Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Koenigsegg One:1 (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Letos tomu bude dvacet let, co Christian von Koenigsegg nakreslil první skici sportovního auta. One:1 je opravdu stylovou oslavou.

Model One:1 je opravdu jako zjevení. Na stánku se majestátně otáčí v obležení desítek novinářů. Je z něho doslova cítit brutální síla, opodál stojící Agera S je odsouzena do role pouhého statisty. Neprávem, nutno podotknout, protože zase tolik nekarbonových rozdílů mezi oběma vozy není.

Samozřejmě jen do okamžiku, než se začne mluvit o pohonu. Výkon motoru činí jeden megawatt, tedy 1.000 kW, což odpovídá 1.360 koním. Točivý moment vrcholí hodnotou 1.371 N.m. Tyto parametry jsou dílem pětilitrového osmiválce s přeplňováním, který si vyvinula sama švédská firma. Motor spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Video se připravuje ...

Interiér bohužel v první výstavní den zůstal našemu pozadí zapovězen, tak alespoň telegraficky: Nejen hluboké anatomické skořepiny, ale také strop či horní část palubní desky jsou čalouněny černou alcantarou, prošívanou oranžovou nití. Kombinace oranžové a svítivě modře podsvícených tlačítek (včetně kulatého „číselníkového“ panelu, připomínajícímu vzdáleně Micru) je možná zajímavá na fotkách, trochu méně kolotočářské sladění by však asi nebylo na škodu. V zájmu všech šesti budoucích majitelů doufám, že intenzita podsvícení je regulovatelná.

Propracovanost auta vyjde najevo po zvednutí přední a zadní části karoserie, která odhalí složitý spletenec trubek šasi, propracované víceprvkové zavěšení, tlusté výfukové potrubí a vůbec jde o pokoukání, které každého technicky založeného fandu aut musí bavit. Christian, sedící v odděleném prostoru hned vedle auta, kde přijímá VIP hosty, může být spokojen.

Automobil je díky rozsáhlému použití karbonových vláken velice lehký – váží 1.360 kilogramů, což znamená, že poměr výkonu a váhy je 1 kůň na 1 kilogram. To ostatně naznačuje samotný název modelu. One:1 je díky skvělému poměru výkonu a váhy opravdovým rychlíkem. Koenigsegg tvrdí, že se One:1 může stát nejrychlejším sériovým autem světa, podle počítačových simulací může jet rychlostí přes 440 km/h. Pokud by to tento Koenigsegg zvládl, překonal by úhlavního konkurenta – americký Hennessey Venom GT, který nedávno jel rychlostí 435,31 km/h.

Podle Koenigseggu není One:1 jen auto pro dlouhé rovinky, ale také pro zatáčky, ve kterých má být schopno zvládnout přetížení 2 G. Schopnostem pomáhá perfektní aerodynamika, auto disponuje nezávisle ovládanými klapkami pod předním lízátkem nebo hydraulicky ovládaným dvojitým spoilerem na zádi. Při rychlosti 260 km/h činí přítlak 610 kg a při bližším pohledu, který odhalí řadu funkčních karbonových elementů, se není čemu divit.

Švédská automobilka postaví pouze šest exemplářů One:1. Všechny kousky jsou již vyprodány, a to ještě před oficiální výstavní premiérou, kterou si na ženevské točně vůz právě odbývá.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)