Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen dokončil převzetí studia Italdesign-Giugiaro

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Německý koncern Volkswagen převzal pod svá křídla slavné italské návrhářské studio Italdesign-Giugiaro.

Vše je oficiální a potvrzené, transakce je uzavřena. VW vlastní 90,1 % akcií věhlasné turínské firmy. Koupil je prostřednictvím holdingu Automobili Lamborghini, který spravuje Audi. Zbytkový podíl zůstává ve vlastnictví rodiny Giugiarů. První informace o prodeji se objevily v květnu tohoto roku.

Nejvyšším šéfem bude i nadále Giorgetto Giugiaro, jeho syn Paolo bude taktéž stále působit ve funkci viceprezidenta a zodpovídat za design. Nemění se ani post výkonného ředitele, jenž v současnosti zastává Enzo Pacella. Nejužší vedení rozšířili Ralf-Gerhard Willner, šéf vývoje osobních vozů VW a Salvatore Cieri, ten byl až dosud ředitelem administrativy a financí u Lamborghini.

Giorgetto Giugiaro založil Italdesign spolu s Aldem Mantovanim v Turíně v roce 1968. Během více než čtyř dekád spolupracoval se skupinou Volkswagen několikrát, zejména v sedmdesátých letech minulého století. Pod jeho vedením vznikly tvary prvních generací Volkswagenů Passat, Scirocco a Golf, stejně jako Audi 80 B2, které převzal po Clausi Luthem. Rovněž koncept VW-Porsche Tapiro z roku 1970 byl dílem Italdesignu, stejně jako mnohem mladší trojice supersportů W12 z let 1997 a 2001.

Budoucí orientace firmy zatím není jasná. Může se i nadále věnovat spolupráci s externími klienty (například koncernem Fiat), nebo se zcela soustředit na projekty Volkswagenu, či kombinovat obojí. V současné době ve své centrále v Moncalieri 15 km jižně od Turína zaměstnává 975 lidí.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - T613
12. 8. 2010 07:38
Re: Vw a Itadesign
máš dobré věštecké koule >:D
Avatar - white label
11. 8. 2010 19:38
Re: Vw a Itadesign
...že to tak nakonec dopadne, bylo jasné už s příchodem Golfu I. generace... ;-) >:-[]
11. 8. 2010 19:13
Vw a Itadesign
další ryze italská firma pod němcama...kam ten svět spěje.... ;-\