Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Čínský Landwind CV9 zvládne losí test i nárazové zkoušky

Diskuze (2)
Landwind byl první čínskou automobilkou, která se pokusila prorazit v Evropě. Úspěch se nedostavil, ale odhodlání Číňanům nechybí.

V roce 2005 byl Landwind první čínskou značkou, která pronikla na evropské trhy. Off-road, který je odvozen od letitého Opelu Frontera (a mimochodem se vyrábí dodnes jako Landwind X6), dostal starší motory Mitsubishi a Isuzu a lákal na ceny od 15 do 20 tisíc eur. Nikdy se ale nepodařilo rozptýlit obavy o bezpečnost posádky – z nárazových zkoušek ADACu, provedených podle metodiky Euro NCAP, vyplynulo, že řidič by čelní náraz nepřežil. Landwind přesto získal homologaci, protože normy vyžadují nižší rychlost nárazu a takovou zkouškou čínské auto prošlo.

O pět let později se Landwind vrátil, tentokrát s MPV nazvaným CV9. Hlavní základnou čínské automobilky je Nizozemsko, kde si Landwind svůj nový produkt nechal otestovat. Losím testem podle metodiky ADAC prošel model CV9 bez výraznějších problémů, nárazové zkoušky absolvoval alespoň s přesvědčivějším výsledkem. Překvapením jsou čtyři hvězdičky za ochranu chodců, v případě ochrany posádky získalo MPV alespoň dvě hvězdičky. Pravdou ovšem je, že se jedná o výsledky z roku 2010, mezitím se kritéria Euro NCAP zpřísnila.

Takže proč se po třech letech vracíme k tomuto modelu? V Evropě se mu příliš nedaří, přece jen s cenou 15 tisíc eur (390 tisíc korun) může jen těžko konkurovat MPV zavedených značek. Nově na něj narazíte ale na španělském ostrově Ibiza, kde jedna autopůjčovna nově provozuje 70 Landwindů a další má objednané. Takže pokud toužíte po poněkud obskurním, ale rozhodně výjimečném automobilovém zážitku, máte dobrý tip na prázdninovou destinaci.

Diskuze (2)