Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video s Cuprou Formentor 1.5 TSI DSG: Jak jezdí se základním motorem?

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

Zatímco fanoušci sportovního svezení netrpělivě vyhlížejí Formentora s pětiválcem, pro všednější řidiče už je k mání benzinová jedna-pětka. A tak jsme ji vyzkoušeli.

Bylo to velké překvapení, když Cupra – samostatná sportovní značka koncernu VW – nabídla svůj první svébytný model nejen s atraktivní motorizací 2.0 TSI, ale také zážehovou patnáctistovkou a dvoulitrovým turbodieselem. Proč se vlastně osamostatnila od líhně Seatu, když nabízí stejné konvenční pohony? Může se to zdát jako nesmysl, ale evidentně jde o trefu do černého.

Především zájem o motorizaci 1.5 TSI předčil očekávání a mezi zákazníky se stal hojně vyhledávanou volbou, obzvlášť ve spojení se sedmistupňovou dvouspojkou DSG, která za příplatek nahrazuje manuální šestikvalt. A kdo by snad nad přítomností civilnějších motorizací stále frflal, tomu Cupra zavřela ústa limitkou VZ5 s nasupeným pětiválcem vypůjčeným od Audi.

Ale zpátky k patnáctistovce, která nám dělala společnost v nedávném testu. Jasně, vyloženě atletické ambice od ní ani očekávat nelze, ale jak s ní vlastně španělský crossover jezdí? Zůstala mu s takovou technikou alespoň špetka sportovnosti? Protáhli jsme základní Formentor po klikatých českých okreskách a máme finální verdikt. Nebudu vás více rozptylovat, mrkněte na video výše!

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - Emel
24. 4. 2022 13:33
Re: Formentor
Zkusím to napsat trošku jinak. Pokud bych chtěl auto s 300k, tak by určitě nevypadalo takhle, ale spíš třeba jako Leon... (a ještě raději jako Cayman, jenže to už se dostáváme na jiné peníze).
Tohle je crossover... osobně je mi líto, že jediný mainstreamový model koncernu s pětiválcem je zrovna tohle... ale na druhou stranu, pokud z toho VW chce dělat víc než mainstream, no tak je to svým způsobem logický... je to jediný vlastní model Cupry (se spalovákem).
Avatar - Mikesus
24. 4. 2022 12:39
Re: Formentor
Takze teď už je to SUV? Někdo ( nepamatuju si kdo ) mi psal posledně, že to SUV není, ale lehce zvýšený hatch. Doufam, že jsi to nebyl ty. ;-)
24. 4. 2022 12:24
Když už 1.5 TSI ve "sporotovním" crossoveru...
...tak samozřejmě jedině se 6st. manuálem! :-) :yes:
Avatar - Emel
24. 4. 2022 10:57
Re: Formentor
To je asi subjektivní... na mě se to tváří jako SUV a od něj žádné supersportovní očekávání nemám.
Avatar - 3_diamanty
24. 4. 2022 10:13
Re: Formentor
Cupru formentor som zatial videl len raz... mala vyrazny zvuk pri rozbehu z krizovatky takze to asi nebola zakladna 1,5tsi... osobne by mi ale 1,5tsi v takomto sportovo a imizdovo orientovanom aute ako zaklad vobec nevadil len rozhodne by som tu chcel manual ... a co sa tyka dizajnu.... docela nenapadne suv .... skarede urcite nie je.... ale povedzme Q3 od audi za mna vyzera lepsie .... za dane peniaze u mna vcelku nekupitelne suv... radsej nieco od audi jagu a hadam aj to tonale od alfy bude zmysluplnejsie