Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Rakouska F1 2015: Vítězství pro Rosberga, trest pro Hamiltona

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Velkou cenu Rakouska vyhrál bez problémů Nico Rosberg, který vedl už od startu. Hamilton byl pomalejší a ještě dostal penalizaci. V úvodu došlo k divoké kolizi Alonsa a Räikkönena.

Svou letošní už sedmou pole position si v sobotu vybojoval opět Hamilton před Rosbergem, i když oba ve třetí části chybovali. Lewis skončil v hodinách a Nico jezdil kačírkem. Letos víceméně standardní třetí místo patřilo Vettelovi na Ferrari, famózní pátý čas zajel Nico Hülkenberg (Force India), jinak čerstvý vítěz z Le Mans na Porsche a rozdělil oba vozy stáje Williams s Massou a Bottasem. Z konce pole naopak startovaly Red Bully a McLareny, částečně také díky penalizacím kvůli výměnám součástí pohonné soustavy. Pomalý stájový kolega Vettela Räikkönen se na osychající trati po dešti nedostal z první části, nakonec stál na roštu čtrnáctý.

Po zhasnutí červených světel však překvapivě nejlépe vyrazil Rosberg. Dlouho se ovšem nezávodilo, protože se srazili Räikkönen s Alonsem, došlo mezi nimi ke kontaktu a namířili si to rovnou do bariéry. Na trať vyjel safety car. Kimimu ani Fernandovi se naštěstí nic nestalo a oba z monopostů, které přistály na sobě, vylezli bez pomoci. Rána to ovšem byla slušná! Fin na Red Bull Ring nebude letos vzpomínat v dobrém. V sedmém kole byl závod restartován.

Jenson Button odstoupil v 10. okruhu po dvou návštěvách boxů a jednom trestu, McLaren to tak mohl zabalit velmi brzy. Valtteri Bottas měl špatný začátek, ale nakonec se prokousal zpátky na šestku před Maxe Verstappena i Hülkenberga. Will Stevens (Manor Marussia) přežil třetinu závodu, pak kvůli technickým problémům odstoupil. Regulérní zastávky v boxech začaly v 26. kole, Sainzovi nemohli mechanici upevnit levé přední kolo. Po výměně pneumatik se znovu potkali piloti Williamsu a Force Indie, ale Němec Finovi nejdříve ujížděl. Aktuální formu „domácího“ Red Bullu a srovnání s juniorkou Toro Rosso ukazoval souboj Verstappen vs. Kvjat o desátou příčku. Přes Rusa se záhy dostal i Romain Grosjean na Lotusu.

Hamilton Rosbergovi nestačil, v 31. okruhu byl mezi nimi rozdíl 3,2 s. Jenže obutí lídrovi začalo rychle odcházet, časový rozdíl se zmenšoval a Němec několikrát mohutně probrzdil. Proto zamířil pro nové a partner jej záhy následoval. Ale pořadí se ani po návratu na trať nezměnilo. Další problémy se odehrály u Ferrari, Vettela zdržela výměna pravého zadního kola a svůj průběžný bronz přepustil Massovi. Bottas si podruhé vyšlápl na Hülkenberga a pak i na Maldonada, oba zdolal úspěšně. Maldonado spolu s Perezem (Force India) tehdy ještě nestavěli, ale pochopitelně je návštěva mechaniků čekala. 39. kolo bylo pro další vývoj závodu důležité, Lewis Hamilton dostal pětivteřinovou penalizaci za přejetí bílé čáry – výjezdu z boxů, ovšem v závodním tempu, což se samozřejmě nesmí. Technika zastavila mladého Sainze a také Grosjeana, v rádiové komunikaci s boxy Lotusu zaznělo stručné „No power“.

Rozdíl mezi oběma stříbrnými šípy narostl na sedm vteřin, ale muselo se počítat s dalšími pěti pro Hamiltona, které mu byly přičteny ke konečnému času závodu. Znovu slušně jel Pastor Maldonado, jeho černozlatý monopost byl rychlejší než vozy stáje Red Bull, i když Ricciardo přezouval poprvé až hodně pozdě. Loni však Australan vyhrál tři závody a dnes ve finále bojoval o poslední bodík s Nasrem (Sauber). Jednou věcí, která se odehrávala na předních příčkách, byla stíhačka Vettela, který se přibližoval Massovi. K útoku však nakonec nedošlo.

Nico Rosberg dal jasnou odpověď posměváčkům, závod zvládl s brilancí mistra a nedal nikomu jinému šanci, navíc obhájil triumf z loňska. Zatímco v kvalifikacích jej stájový kolega drtí letos v poměru 7:1, aktuálně má už jen o vítězství více - i když to monacké daroval Rosbergovi tým. Ne, o letošním titulu zdaleka ještě není rozhodnuto. Ferrari po slibném úvodu sezóny zaostává a místo stahování náskoku německého týmu bojuje s Williamsem. Nikdo jiný než Mercedes tak letos zřejmě nemá šanci...

Foto: Jiří Křenek

VC Rakouska F1 2015 – Pořadí v cíli
1.Nico RosbergMercedes1:30:16,930 h
2.Lewis HamiltonMercedes+8,800 s
3.Felipe MassaWilliams – Mercedes+17,573 s
4.Sebastian VettelFerrari+18,181 s
5.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+53,604 s
6.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1:04,075 min
7.Pastor MaldonadoLotus – Mercedes+1 kolo
8.Max VerstappenToro Rosso – Renault+1 kolo
9.Sergio PerezForce India – Mercedes+1 kolo
10.Daniel RicciardoRed Bull – Renault+1 kolo
11.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
12.Daniil KvjatRed Bull – Renault+1 kolo
13.Marcus EricssonSauber – Ferrari+2 kola
14.Roberto MerhiMarussia – Ferrari+3 kola
DNFRomain GrosjeanLotus – Mercedesodstoupil
DNFCarlos SainzToro Rosso – Renaultodstoupil
DNFJenson ButtonMcLaren – Hondaodstoupil
DNFWill StevensMarussia – Ferrariodstoupil
DNFKimi RäikkönenFerrarikolize
DNFFernando AlonsoMcLaren – Hondakolize

F1 2015 – Celkové pořadí jezdců
1.Lewis Hamilton169
2.Nico Rosberg159
3.Sebastian Vettel120
4.Kimi Räikkönen72
5.Valtteri Bottas67
6.Felipe Massa62
7.Daniel Ricciardo36
8.Daniil Kvjat19
9.Nico Hülkenberg18
10.Romain Grosjean17
11.Felipe Nasr16
12.Sergio Perez13
13.Pastor Maldonado12
14.Max Verstappen10
15.Carlos Sainz9
16.Marcus Ericsson5
17.Jenson Button4

F1 2015 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes328
2.Ferrari192
3.Williams-Mercedes129
4.Red Bull-Renault55
5.Force India-Mercedes31
6.Lotus-Renault29
7.Sauber-Ferrari21
8.Toro Rosso-Renault19
9.McLaren-Honda4

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
22. 6. 2015 10:58
Re: novinar znalec
Ne, určitě ne. Report ovšem vzniká během Grand Prix a nikoli až po ní...
22. 6. 2015 10:53
Re: Pocet vitezstvi
Omlouvám se, díky, uvědomil jsem si teď dopoledne, že tam mám hloupost. Když člověk počítá ve stresu německé vlajky vítězů... :-) Opraveno.
Avatar - Nerez
21. 6. 2015 18:15
Pocet vitezstvi
Ham a Nico ze mají po čtyřech prvenstvích? Pokud vím, tak Ham ma 4, Nico 3 a 1 má Vettel...
21. 6. 2015 16:41
novinar znalec
Ferrari a Wiliams boli na tvrdych rychlejsi ako mercedes, ale novinar asi pozeral iny zavod.