Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Šéf Volkswagenu se omlouvá za kauzu Dieselgate

David Bureš
Diskuze (215)
Kvůli podvodům při měření emisí hrozí Volkswagenu vysoká pokuta. Problém se týká agregátu 2.0 TDI CR předchozí generace EA189.

V USA se v minulých dnech rozjela ohromná kauza, kterou některá média začala nazývat Dieselgate. Vyšlo najevo, že Volkswagen podváděl při měření vypouštěných emisí. Generální ředitel koncernu VW Group Martin Winterkorn se za skandál omluvil v přiloženém videu.

„Miliony zákazníků po celém světě věří našim značkám, našim autům, naší technice. Chtěl bych se hluboce omluvit za to, že jsme tuto důvěru porušili. Hluboce se omlouvám našim zákazníkům, orgánům a veřejnosti za toto pochybení,“ prohlásil Winterkorn. Automobilka podle jeho slov udělá všechno proto, aby postupně získala zpět důvěru.

Šéf německého koncernu slíbil, že automobilka tvrdě pracuje na zjištění toho, co se vlastně stalo. „Kvůli tomu položíme karty na stůl, tak rychle, důkladně a transparentně, jak to bude možné. Rychlé a plné objasnění má naší nejvyšší prioritu,“ řekl v prohlášení Winterkorn. Volkswagen hodlá úzce spolupracovat s příslušnými vládními organizacemi a úřady, aby kauzu vyřešil.

Kauza Dieselgate se rozjela minulý týden. Americká Agentura pro ochranu životní prostředí (EPA) zjistila, že vybrané vozy koncernu Volkswagen Group v běžném provozu vypouštějí výrazně více toxických emisí, než ukázalo oficiální měření úřadu. Důvodem byl nainstalovaný software, který dokáže rozpoznat testování auta na emise, během něhož vypouštěné emise automaticky sníží.

Kauza se v tuto chvíli týká přes 11 milionů automobilů poháněných motorem EA189 předchozí generace turbodieselů 2.0 TDI CR. Koncernové vozy navíc hodlají testovat i další úřady než ty americké, například švýcarské, jihokorejské a italské. Záležitostí se už začalo zabývat i české ministerstvo dopravy.

Kvůli kauze se akcie Volkswagenu propadly za pouhé dva dny o výrazných 32 %. Volkswagen už vyčlenil na řešení skandálu 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč) ze svých rezerv.

Spekuluje se také o možném odstoupení Winterkorna, kterého by na pozici generálního ředitele VW Group mohl nahradit výkonný šéf Porsche Matthias Müller. Mluvčí koncernu ale tuto zprávu označil za nesmysl. Jasněji o tomto tématu zřejmě bude po dnešním jednání Winterkorna s dozorčí radou automobilky.

Zajímavé na celé kauze je fakt, že podle některých názorů se nemusí týkat jen Volkswagenu. Podle nejrůznějších odborníků se podobné podvody snažily provést i jiné automobilky, Volkswagen však podle nich měl smůlu v tom, že se na to přišlo.

David Bureš
Diskuze (215)
24. 9. 2015 13:13
Re: Winterkorn odstoupil
Ak im naň zostane. Ak nie, tak by som sa na jeho mieste bál o život.
24. 9. 2015 10:32
Re: zbytečnej humbuk
Tady jen aby sis uvědomil, že to není jen průser VW a že by se do toho měla EU vložit jak píšu a snažit se zmírnit dopady, který to bude mít pro evropský (nejen autoprůmysl)

[odkaz]

Koukáš na to moc krátkozrace s tvým pohledem typu "To je problém VW jen ať cálujou až se z nich bude kouřit mě se to netýká" Velký průsery jako tenhle nejsou jen problém soukromé společnosti.
24. 9. 2015 07:54
Re: bude SW "oprava" predanych aut?
Jen aby si věděl, že svět není naštěstí tak striktní jak ty si představuješ.

[odkaz]

Nemyslím si že by v USA měli větší totalitu než tady u nás a vláda je k něčemu nutila. ;-)
24. 9. 2015 07:46
Re: zbytečnej humbuk
Již dva blbci ti dali palec dolu, což ovšem nic nemění na tom, že máš naprostou pravdu. :yes:
24. 9. 2015 07:42
Re: bude SW "oprava" predanych aut?
Mě těší, že si se právě probudil. Z toho důvodu jezdím starou Oktávkou a čekám, až VW potažmo pak Škoda vyprodukuje něco co půjde koupit. Chtěl jsem totiž zase Škodovku, ale už to tak vypadá, že budu muset ač nerad šáhnout někam jinam. VW dělá podvody na zákazníky už dost dlouho. Dávno už neprodukuje kvalitní spolehlivý auta, nýbrž auta plná kurvítek, nedomyšleností a nedodělků. To jsou samý zadírající se motory, praskající hlavy, přeskakující řetězy a podobný radosti. To že fixluje emise mě jako zákazníka zajímá ze všeho nejmíň.