Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Polsku vznikl zajímavý expediční obytňák. XPro One dokáže být soběstačný až 10 dní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Polská společnost Xpedition.PRO představila drsně vyhlížející obytný automobil XPRO One. Jak se vám líbí?

XPRO One využívá jako základ techniku Iveca Daily 4x4 a je k dispozici se třemi rozvory. Nejkratší má 3400 milimetrů, prostřední 3780 a nejdelší 4175 mm. Design je úmyslně drsný, výrobce dokonce zmiňuje inspiraci armádními vozidly, stíhačkami, drony nebo tanky.

Pravdou je, že vzhled polského obytňáku působí docela zajímavě, nabízí spoustu hran a ostrých tvarů. Neobvykle vypadá zejména provedení zadních partií, tohle řešení eliminující dlouhý převis by však autu mělo pomoct v terénu, odjezdový úhel ostatně činí 27 stupňů. Offroadové schopnosti zvyšují také 37palcové terénní pneumatiky.

Obytná nástavba je u všech verzí s různými rozvory široká 2300 milimetrů, výška karavanu dosahuje 3520 milimetrů. A podle výrobce poskytuje dostatek pohodlí pro tři osoby. Jedno spací místo poskytuje alkovna, v zadní části nástavby se nachází prostor k sezení, který lze přeměnit na lůžko pro dva.

Ve výbavě najdeme toaletu, sprchový kout nebo kuchyňský kout s lednicí, vařiči a úložnými prostory. Při kempování se ovšem může hodit také výsuvný plynový gril, slibně znějí dvě 200litrové nádrže na vodu, dále nechybí dieselové nezávislé topení nebo dva akumulátory o kapacitě 160 Ah. Zákazníci si mohou na střechu přidat solární panely. Podle výrobce XPRO One se třemi lidmi na palubě umí být energeticky soběstačný po dobu až deseti dnů. Na stejné období by měla vystačit i zásoba vody.

Zatím však nemůžeme posloužit cenou, tu společnost Xpedition.PRO nikde neuvádí. Zato se chlubí, že expediční obytňák umí naspecifikovat a upravit přesně podle zákazníkova vkusu.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme