Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Automobilové volání o pomoc. Povinný eCall známe snad všichni, ale co bCall?

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Nouzové volání eCall je už nějaký čas součástí všech nově homologovaných vozů. Zjišťovali jsme, čím se liší od (zatím) nepovinného pomocníka s názvem bCall.

Povinnost mít v nově registrovaném autě automatické volání při nehodě není novinkou. Systém eCall, tedy nouzové volání, které se spustí při dopravní nehodě, případně jej řidič může aktivovat sám tlačítkem, je povinný pro všechny nově homologované automobily od 1. dubna 2018.

Vedle něj si cestu do čerstvých automobilových novinek nachází také systém bCall. Ten je nepovinný a na rozdíl od eCallu nezachraňuje lidské životy, na cestách však může být vítaným pomocníkem. Systém bCall (breakdown call) je havarijní volání, které funguje na poměrně jednoduchém principu.

Když se řidiči například rozsvítí neznámá kontrolka, případně má na cestách jiný problém, stačí stisknout tlačítko, které posádku neprodleně spojí s ÚAMK. Tamním operátorům se z vozu zároveň odešle tzv. datová věta, ze které jsou schopni vyčíst veškeré informace včetně potenciálních technických problémů.

„Díky datově větě operátoři přesně vědí, která kontrolka v autě svítí,“ vysvětluje Stanislav Gottfried ze školícího centra Audi. Ten nás se systémy eCall a bCall seznámil při osobní návštěvě centra opravdu důkladně, přesvědčit se o tom můžete ve videu výše. Pasáž věnovaná těmto pomocníkům na cestách začíná v čase 7:25. A klidně nám dejte vědět, jestli už jste jich někdy využili!

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
8. 3. 2023 10:56
Re: vw tiguan to nema?
Tak s tím jsem problém zatím nikdy neměl, a to už to mám ve 3. autě, děr i prudkych brzdeni vcetne automatického uz jsem mel dost a stale ani jednou. Spis to automobilka spatne nastavila. Použil jsem jednou manuálně, kdyz se přede mnou rozmazl cyklista na silnici a zlomil si nohu a nejspis i žebra, tak abych nemusel vysvětlovat kde jsme. Ten systém by měl být nezávislý ( aspon nějaký čas) na autobaterii, právě z důvodu ztráty napětí při nehodě. Podle fotek co jsem našel, tak to byl tiguan první gen.
8. 3. 2023 09:00
Re: vw tiguan to nema?
Mozno poskodenie auta bolo take, ze eCall nefungoval. Stacilo by napriklad, aby sa odpojila bateria. Bez energie ten bazmek asi nikam nezavola...

Inak eCall mam v aute, a zatial ma to akurat tak otravuje. Raz sa mi to spustilo ked som prebehol cez daku nerovnost, a dva krat pri intenzivnejsom brzdeni. Tusim je to dake precitlivele...
Avatar - Mikesus
7. 3. 2023 21:57
Re: vw tiguan to nema?
můj tip je, že to byla minula gen, která to neměla vůbec.
Avatar - xxc
7. 3. 2023 21:31
vw tiguan to nema?
Volala o pomoc, ale nikdo ji neslyšel. Sophie Russonová, jedna z přeživších tragické nehody v Cardiffu, prožila podle slov její matky chvíle hrůzy. Poté, co auto pětice kamarádů havarovalo, byla dívka dlouhé hodiny uvězněna ve voze spolu se třemi zesnulými kamarády. Záchrany se jí dostalo až v neděli v noci poté, co vrak jejich auta nalezli dobrovolníci, kteří po nich pátrali. Ti nyní obviňují policii z laxního přístupu.
Avatar - Mikesus
7. 3. 2023 21:28
Re: Známe snad všichni?
Takze to znáš, i když nemáš v autě.