Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Hummer už má i vojenskou verzi. Má 1000 koní a mnoho vychytávek

Jan Faltýsek
Diskuze (9)

Nový koncept elektrického vojenského vozidla nabízí pohled na plány společnosti GM Defense, která se chce zúčastnit armádní soutěže o prototyp elektrického lehkého průzkumného vozidla, zahájené začátkem června. 

Kořeny původního Hummeru H1 lze vystopovat až k vojenskému nákladnímu vozidlu AM General, známému jako High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (Humvee), které bylo poprvé uvedeno do provozu v roce 1983.

Nyní to vypadá, že nový GMC Hummer EV by mohl tento proces obrátit, neboť byl nedávno představen v civilní verzi a až nyní se ukazuje jako koncept verze vojenské. Stojí za ním divize General Motors zaměřená na vojenská vozidla a technologie, GM Defense. Nový koncept GM Defense debutoval na výstavě Modern Day Marine 2023, která se konala minulý týden ve Washingtonu, D.C.

GM Defense oficiálně nazývá nový koncept Electric Military Concept Vehicle, neboli eMCV, a je založen na GMC Hummer EV Pickup. Je součástí pokračujícího GM Defense vývoje lehkých taktických kolových vozidel s hybridním pohonem.

Koncept využívá pohonnou architekturu GMC Hummer EV, konkrétně elektromotory GM Ultium Drive a technologii baterií Ultium, což poskytuje flexibilitu a přizpůsobivost. GM Defense také naznačuje, že vozidlo může využívat různé formáty a chemické složení baterií, aby vyhovovalo měnícím se potřebám.

Video se připravuje ...

Vozidlo nabízí sedadla pro více než šest pasažérů, stejně jako režimy Silent Watch a Silent Drive s nízkými akustickými a tepelnými stopami. Palubní systémy mají rychlé reakce díky okamžité dodávce točivého momentu. Energii mohou navíc dodávat do různých okolních zařízení.

Při úpravě z civilního GMC Hummer EV, který lze řídit na silnici, byla provedena řada změn, avšak jeho základy zůstaly stejné. Specifikace zahrnují bateriový balíček Ultium o kapacitě 212 kWh, třímotorový pohon a výkon 1000 koní, s dostatečným dojezdem pro pokrytí více než 300 mil (480 km).

Vozidlo může také disponovat palubním dieselovým generátorem o výkonu 12 kW, který umožňuje v nouzi dobíjet. Při připojení k zdroji rychlého dobíjení může nové vozidlo získat přibližně 100 mil (161 km) dojezdu za pouhých 12 minut.

Armádní koncept eMCV má speciální kola a 37" terénní pneumatiky. Neupřesněné změny byly provedeny také na brzdách a upravená karoserie přispívá k vylepšeným úhlům nájezdu a sjezdu. Také má nový trubkový bezpečnostní rám, tlumiče Fox performance, přípravy pro zavěšení zbraně na boku a 46" prstenec pro otočnou zbraň.

"Vozidlo demonstruje schopnost GM Defense využívat pokročilé komerční technologie pro pomoc globálním obranným a vládním zákazníkům při přechodu k električtější, autonomní a propojené budoucnosti," uvedla společnost GM Defense.

Není ještě jasné, zda bude GM Defense e-MCV v blízké budoucnosti používán americkou armádou. Rozhodne výsledek armádní soutěže.

Jan Faltýsek
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 7. 2023 15:32
EV Hummer jede bomby
za 1-6/2023 prodáno v USA 49 ks :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
8. 7. 2023 20:42
Re: Myslel jsem,
Které nikdo nekupuje, viz lonské prodeje EV Hummer a letošní za 1. čtvrtelí.

Výroba hořícího Boltu navíc letos končí bez náhrady , takže těch elektrik u GM zas tolik není. Neprodejný Hummer, Cadillac Lyriq a to je tak asi vše :-)
Dodge/RAM/Chrysler zatím nemaj nic a Ford má akorát tu el. F150 a ten Mustang SUV
Avatar - WinDiesel
6. 7. 2023 20:59
Re: Myslel jsem,
No faktem je že tvoje oblíbené americké značky dodávají kromě velkých benzínových a dieselových vozidel také docela velké množství těžkých elektronesmyslů.
Avatar - WinDiesel
6. 7. 2023 20:58
Re: Myslel jsem,
Zásadní množství energie tedy dodávat opravdu nemůže, v baterkách je prd energie.
Každý menší dieselový generátor dodá energie mnohem víc a dobije i tyto elektrické giganesmysly.
Avatar - WinDiesel
6. 7. 2023 20:56
Lehké průzkumné vozidlo s tunou baterek
ha ha ha ha ha ha ha ha ha
lehké je těžké, dojez žádný a až to zasáhne nějaká střela, velmi nápomocně to solidně shoří a na videu dronu to bude vypadat parádně :-) :-) :-)