Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Future Truck 2025: Další krok k autonomní dopravě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německý koncern Daimler AG poodhalil nepříliš vzdálenou budoucnost těžkých nákladních vozidel.

Autonomním vozidlům je v posledních letech věnováno stále více pozornosti. Řada automobilek pracuje na vývoji osobních vozů, v nichž nebude nutné se zabývat řízením.

Vedle značky Mercedes-Benz se svými pokroky rozhodně netají ani konkurenčníBMW, k jehož nejnovějším příspěvkům patří kupé M235i, které umí samo driftovat. K dalším automobilkám, které to myslí s autonomním řízením vozidel vážně patří Audi a na voze jezdícím bez zásahu řidiče pracuje i Nissan, Ford, Cadillac nebo Volvo.

Koncern Daimler AG se vedle autonomních osobních automobilů pustil prostřednictvím své divize Daimler Trucks and Buses i do vývoje užitkového vozidla, které představil začátkem července pod označením Mercedes-Benz Future Truck 2025.

Základem plně funkčního prototypu je Mercedes-Benz Actros aktuální generace, jejíž premiéra se odehrála v roce 2011. Kabina i další části tahače sice kryje maskovací fólie, ale bočnice návěsu v rámci představení veřejnosti hrdě hlásají do světa, že se jedná o Future Truck 2025.

Mercedes-Benz uvádí, že v období mezi roky 2008 a 2025 se objem nákladní dopravy na silnicích Evropy zvýší o 20 procent. V samotném Německu se má objem silniční dopravy zvýšit z dnešních 3,7 miliardy tun ročně na téměř 5,5 miliardy tun do roku 2050. To se sebou mimo jiné ponese zvýšené nároky na bezpečnost provozu.

Právě vozidla s autonomním řízením, která chce Mercedes-Benz v případě nákladních automobilů uvést na trh právě v roce 2025, mají významně přispět ke zvýšení bezpečnosti provozu. Zvláště u těžkých nákladních vozidel pro dálkovou dopravu totiž mohou výrazně ne-li úplně zrušit riziko nehod způsobených únavou a nepozorností řidiče.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)