Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Výroba Porsche 911 ve dvou minutách. Víte, jak dlouho trvá ve skutečnosti?

Jan Mička
Diskuze (0)
Nejnovější video ze závodu Porsche ve Stuttgartu odhaluje velice zajímavá fakta. Věděli jste například, kolik kravské kůže je potřeba na jeden interiér s koženým čalouněním?

Porsche 911 je jednou z těch automobilových legend, kterou když doopravdy milujete, odpustíte jí snad úplně všechno. Poznámky o minimálních změnách vzhledu napříč generacemi prostě a jednoduše ignorujete, stejně tak jako přeplňované motory pod kapotou. Důležité je přetrvání koncepce, výjimečný sportovní duch a pověst, která auto předchází. Můžete jej řídit v osmnácti i devadesáti letech a co se jízdních vlastností týče, jde o jedno z nejlepších sportovních aut na světě.

Vůz s koncepcí se zadním pohonem a motorem umístěným nad zadní nápravou je tady s námi už od roku 1963 (premiéru měl toho roku v září ve Frankfurtu nad Mohanem) a po celou dobu se vyrábí ve Stuttgartu. Přiložené video, které autoři příznačně nazvali „Umění v pohybu", ve zkratce mapuje výrobu nejnovější generace s označením 991 a vedle unikátních záběrů přímo z továrny přináší také zajímavá fakta.

Kompletní historie legendy. Porsche 911: Od první 901 až po současnou 991

Dozvíte se například, že od roku 1964 se na stejném místě vyrobilo více než 820.000 exemplářů Porsche 911, že v současnosti sjede z výrobní linky více než 100 exemplářů za jediný den (v roce 1986 to bylo okolo 30 vozů denně), že sestavení jednoho vozu trvá okolo třiceti hodin (před třiceti lety trvalo o pět hodin déle), že na jeden interiér v koženém provedení je použita kůže z pěti krav, nebo vlastně slovo Porsche správně vyslovovat. Je toho samozřejmě více, ovšem i kdyby nebylo, je hezké alespoň na dvě minuty nahlédnout pod pokličku výroby automobilové legendy.

Jan Mička
Diskuze (0)