auta v Nizozemsku >:D
18. 10. 2017 09:10
Re: Důslednost....
Tak si holt koupíš letadlo. Nebo ještě lépe vrtulník. ;-)
18. 10. 2017 09:08
Re: Uz at je to tady
On někdo kombi vyráběl? A 100 kW/ 300 Nm? Jsi si jistý, že hledáš elektromobil a ne diesel?
Avatar - removed
17. 10. 2017 10:04
tak už i Holanďan bloudí v politickém pralese nesmyslů
Jasně, jako země jedna z největších překladišť ropných produktů a ve smyslu vývoz / dovoz fosilních paliv prakticky čistý dovozce... navíc jejich plán obnovitelných zdrojů energie snížili z 20% na 14% protože v rámci výmluv na globální krizi jim v roce 2012 zastavili či podfinancovali programy na výrobu energií z obnovitelných zdrojů.
Jasně, je to stát Beneluxu, tak se musí připojit k politickým bruselským trendům.
Je to celé nesmysl. Pochopil bych, kdyby podpořili vozidla na zemní plyn, protože mají k dispozici cca 26% evropských zásob (ložisek)... jéžiši, tomu říkám boom příživnictví na pseudoekologii...