Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V malé vsi u Opavy mají nový radar. Upozorňuje na něj Radar O'Reilly

Marek Bednář
Diskuze (10)

Chybějící značku „Měření rychlosti“ supluje ve Vlaštovičkách fotka seriálového Radara O'Reillyho. „Prosím nebrat, sloužím lidu,“ říká nápis na jeho zádech.

Kdo to trochu zná na Opavsku, jistě mu není cizí jméno obce Vlaštovičky. Pro zhruba čtyři stovky lidí jsou domovem, pro ostatní spíš jen zpomalením při jízdě do Bruntálu po silnici č. 11. Právě nutnost zpomalení kvůli průjezdu zastavěným územím obce leckdo v minulosti nebral moc vážně, a tak zde stojí radar měřící rychlost projíždějících aut.

Navzdory tomu, že dle vyjádření městské policie má radar zajistit hlavně snížení rychlosti projíždějících aut, místo není označeno dopravní značkou IP31a „Měření rychlosti“ či podobným dostatečně názorným způsobem, aby řidiči o měření věděli, a tedy dostatečně zpomalili. Kamery „jen“ změří jejich rychlost a obec se případně poté snaží vybrat peníze.

Video se připravuje ...

Přesto před zhruba stometrovým měřeným úsekem jakési upozornění je – zhruba metr vysoký obrázek Radara, proslulé postavy z amerického seriálu M.A.S.H. Kde se tu vzal, se přesně neví; podle webu opavského a hlučínského Deníku ho sem umístil jako připomenutí manžel řidičky, kterou radar během krátké doby několikrát změřil.

Několik dní koncem března tu Radar nebyl – odvezli ho strážníci. Ne však proto, že by chtěli zvýšit výnosnost měření rychlosti. „Fotografie Radara byla přivezena na služebnu městské policie na základě oznámení občana, že leží v příkopu. Vzhledem k tomu, že neznáme vlastníka předmětu, měl být uložen na ztráty a nálezy města Opavy. Vedení městské policie ale jeho umístění přijde vtipné, proto byl dnes navrácen zpět na místo a lépe uchycen, aby nedošlo k opětovnému pádu,“ cituje Deník mluvčího Městské policie Opava Marka Dýčku.

Měření rychlosti ve Vlaštovičkách je v ostrém provozu od února letošního roku. Do posledního březnového týdne zaznamenalo zhruba 1.700 případů překročení nejvyšší dovolené rychlosti, což je zlomek oproti dobám bez radaru. Orientační měření rychlosti v minulosti zaznamenalo za jeden měsíc 37 tisíc případů překročení rychlosti. Podle Deníku se v místě snížila také hlučnost.

Marek Bednář
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
7. 4. 2024 14:56
Jak to tedy je?
Navzdory tomu, že dle vyjádření městské policie má radar zajistit hlavně snížení rychlosti projíždějících aut, místo není označeno dopravní značkou IP31a „Měření rychlosti“ či podobným dostatečně názorným způsobem, aby řidiči o měření věděli, a tedy dostatečně zpomalili.
Značka IP31a byla schválena jako součást zákona o měření rychlosti. Málokdo je ovšem používá a nikdo netlačí autority, aby tyto značky umísťovaly tam kde měření probíhá. Proto se nadále obce a další orgány chovají zákeřně jako Gestapo nebo STB a prochází jim to.
Věřte, nevěřte, ale v ČR neexistuje jediná organizace, která by sdružovala řadové motoristy a hájila jejich zájmy.
5. 4. 2024 16:46
Re: Jste ochotni udělat bojkot diskuze od 2.5.
Jak myslíš.
Avatar - KANKUNEN
5. 4. 2024 14:38
Re: Jste ochotni udělat bojkot diskuze od 2.5.
Oooooo, CypekUnter zaminován, děkujeme
Avatar - KANKUNEN
5. 4. 2024 14:37
Re: Jste ochotni udělat bojkot diskuze od 2.5.
Pro tebe to neplatí, 1000x jsem ti psal, že když někdo trolí schválně a ty mu odpovídáš, že je troll je zbytečné a ty odpovídáš znova a znova.
Avatar - 3_diamanty
5. 4. 2024 14:06
Re: moc líbí
Alan Alda je v nom dokonaly... sedi mu to :yes: