Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vojenský speciál pro civilisty: Atlas APC odolá střelám z pušky a stojí 9 milionů

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Do amerických měst nově můžete vyrazit v civilním pancéřovaném speciálu inspirovaném nejmodernějším armádním JLTV. Odolá střelám z odstřelovacích pušek a na jediné natankování ujede až 644 kilometrů.

Americká armáda už v roce 2019 uvedla do aktivní služby nového nástupce legendárních hummerů, když zrealizovala nový program Joint Light Tactical Vehicle (JLTV). Vojáci amerických bojových sil nově využívají výrazně modernější a technicky pokročilejší víceúčelové taktické vozidlo Oshkosh L-ATV, které se stalo inspirací pro nejnovější pancéřovaný speciál dostupný i civilním zákazníkům.

Ve Spojených státech amerických jej začíná prodávat nový výrobce Goat Tactical Vehicles USA a oficiálně jej pojmenoval Atlas APC. Technickým základem pro výrobu nového civilního obrněného monstra přitom je jedno z nejprodávanějších aut v Americe, díky čemuž pro něj existuje i rozsáhlé servisní pokrytí zjednodušující provoz jinak unikátního stroje. Novinka zakládá na největším modelu Fordu série F.

Atlas APC zakládá na velkém užitkovém pick-upu Ford F-550 a je legální pro jízdu po veřejných komunikacích ve všech padesáti amerických státech. Obrněná bestie s designem inspirovaným vojenským speciálem, malými okny, vnějšími úložnými prostory, volitelnou otočnou věží na střeše, náhradní pneumatikou a devíti strategicky umístěnými střílnami musí na běžných silnicích vypadat doslova impozantně.

Video se připravuje ...

Vypadá jako připravená k boji, ale i přesto s ní můžete vozit děti do školky, vyrazit na nákup nebo jezdit po schůzkách. Jen se musíte připravit na komplikovanější parkování v menších prostorách, protože Atlas APC je 6325 milimetrů dlouhý, 2540 milimetrů široký, 2846 milimetrů vysoký a má světlou výšku 340 milimetrů. A současně je docela těžký – výrobce uvádí hmotnost 7800 kilogramů!

Až extrémní hmotnost má své opodstatnění. Atlas APC s ocelovou konstrukcí disponuje balistickou ochranou B6 – s 12,5 milimetrovou balistickou vrstvou zastaví i ráži .308 Winchester. Výrobce pak nabízí i ještě pokročilejší úroveň B7 přidávající další 2 milimetry materiálu k původní tloušťce. Sáhnout můžete i po runflat pneumatikách, odstínění proti elektromagnetickému pulzu, vylepšené ochraně motoru a chladiče nebo třípalcových tlustých balistických sklech.

Srdcem nového Atlasu APC je 6,7litrový osmiválcový turbodiesel Ford o 246 kW (335 koních) a 1017 newtonmetrech s desetistupňovou automatickou převodovkou. S obrovskou palivovou nádrží na 148 litrů motorové nafty pak pancéřovaný speciál ujede až 644 kilometrů na jediné natankování.

Bohužel však není zadarmo, protože v „taktické“ konfiguraci, jak jej vidíte na oficiálních fotografiích, stojí ohromných 9.233.000 korun. Nemusíme však připomínat, že život je tím nejcennějším co máme. V amerických městech je navíc až neuvěřitelná kriminalita.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme