Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen E-Golf: Jméno elektrického Golfu odhaleno

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Volkswagen Golf sedmé generace má dorazit i v čistě elektrickém provedení a jeho jméno má znít E-Golf.

Informace o jménu, technice a představení nové generace Volkswagenu Golf s elektrickým pohonem zveřejnil magazín Car and Driver. Některé z údajů vztahující se k technice již dříve zveřejnil samotný Volkswagen, ale například informace o použití jména E-Golf je nová a stále neoficiální.

Ve své sedmé generaci se má konvenční Golf představit již letos na podzim a z něj bude odvozen E-Golf, jehož premiéra i uvedení na trh se má údajně odehrát v roce 2013. Elektromobil má stejně jako verze se spalovacími motory využívat platformu MQB.

Systém pohonu má vycházet z prototypů Golf blue-e-motion provozovaných od loňského roku ve Wolfsburgu. Ty jsou vybaveny elektromotorem s výkonem 85 kW (115 k) a točivým momentem 270 Nm. Potřebnou elektrickou energii dodávají lithium-iontové články o kapacitě 26,5 kWh.

Prototypy dosahují maximální rychlosti 140 km/h, akcelerují z 0 na 100 km/h za 11,8 s, což jsou hodnoty, které jsou dostačující v dnešním běžném provozu. Tradiční slabinou je ovšem dojezd jen 150 km na jedno nabití a objem zavazadlového prostoru zmenšený na 237 litrů díky umístění části akumulátorů pod jeho podlahu, zatímco ty zbývající jsou pod zadními sedadly a ve středovém tunelu.

Podobné jízdní výkony má údajně nabídnout i připravovaný E-Golf a má u něj být použito i stejné rozmístění akumulátorů. Jaká bude realita samozřejmě odhalí až oficiální informace přímo od automobilky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
17. 3. 2012 00:34
Re: Jméno el. Golfu "odhaleno"
:-) To by jste se divil, kolik mnohohodinových jednání a studií bylo třeba než bylo nejvyšším manažerstvem název schválen. Ono totiž čím jednodušší záležitost, tím více lidí má touhu se k tomu vyjádřit. Čím složitější a zásadnější rozhodnutí, tím méně lidí tomu rozumí, tím méně lidí chce riskovat, že by za to později mohli nést zodpovědnost, a tím jednodušší je takové rozhodnutí příjmout. Jak praví Murphy - délka rozhodování je nepřímo úměrná složitosti problému.
Avatar - Tomas_2002
16. 3. 2012 22:17
Re: Dojezd
No, já celkem málo. Všechno v rámci předváděcích jízd automobilek. Ale budu samozřejmě rád, pokud nás poučíš a vysvětlíš, jak tomu doopravdy je.
16. 3. 2012 18:53
Re: Jméno el. Golfu "odhaleno"
Mně osobně se nelíbí. Víc by se mi líbil třeba Golf e-motion nebo eMotion/ eMOTION (jako symetrie k 4Motion/ 4MOTION). To blue bych prostě z názvu prototypu vypustil. Přijde mi to stejně trapné jako u MB.
16. 3. 2012 18:50
Re: Dojezd
Kolik kilometrů jsi s elektromobily najel?
Avatar - Armin Tamzarian
16. 3. 2012 12:51
Jméno el. Golfu "odhaleno"
Wow. Hádám, že přijít na název "E-Golf" nedalo moc vymýšlení >:-[]