Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nejtěžší jízda pro Stiga? S Range Roverem Sport na sjezdovce

David Bureš
Diskuze (5)
Range Rover Sport patří mezi nejschopnější auta světa pro jízdu v terénu. Naposledy to dokázal na děsivé sjezdovce ve švýcarských Alpách.

Inferno ve švýcarském středisku Mürren je pro zkušené lyžaře dobře známým pojmem. Patří totiž mezi vůbec nejtěžší sjezdovky v Alpách, kde se už od roku 1928 koná doslova ďábelský závod ve sjezdu. Britský výrobce Jaguar Land Rover se na tuto extrémně těžkou trať rozhodl vyrazit se svým Range Roverem Sport, což závodník a bývalý The Stig Ben Collins označil za nejtěžší věc, jakou kdy udělal.

Právě na Collinsovi bylo celou trať projet , což byl opravdu náročný úkol. Čekala na něj totiž 14,9 kilometru dlouhá dráha, na které si musel poradit se sestupem o 2.170 výškových metrů. Prudký sjezd znamenal, že klesání v některých jeho partiích dosáhlo úrovně 75 %.

Trať auto otestovala do posledního detailu. Jelikož Collins nejel v zimě, nebylo to jen o sněhu a ledu, ale také o kamení, blátu, trávě, štěrku a rozbitém asfaltu. Jízdu neusnadňovalo ani měnící se počasí. „Cesta byla šílená a určitě byla ta nejtěžší, jakou jsem kdy dojel. Klíčem byla preciznost, musel jsem udržovat rychlost a přenášet rychlost jako lyžaři,“ říká k jízdě někdejší The Stig britského Top Gearu.

Znalci prostředí tvrdili, že s autem bude jízda po trati mnohem těžší než pro lyžaře. Někteří dokonce prohlašovali, že to Range Rover nezvládne. Nakonec však britské luxusní SUV sjezdovku sjelo, a to s časem 21 minut a 36 sekund. Přestože Range Rover Sport při své jízdě překonával rychlost 150 km/h, na nejlepší lyžaře nestačil. Ti totiž danou trať klidně zvládnou za méně než 15 minut.

Extrémní jízda sloužila hlavně jako prezentace schopností Range Roveru Sport a především jeho systému Terrain Response, který v šesti režimech upraví nastavení systémů auta podle aktuálních jízdních podmínek. Ty se na cestě měnily, a tak mohl Collins využít módy pro jízdu na sněhu, po trávě i na šotolině. Jízdu mimochodem absolvoval exemplář poháněný pětilitrovým osmiválcem o výkonu 375 kW.

David Bureš
Diskuze (5)
9. 11. 2016 19:46
Nejschopnější auto na světě v terénu?
Ale no tak, Range Rover Sport že patří mezi nejschopnější auta na světě v terénu? To je zase trošku moc na mě. A navíc tohle by sjelo jakékoliv auto s vyšším podvozkem a stejně zručným řidičem. Je to hlavně o tom jet tak aby nezačal klouzat. Jinak hezká legrace. Ale pamatujete na to video jak jeli s Nissanem GTR po sjezdovce nahoru? Po urovnané ale na sněhu? A taky netvrdili, že je to auto pro terén. :-)
Avatar - Bazalt
8. 11. 2016 19:11
hezké ale škoda
Hezké ale škoda, že při trase: děti do školy-kosmetika-fitko-nákupy
nebo případně: garáž pod domem-garáž pod kanceláří se kvality RR moc neukážou :-(
Je mi těch aut až líto. Jak prohlásil Jeremy při testování Discovery, autem může jezdit shepherd in the bush ale víc ho vidíme na Shepherds Bush...
Avatar - Machýrek
8. 11. 2016 12:26
Moc nůžek
Skoda, ze neni videt cela jizda v kuse.
8. 11. 2016 11:28
Re: červená firenze
Vyjímečná jízda! :yes: Zhodnocení s TVD8 asi hodím do blogu, kluci z JLR asi budou koukat.
Avatar - Dinar
8. 11. 2016 10:59
červená firenze
plus sport paket, tady má někdo vkus... :-) :yes: