Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku se prodává unikátní Škoda 4R. Je jediná na světě

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Znáte historickou Škodu 4R z konce dvacátých let minulého století? V českých inzercích se objevuje jen vzácně, ale právě je na prodej i s jedinou karoserií svého druhu na světě.

V Česku se pravidelně prodávají klasické škodovky, ale jen málo z nich je skutečně zajímavých. Teď se však v tuzemských inzercích objevila vzácná příležitost koupit si jedinečný světový unikát, který je současně spojen s československou karosářskou historií. Na populárním českém inzertním serveru Bazoš se v dnešních dnech prodává historická Škoda 4R z konce dvacátých let minulého století.

Škoda 4R se v Mladé Boleslavi vyráběla v letech 1928 až 1930, když byla nástupcem výrazně rozšířenějšího automobilu Laurin & Klement 110. Během kratičké výroby se model 4R vyrobil v pouze 975 kusech a byl vybaven kapalinou chlazeným benzinovým dvoulitrovým řadovým čtyřválcem s rozvodem SV, karburátorem Zenith a maximálním výkonem 24 kW (32 koní).

A teď už se konečně pojďme věnovat prodávanému kousku, protože ten je jediným dodnes dochovaným vozem s prodlouženou karoserií od známého karosáře LEPIL Rousínov. Tomáš Lepil svou řemeslnou dílnu otevřel už v roce 1887 a jeho výrobky si vybudovaly dobrou pověst u zákazníků díky přijatelné ceně a kvalitnímu dílenskému zpracování.

Video se připravuje ...

Jedinečnost prodávané historické škodovky už potvrdil i tovární archiv automobilky v Mladé Boleslavi. Tento konkrétní kousek byl vyroben v roce 1929, je v opravdu zachovalém stavu, plně pojízdný a každoročně se účastní veteránských soutěží, výstav a srazů.

Exkluzivní klasickou škodovku si můžete prohlédnout ve velké fotogalerii, kterou v inzerci zveřejnil sám aktuální majitel a prodejce. Bohužel neuvádí požadovanou cenu, jež bude řešena „dohodou“. Vzhledem ke vzácnosti modelu i unikátnosti tohoto vyrobeného kusů však můžeme očekávat, že bude vysoká. Na Škodu 4R totiž v českých inzercích nenarazíte každý den.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

6. 4. 2024 15:06
Historická Škoda 4R
Krása! Opravdu nádherný vůz! Elegantní! Jedno vím, na 1000%, že mi nebude říkat pane!🥲 K vozu bych potřebovala stylového řidiče 🎩😊
30. 3. 2024 18:23
Cena dohodou
Bodejť by ne, na předpokládanou cenu nemají na bazoši dost dlouhou kolonku. Sedm míst bude málo.