Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mercedes-Benz Actros s autonomním řízením poprvé v běžném provozu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Mercedes-Benz předvedl ve skutečném silničním provozu prakticky sériový tahač Actros s autonomním systémem řízení Highway Pilot.

Mercedes-Benz v loňském roce nejprve předvedl na uzavřené části dálnice v simulovaném provozu výsledky svého vývoje autonomního řízení pro těžká nákladní vozidla a následně představil koncept Future Truck 2015.

V letošním roce právě na tento koncept navázal Daimler Trucks North America projektem Freightliner Inspiration Truck, schváleným pro běžný silniční provoz v Nevadě. Dalším krokem se nyní stalo uvedení prakticky sériového tahače Mercedes-Benz Actros s autonomním řízením do běžného provozu.

Na dálnice A8 mezi Denkendorf a letištěm Stuttgart došlo druhého října letošního roku k historicky první jízdě soupravy tahače s návěsem prakticky bez zásahu řidiče. Na palubě vozidla byl při této jízdě Dr. Wolfgang Bernhard, člen představenstva Daimler AG a Winfried Kretschmann, ministerský předseda spolkové země Bádensko-Württembersko.

S ohledem na současnou legislativu, neumožňující jízdu bez zásahu řidiče, dostal Mercedes-Benz pro tuto ukázku povolení od Bádenska-Württemberska.

Pro testovací jízdu byl použit sériový Mercedes-Benz Actros s motorem OM 471 o objemu 12,8 litru ve spojení s plně automatizovanou dvanáctistupňovou převodovkou Mercedes PowerShift 3.

Kompletní výbava standardních i na přání dodávaných asistenčních systémů od Active Brake Assist 3 až po sledování únavy řidiče byla propojena se systémem Higway Pilot. Ten je nejnovější evolucí autopilota představeného v loňském konceptu Future Truck 2015.

Higway Pilot je v současnosti již na takové úrovni, že vedle sledování trasy za pomoci dat z navigačního systému nebo udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucích vozidel zvládne sledovat okolní provoz. Dokonce zvládne automaticky uhnout ke kraji silnice v případě, že se k němu zezadu přibližuje policejní nebo záchranářské vozidlo se spuštěnými majáky a sirénou.

Ve spodní části přídě tahače jsou uloženy radarové senzory s dlouhým a krátkým dosahem, které skenují situaci před vozidlem. Radarový senzor vpředu má dosah 250 m s úhlem snímání 18 stupňů. Senzor s krátkým dosahem sleduje prostor do vzdálenosti 70 metrů při úhlu snímání 130 stupňů. Radarové senzory jsou základem již dnes nabízených bezpečnostních systémů, které podporují řidiče při udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla a při nouzovém brzdění.

Kromě toho sleduje oblast před vozidlem stereokamera, umístěná nad spodním okrajem čelního okna. Dnes je na tomto místě umístěna monokamera na přání dodávaného asistenta pro jízdu v jízdním pruhu. Dosah stereokamery je 100 m, úhel snímání je 45 stupňů horizontálně a 27 stupňů vertikálně.

Stereokamera rozpoznává jednoproudé a dvouproudé vozovky, chodce, pohyblivé a nepohyblivé předměty, veškeré objekty v rámci sledovaného prostoru, dopravní značky a stav vozovky. Kamera rozpoznává všechno, co se odlišuje od pozadí, a díky tomu dokáže precizně stanovit i volný prostor. Kromě rozpoznávání objektů a volného prostoru slouží stereokamera také ke sledování jízdního pruhu, což je zásadní funkcí pro autonomní jízdu v jízdním pruhu.

Při testovací jízdě se sériovým tahačem Mercedes-Benz Actros na dálnici A8 byl použit Highway Pilot, který se nabídne řidiči v okamžiku, kdy vozidlo vjede do pravého pruhu dálnice. Převzetí řízení autopilotem pak řidič potvrdí nebo naopak zamítne stiskem jediného ovladače na volantu.

Podle materiálů automobilky Mercedes-Benz může tento autopilot přispět ke snížení spotřeby paliva až o 5 % a snižovat únavu řidiče až o 25 %. V současnosti má Higway Pilot na svém kontě již více než 20 000 testovacích kilometrů na uzavřených testovacích trasách v Evropě i z běžného provozu ve Spojených státech, kde je testován na tahačích Freightliner Inspiration Truck.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
6. 10. 2015 09:15
To je všechno ?
Teda moc jsme toho neviděli :-(
6. 10. 2015 08:30
juu
juuu Samánkovi modely v akci >:D