Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Katalánska MotoGP 2022 byla o kolo delší, než si Aleix Espargaró myslel

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Z vítězství se v jednostopé Grand Prix Katalánska radovali Fabio Quartararo (MotoGP), Celestino Vietti (Moto2) a Izan Guevara (Moto3). Aleix Espargaró přišel o pódium v královské třídě vlastní chybou. Filip Salač v Moto2 nedojel.

Na Circuit de Barcelona-Catalunya proběhl devátý závod letošního mistrovství světa silničních motocyklů. Okruh nedaleko Barcelony prodělal za 31 let existence několik změn, první už v polovině 90. let, poslední úpravy se odehrály v bezpečnostních důvodů v zatáčce číslo 10 v loňském roce. Letos celkově přišlo 114,5 tisíce diváků za celé tři dny, v neděli jich bylo šedesát tisíc. Po propadáku v Mugellu, kde se prodalo jen asi 30 tisíc řádně drahých lístků, to bylo výrazné oživení.

MotoGP

Michelin od příští sezóny dodá pro prestižní třídu vždy jen dvě různé směsi pneumatik na každý závod, dvanáct sad na jednotlivé Grand Prix zůstává. Před podepsáním u Gresiniho je Miguel Oliveira, Enea Bastianini půjde v roce 2023 jednoznačně do továrny Ducati. Pol Espargaró se přesune od Repsol Hondy do satelitu KTM Tech 3, jeho místo zaujme Joan Mir. Nic není oficiálního, ale... na každém šprochu pravdy trochu. „Rodinná atmosféra mi u Hondy chybí, s Pitem Beirerem mám úzké vztahy a do KTM se těším,“ nechal se slyšet Pol. Razlan Razali lanaří Raúla Fernándeze a Álexe Rinse...

Álex Márquez vynechal sobotní kvalifikaci královské kubatury. Po nepříjemném pádu ve čtvrtém tréninku jej bolela levá paže, ale kost si nezlomil. Utrpěl i lehký otřes mozku, přesto mu byl start povolen. Aleix Espargaró udělal první chybu víkendu až v nedělní dopolední rozcvičce, která je v MotoGP od letoška dvojnásobně dlouhá oproti slabším třídám – trvá dvacet minut. Jen se však lehce sklouzl. Sílu Aprilie tentokrát ukázal Maverick Viñales (1:40,1 min). Havaroval i Michele Pirro, nijak vážně.

Teplota dráhy dosahovala během víkendu odpoledne skoro 60 stupňů, i před závodem MotoGP přesahovala padesátku. Jezdce čekalo 24 kol, takřka 112 km.

Dramatický úvod viděl hromadný pád. Takaaki Nakagami sestřelil vlastní hlavou Rinse a odnesl to i„Pecco“ Bagnaia. Záhy se k zemi odporoučel Stefan Bradl. Fabio Quartararo vedl a vypracoval si drobný náskok. Při chuti byl také Jorge Martín, který brzy pokořil Aleixe Espargara a dostal se na stříbro, jeho kolega od Pramacu Johann Zarco kroužil čtvrtý. Na přední kolo spadl Marco Bezzecchi.

Yamaha funguje jen tehdy, když má čistý vzduch před sebou, což Quartararovi evidentně vyhovuje. Ujížděl všem. Zato Enea Bastianini skončil v devátém kole v kačírku a katastrofický den pro tým Gresini završil Fabio di Giannantonio, i když se pokusil pokračovat.

Aleix Espargaró se Martína držel jako klíště a vzal si druhé místo zpět, „Martinator“ se pochopitelně nechtěl vzdát. Oliveira bojoval se svým týmovým kolegou, kamarádem a parťákem Bradem Binderem, ale neplánovaně absolvoval skoro celé dlouhé kolo, protože se nevešel do zatáčky.

K dvojici bojující o stříbrnou příčku se přitáhl Zarco, Aleix mu to usnadnil drobnou chybkou. „El Diablo“ vévodil klání bez problémů s pětivteřinovým náskokem. Jak to ale dopadne za ním? Otěže převzala znovu rychlá Aprilia RS-GP, hoši od Pramacu se před ní museli sklonit.

Aleix Espargaró si myslel že už je v cíli, ale chybělo ještě jedno kolo. Zprvu to vypadalo jako technická závada, když mával divákům, ale kdepak! Fatální chybou se připravil o druhé místo, než si své selhání uvědomil, propadl až za Joana Mira, na páté místo k Lucovi Marinimu. A co když mu budou tyhle body chybět i v závěru sezóny v bitvě o titul?

O triumfu Quartarara nebylo pochyb, druhý tedy skončil Martín a třetí Zarco. Aleix svou chybu prostě obrečel, utěšoval ho i šéf Dorny Carmelo Ezpeleta..Aprilia nakonec do boxu kamery pustila, původně ho zavřela. Podobně ztratil vítězství shodou okolností také v Barceloně Julián Simón. Nakonec se ale beztak v sezóně 2009 stal mistrem světa stopětadvacítek.

Johann Zarco před cestou na stupně vítězů řekl: „Myslel jsem si, že Aleix má technickou závadu. A on byl přesvědčen o tom, že už je v cíli. Když jsem viděl na začátku kamikaze Nakagamiho, trochu jsem na té jeho střelbě vydělal. Jorgeho se mi ale nakonec porazit nepovedlo.“ „Martinator“ zářil: „Tohle byl excelentní víkend, v sezóně jsem se zatím trápil. Za Aleixem se mi dnes nejelo dobře, snažil jsem se ho nechat za sebou...“ A vítěz: „Měl jsem jednoduchou strategii: vyjet jako první. Povedlo se. Hlídal jsem zadní gumu, od půlky závodu jsem ale motorku neměl úplně pod kontrolou. Aleix udělal naprosto bláznivou věc, která se hned tak nevidí.“

Heroický výkon podal mladší a v kariéře méně úspěšný z bratří Márquezů (má jen dva tituly mistra světa místo osmi). Bolavý Álex dokroužil na desátém místě. Klobouk dolů!

V týmu RNF dojde pravděpodobně v letní pauze ke změně, Andrea Dovizioso skončí a vystřídá ho testovací jezdec Yamahy Cal Crutchlow. Sponzor WithU doufal, že „Dovi“ se bude pohyboval do pátého místa...

VC Katalánska MotoGP 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Fabio Quartararo Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP 40:29,360 min
2. Jorge Martín Ducati Prima Pramac Racing +6,473 s
3. Johann Zarco Ducati Prima Pramac Racing +8,385 s
4. Joan Mir Suzuki Team Suzuki Ecstar +11,481 s
5. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing +14,395 s
6. Luca Marini Ducati Mooney VR46 Racing Team +15,430 s
7. Maverick Viñales Aprilia Aprilia Racing +15,975 s
8. Brad Binder KTM Red Bull KTM Factory Racing +21,436 s
9. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Factory Racing +26,800 s
10. Álex Márquez Honda LCR Honda Castrol +30,400 s

Pořadí MS jezdců po devíti závodech: 1. Fabio Quartararo 147, 2. Aleix Espargaró 125, 3. Enea Bastianini 94, 4. Johann Zarco 91, 5. Francesco Bagnaia 81,

Moto2

Filip Salač zhodnotil své třinácté místo v sobotní kvalifikaci stručně: „Velký progres oproti minulým závodům, ale pořád to není ono.“ Pole position urval Celestino Vietti, i když se k němu musel probít z první části.

Desetiminutovému nedělnímu warm upu dominoval Arón Canet (1:44,1 min). Jezdci měli v závodě před sebou 102,5 km, 22 kol. Nejlépe odstartoval Joe Roberts, na Jaka Dixona se přilepil Canet, záhy ho pokořil a ujížděl mu. Za nimi jezdil Albert Arenas. Spadl Álex Toledo, tomu se debut moc nevydařil. V pátém okruhu se k zemi odporoučel Filip Salač, do té doby bojoval o dvanácté místo, byl výrazně rychlejší než Tony Arbolino a stíhal Pedra Acostu. Sny o umístění v desítce vzaly zasvé. Arbolino obdržel long lap. Na svém stroji se neudržel ani Cameron Beaubier.

Vietti bojoval o vedení v šampionátu s Aiem Ogurou, jinak o páté místo ještě s Augustem Fernándezem a Marcelem Schrötterem. Pak se skupinka trochu roztrhala, což lídrovi průběžného pořadí jezdců pomohlo. Mezi Dixonem a Canetem došlo ke kontaktu, Arenas, Vietti a Augusto Fernández se jim přiblížili. 11. kolo skončilo katastrofou pro Robertse, měl před ostatními dvě vteřiny náskok, ale přední kolo nevydrželo nápor, podklouzlo a Američanova skvělá sólová jízda byla tatam.

Potetovaný Canet chtěl doma moc vyhrát a Dixon mu neodolal. Brit se musel sklonit i před Viettim. Jsme sice před polovinou sezóny, ale Celestino má na to, aby se letos stal mistrem světa. Jen v MotoGP pro něj sedačka není, Startovní číslo 13 se navíc vyhouplo v 17. kole do vedení, Ital z týmu VR46 evidentně není pověrčivý. První čtveřice se nicméně držela pohromadě, pouze Schrötter trochu nestíhal. Canet si nechtěl nechat předjetí líbit a vrátil se do vedení. „Pokud v Moto2 nedojedeme ani jeden, je v týmu hodně divná nálada,“ řekl před závodem Filip Salač. Cíl ale neviděl ani jeho týmový parťák Alessandro Zaccone, takže Nadie Padovani radost neudělali.

Bitva spěla do finiše. Sam Lowes opět havaroval, a to měl v paddocku podporu od bratra-dvojče Alexe, velkou hvězdu superbiků. Exmistru světa supersportů se už zase totálně nedaří. Ze špičky bohužel odstoupil Arenas kvůli technickému problému.... Canet měl po triumfu velký hlad, ale nechal Viettimu v jedné zatáčce posledního kola skulinu, Celestino ji využil... a vyhrál! Umí zacházet s pneumatikami, což se mu vyplácí, také využívá chyb soupeřů. Dixon nemá rád jízdu pod tlakem, často padá, v Katalánsku se tak sice nestalo, přišel však v samotném závěru o stupně vítězů ve prospěch Augusta Fernándeze. Schrötter dojel pátý, za ním si to rozdali o tisícinky Pedro Acosta a Ai Ogura.

Augusto Fernández: „Náročné a složité podmínky. Přední guma měla 95 stupňů. Po kvalifikaci jsem rád, že se mi povedlo najít rychlost. Jaka bylo hodně náročné předjet, veliká gratulace. Nakonec jsem ale třetí místo získal.“ Canet: „Jsem spokojený, i když mohlo být v tomhle vedru a slunci ještě o něco lépe. Kéž bych alespoň takhle pokračoval na Sachsenringu!“ A šťastný vítěz: „Jsem nadšený. Víkend byl náročný, v pátek jsme neměli přilnavost, ani závod nebyl zpočátku takový, jaký jsem si představoval. Ale dopadl nejlépe!“ Nezapomněl poděkovat týmu.

VC Katalánska Moto2 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Celestino Vietti Kalex Mooney VR46 Racing Team 38:42,958 min
2. Arón Canet Kalex Flexbox HP40 +0,081 s
3. Augusto Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo +0,522 s
4. Jake Dixon Kalex Inde GasGas Aspar Team +0,646 s
5. Marcel Schrötter Kalex Liqui Moly Intact GP +1,470 s
6. Pedro Acosta Kalex Red Bull KTM Ajo +6,298 s
7. Ai Ogura Kalex Idemitsu Honda Team Asia +6,320 s
8. Alonso López Boscoscuro Lightech Speed Up +7,229 s
9. Manuel González Kalex Yamaha VR46 Master Camp Team +10,746 s
10. Tony Arbolino Kalex Elf Marc VDS Racing Team +12,056 s
DNF Filip Salač Kalex Gresini Racing Moto2 pád

Pořadí MS jezdců po devíti závodech: 1. Celestino Vietti 133, 2. Ai Ogura 117, 3. Arón Canet 109, 4. Augusto Fernández 96, 5. Tony Arbolino 89... 23. Filip Salač 8...

Moto3

V sobotní kvalifikaci překvapili Lorenzo Fellon a Riccardo Rossi čtvrtým, respektive šestým místem. Kritiku týmového šéfka Paola Simoncelliho, který na svých svěřencích v Mugellu nenechal nitku suchou, si evidentně vzali k srdci.

Na Izana Guevaru v nedělním ranním warm upu nikdo neměl (1:49,1 min). Na trati to vypadalo, jako kdyby se závodilo už naostro a nešlo jen o zahřívací trénink. Závod Moto3 byl vypsán na 21 kol, tedy něco málo přes 97 km a startoval klasicky v jedenáct hodin dopoledne. .

Nejlépe odjel Dennis Foggia. Guevara se pral s týmovým kolegou od Aspara Sergiem Garcíou a své chtěl říci i druhý muž Leopardu Tatsuki Suzuki. Jaume Masiá propadl v kvalifikaci a čekala ho stíhací jízda. Deniz Öncü chtěl stupně vítězů, zatímco Fellon se propadl mimo body a Rossi jezdil na hranici první a druhé desítky. Skvěle si naopak vedl David Salvador z týmu Maxe Biaggiho a Petera Öttla, který nahradil polámaného Ayumu Sasakiho.

V sedmém kole vyjel Foggia z trati, zuřivá gestikulace značila technický problém, prostě mu honda vypověděla službu. Ryusei Yamanaka sestřelil v 9. okruhu Salvadora, najel mu do zadního kola a Španěl se uhodil do hlavy, úspěch mu tak byl odepřen. Také noha dostala zabrat... Incident odnesl rovněž Daniel Holgado, který se do něj připletl. Záhy spadli také Taiyo Furusato a Mario Suryo Aji. Nepěkný incident oddělil sedmičku jezdců vpředu, vznikla dvouvteřinová mezera. Kaito Toba se ale snažil dotáhnout a povedlo se mu to, za něj se připojili další...

V čelní skupině jeli i David Muñoz a Adrián Fernández, méně úspěšný bratr Raúla – ten se dokonce dostal i do vedení. Andrea Migno dostal trest dlouhého kola, ale napoprvé se do něj netrefil. Musí tam najet velmi rychle, což je dost ošemetné. Trest si napodruhé neodbyl, zajel do boxů a skončil. Guevara nasadil k trháku. Spadl náhradník Marcos Uriarte, ale ten jezdil vzadu, stejně jako Salvador však musel k lékařům. Long lap dostala i Ana Carrasco, exmistryně světa třístovek byla poslední za Yamanakou, Japonec po pádu pokračoval dál. 18. kolo bylo konečnou pro Kaita Tobu, podklouzlo mu přední kolo.

Pole se roztrhalo, Adrián Fernández tempo neudržel a rozdával si to s Johnem McPheem na konci Top 10. Finále vidělo souboj o stříbro mezi Garcíou, Muñozem a Suzukim. Rossi obdržel dlouhé kolo. Izan Guevara byl suverénní, ještě se ohlížel za soupeři, ale zvítězil. Trojice za ním bojovala urputně a dokonce docházelo ke kontaktům. Muñoz se při druhém startu v životě radoval ze stříbra a Suzuki se opět dostal na „bednu“, García měl tentokrát smůlu, stejně jako Öncü. Masiovi se stíhačka povedla, ale ke konci trochu klesl pořadím a v poslední zatáčce ještě vjel do zelené zóny. Rossi nakonec o Top 10 skutečně přišel, protože si nestihl odbýt trest a dostal „pentli“. Jeho týmový kolega Fellon rovněž a neurval ani bodík. Fernández se ale v desítce udržel.

Tatsuki Suzuki: „Čekal jsem více, druhé místo, ještě lépe vítězství, motorka byla silná. Chyboval jsem drobně ve strategii, ale povedlo se mi alespoň ukořistit pódium.“ David Muñoz: „Druhý závod a druhé místo, to je neuvěřitelný začátek kariéry v mistrovství světa. Jsem rád, že se mi něco takového povedlo.“ Následovala trochu rozpačitá děkovačka, David se popral se soupeři, ale angličtina mu asi dělá ještě problémy, případně mohl být pěkně ztrémovaný. Izan Guevara: „Jsem nadšený z triumfu. První půlka nebyla optimální, ale tu druhou jsem chytil rychlost. Pětadvacet bodů je parádních, poslední závody vyšly perfektně.“ Vybojoval čtvrté pódium v řadě.

VC Katalánska Moto3 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Izan Guevara GasGas Valresa GasGas Aspar Team 38:22,351 min
2. David Muñoz KTM Boé Motorsports +1,975 s
3. Tatsuki Suzuki Honda Leopard Racing +1,985 s
4. Sergio García GasGas Valresa GasGas Aspar Team +2,035 s
5. Deniz Öncü KTM Red Bull KTM Tech 3 +2,752 s
6. Carlos Tatay CFMoto CFMoto Racing PrüstelGP +3,134 s
7. John McPhee Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +3,341 s
8. Jaume Masiá KTM Red Bull KTM Ajo +3,633 s
9. Adrián Fernández KTM Red Bull KTM Tech 3 +5,285 s
10. Xavier Artigas CFMoto CFMoto Racing PrüstelGP +5,555 s

Pořadí MS jezdců po devíti závodech: 1. Sergio García 150, 2. Izan Guevara 134, 3. Jaume Masiá 103, 4. Dennis Foggia 95, 5. Deniz Öncü 82...

Zdroje: iSport.cz, MotoGP Twitter, MotoGP.com, Nova Sport, Filip Salač FB, Wikipedia, MotoGPsport.cz

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme