Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Honda Civic Type R dostane dvoulitrové turbo a 300 koní

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Nejostřejší verzi Civicu deváté generace zůstane dvoulitr, ale doplněný o turbodmychadlo. Vývoj se zastavit nedá.

Na atmosféru zapomeňte, nový Civic Type R bude mít v útrobách sice stále dvoulitrový benzinový čtyřválec, ale dopovaný turbodmychadlem. Počítejme s výkonem kolem 221 kW, tedy rovných tří stovek koní. Ještě v březnu hovořila přímo automobilka o minimálně 195 kW (265 k), třístovka pak představovala maximum. Honda si takový motor zkouší v MS cestovních aut, byť tam musí mít objem 1,6 l. Downsizing se alespoň pro sériovou produkci nekoná. Závodní know-how se však při vývoji určitě hodí.

Civic Type R se také dočká podle britského Autocaru praktičtější pětidveřové karoserie, předchozí model byl třídveřový. Mezi nabroušenými hatchbacky nic nového pod sluncem, podívejte se třeba na o třídu menší Clio RS, nebo Focus ST. Vývoj probíhá přímo v Evropě, konkrétně v britském Swindonu. Auto pochopitelně dostalo snížený a tvrdší podvozek, posílené brzdy, velká (nejspíš osmnáctipalcová) kola s nízkoprofilovým obutím, čtveřici koncovek výfuků a sadu aerodynamických doplňků včetně pevného zadního křídla. Blatníky jsou rozšířené a vytažené opravdu řádně. Zdroje serveru Autoevolution hovoří dokonce o natáčecí zadní nápravě.

Devítkový Type R už se prohání po Nordschleife a testovací piloti jej rozhodně nešetří, společnost mu dělají Opel Astra OPC a dvojkový Ford Focus RS 500, aby bylo s čím porovnávat. Představí se příští rok v Ženevě, uvidíme, zda jen jako koncept, či rovnou coby produkční verze. Výroba začne až v roce 2015. Automobilka se bude snažit, aby Civic překonal současný rekord produkčních předokolek v Zeleném pekle, který drží výkonem 8:07,97 min Renault Mégane RS 265 Trophy.

Ostrý Civic se má prodávat jen v Evropě, což je pro nás důležité. Ostatní trhy se dočkají pouze tehdy, bude-li poptávka. O cenách je pochopitelně předčasné hovořit, či spekulovat.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - TeeJay
16. 8. 2013 13:10
Kde jsou...
...tradiční Hondatrollové? Došly jedovaté sliny? >:-[] :yes:
Avatar - King
15. 8. 2013 17:18
Re: Doplnění a upřesnění
Řekl bych, že buď bude ATTS nebo P-AWS, obojí dohromady nejspíš ne. Ale není vyloučeno, že postačí samotný Torsen. ;-)
15. 8. 2013 16:46
Re: Doplnění a upřesnění
No mohli by ozivit ATTS v nejake vylepsene verzi, ale tomu moc neverim.
Naposledy byl derivat v podobe SH-AWD v Honde Legend.
Avatar - King
15. 8. 2013 16:30
Doplnění a upřesnění
Zdrojů je k dispozici spousta, takže si myslím, že mohly být informace i komplexnější.

Mělo by asi zaznít, že Honda počítá s 300 bhp, což je 305 koní (224 kW), je ale možné, že to nakonec bude ještě o něco víc a to při avizované maximální možné řiditelnosti motoru. Jak už psal Choochoo, prototyp zatím jezdí s blíže neurčeným motorem 2,2 l, už má ale 7stupňovou dvouspojku, kterou dostane i produkční verze. Auto by mělo být důkladně odlehčené, samozřejmostí je samosvor, použití elektronického ovládání je nejisté. O obdobě aktivního nezávislého řízení zadních kol na bázi P-AWS z Acury RLX [odkaz] se spekuluje, to by ale vyžadovalo použití víceprvkové zadní nápravy. Brzdy by měly být čtyřpístková Bremba.
Avatar - Choochoo
15. 8. 2013 13:54
Motor
Motor by měl mit pres 300koni, tj uvidime o kolik ;-)
Tato testovaci verze se prohani pravdepodobne dle registrace pouze s atmo 2,2, takze zvuk a rychlost motoru bude jiste u seriove verze lepsi.
Design :yes: