Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Koenigsegg One:1 řádí ve Spa-Francorchamps

Jan Mička
Diskuze (2)
Jeden z nejrychlejších vozů planety předvedl brutální jízdu na slavné belgickém trati Spa-Francorchamps. Výsledkem je čas 2:32:14 na jedno kolo.

Touha vítězit a zdolávat rekordy je v automobilovém světě zakořeněna od nepaměti. Všichni, kdož chtěli ukázat svou sílu, dosud vyráželi na Severní smyčku Nürburgringu, zákaz pokusů o rychlostní rekordy však řadě automobilek udělal čáru přes rozpočet. Nejhůře zřejmě dopadl švédský Koenigsegg, který nedostal pořádnou příležitost poprat se s mocným Porsche 918 Spyder.

Jenže Nordschleife není jediným okruhem na světě. Belgické Spa-Francorchamps sice sedmikilometrovou délkou německé trati konkurovat nemůže, jak jsme se ale v posledních dvou letech sami přesvědčili, jedná se o jedno z nejkrásnějších míst na světě. Tak proč netrhnout rekord třeba zde?

V přiloženém videu vidíte Koenigsegg One:1, který se snaží pokořit svůj minulý výsledek. Což o to, čas 2:32:14 je lepší, než předešlých 2:33:26, a ukrojil skoro šest sekund z výsledku McLarenu P1 (zajel 2:38:00), vzhledem k hlukovým limitům se však jednalo o pouhý trénink. Právě proto byly na okruhu další automobily, které se sice snažily Koenigseggu s výkonem 1000 kW uhýbat (poměr hmotnosti a výkonu je 1:1), ale bez nich mohl být výsledek ještě lepší.

Není to poprvé, co nám Koenigsegg One:1 s dvakrát přeplňovaným pětilitrovým osmiválcem ukázal svou sílu. V květnu letošního roku zajel sériově nastavený exemplář (dle všeho se stále jedná o jeden a ten samý) japonský okruhu Suzuka za 2:17.57. Záznam z jízdy jsme přinesli v jednom z dřívějších článků.

Jan Mička
Diskuze (2)
Avatar - IbizaFR
24. 7. 2015 09:56
Re: jeste
přesně, hlavně v porovnání s časy např. Blancpain series GT kde to 600 koňové R8, Z4 atd. jezdí za 2:20
24. 7. 2015 00:36
jeste
ma co zlepsovat