Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VL Destino bude nejrychlejší sedan na světě

Michal Fokt
Diskuze (0)
Na bázi Fiskeru Karma postavený supersedan Destino od VL Automotive bude podle spolumajitele firmy Boba Lutze nejrychlejší vůz svého druhu na planetě.

Jak známo, plán Henrika Fiskera na výrobu luxusního hybridního sedanu nevyšel, firma zbankrotovala, vůz ale bude žít dále a to mimo jiné i díky firmě VL Automotive, založené Bobem Lutzem a Gilbertem Villarealem. Ta bude do jen minimálně modifikované karoserie Karmy montovat kompresorem přeplňovaný motor V8 6,2l (LS9) od (jak jinak) General Motors, jenž jej dával do Corvette ZR1.

Sedan VL Destino s motorem z korvety, zkombinovaným se šestistupňovým automatem, má mít výkon kolem 640 koní (470 kW) a díky snížení váhy z 2400 kg na zhruba 1900 kg by měl podle exšéfa GM Boba Lutze jet rychlostí přes 200 mph, tedy více než 320 km/h, což by z něj mělo učinit nejrychlejší sedan světa.

To znamená, že bude nutné překonat také 204mílový (328 km/h) Dodge Charger SRT Hellcat, vybavený dost podobnou pohonnou jednotkou. Vrátit se má i původní hybridní Fisker Karma, ovšem vyráběný firmou vlastněnou čínským Wanxiangem a bez Fiskera, zato (opět) za laskavé pomoci všudypřítomného Boba Lutze.

Michal Fokt
Diskuze (0)