Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen ID.4 GTX a ID.5 GTX – Sportování s baterkami?

Stanislav Kolman Stanislav Švarc
Diskuze (51)

Zkratku GTX si Volkswagen vymyslel pro sportovněji laděné verze svých elektromobilů. Aktuálně má v nabídce taková auta dvě: ID.4 GTX a ID.5 GTX.

Jsou to velice blízcí příbuzní, kteří se od sebe liší v podstatě jen provedením karoserie od A-sloupku dále. ID.4 představuje klasický crossover, ID.5 přijíždí se sportovnějším profilem připomínajícím SUV-kupé. Také technika je stejná, o pohon se v obou případech u verze GTX starají dva elektromotory, maximální kombinovaný výkon pohonné soustavy činí až 220 kW a točivý moment dosahuje 460 Nm.

A velice podobné jsou i interiéry, jak na pohled, tak prostorností. Svažující se střecha ID.5 totiž nemá výrazný vliv na místo nad zadními sedadly, rozdíl proti ID.4 opravdu není velký. Obě auta také vzadu potěší hromadou prostoru na nohy, řadou odkládacích schránek či přihrádek a velmi slušné jsou zavazadelníky. V ID.4 GTX kufr nabízí 543 až 1575 litrů, v ID.5 GTX 549 až 1561. Do obou je snadný přístup a potěší také prostorem pod podlahou, kam lze umístit dobíjecí kabeláž.

Volkswagen ID.4 GTX Volkswagen ID.4 GTX

Pojetí interiérů je minimalistické, v autech prakticky chybí tradiční fyzické ovladače, místo nich se uplatňuje dotykový displej doplněný o dotykovou lištu, dotykové plochy (na palubce a volantu) a hlasové ovládání. V našich testech tohle řešení zrovna nechválíme, v případě ID.4 a ID.5 tomu nebude jinak. Nutnost kvůli téměř každé maličkosti hledat očima správné místo na displeji a následně se do něj trefit prstem pochopitelně odvádí pozornost od řízení.

Dotykové plošky fungující jako zkratky k nastavení klimatizace, parkovacímu asistentu, asistenčním systémům a volbě jízdních režimů, bohužel ovládání příliš neusnadňují, stejně po jejich stisku musíte věnovat zájem nabídce infotainmentu. A jako by už to samotné nestačilo, uživatelské přívětivosti příliš nepomáhá ani samotný multimediální systém. Ten se totiž občas zadýchává, hlavně je však až moc „rozvětvený“ a plýtvá místem na displeji. Vyžaduje tak víc hledání a ťukání prstem, než bychom si představovali.

Problém s ovládáním některých funkcí částečně řeší hlasový asistent, vyvolaný pokynem „Ahoj ID“. Ten pak některé úkony obstará bez nutnosti věnovat pozornost infotainmentu, bohužel na něj ale není stoprocentní spolehnutí.

Zajímavým prvkem koncernových elektromobilů je poměrně malý přístrojový panel, který zobrazuje pouze nejnutnější informace. I proto se hodí přizpůsobitelný head-up displej s rozšířenou realitou, ten se Volkswagenu povedl. Interesantní nápad představuje světelná lišta na části palubní desky pod čelním sklem. Světelné animace za jízdy ukazují například směr odbočení nebo pomáhají s výběrem jízdního pruhu.

Vynechat však nesmíme také dvě tradiční výtky. První se týká nepodsvícené dotykové lišty pro regulaci teploty a hlasitosti médií pod obrazovkou infotainmentu, druhá hloupého způsobu ovládání oken pomocí pouhé dvojice tlačítek pro skla vpředu i vzadu, přičemž mezi ovládáním předních a zadních oken se přepíná dotykovou plochou o kus vedle. Stále nechápu, v čem by tento způsob měl být lepší než klasické řešení se dvěma páry tlačítek.

Volkswagen ID.5 GTX Volkswagen ID.5 GTX

Ano, jsou to svižná auta

Volkswageny ID.4 GTX a ID.5 GTX jsou standardně čtyřkolkami s elektromotorem na každé nápravě. Hlavní roli má na zadní nápravě umístěný synchronní elektromotor s permanentními magnety, disponující maximálním výkonem 150 kW a točivým momentem 310 Nm. Na přední nápravě se pak nachází asynchronní elektromotor o výkonu 80 kW a točivém momentu 162 Nm, který se zapojuje v případě potřeby – například při nedostatku trakce nebo nutnosti vyššího výkonu. „Stálý“ pohon všech kol můžete vyvolat režimem Trakce v jízdních módech, funguje však jen do 20 km/h.

Oba elektromotory samozřejmě také výrazně spolupracují v jízdním režimu Sport, v němž vůz poskytuje maximální dostupný výkon elektrické soustavy. Ten dosahuje až 220 kW, točivý moment pak 460 Nm, ovšem jen za určitých podmínek. Akumulátor musí být nabit na více než 88 % a baterie mít teplotu v rozmezí 23 až 50 stupňů Celsia. A i když tohle všechno splníte, maximální možný výkon elektromotorů dostanete jen na 30 sekund. Jinak síla klesne v řádech několika jednotek procent, přesný údaj závisí na různých okolnostech a proměnných.

Dva elektromotory každopádně zajišťují velice svižné svezení. Oba vozy ostatně akcelerují z klidu na stovku za 6,2 sekundy, což možná nezní vyloženě oslnivě, v reálném provozu však oba elektromobily působí příjemně rychle. Jízda se samozřejmě vyznačuje úžasnou plynulostí a hladkostí, typickou pro silnější bateriové automobily. Po šlápnutí na plynový pedál vůz okamžitě zrychlí, nemusíte řešit otáčky nebo čekat na podřazení převodovky. Zátah je prostě bezprostřední, navíc nerušený řazením.

Volkswageny ID.4 GTX a ID.5 GTX díky dostatečně výkonnému elektrickému pohonnému ústrojí působí sympaticky pružně, z 80 na 120 km/h se například dostanou za zhruba 4 sekundy. A hezky jedou až na maximálních 180 km/h, v nichž zasahuje omezovač. Síly mají tahle auta opravdu více než dost.

Volkswagen ID.4 GTX Volkswagen ID.4 GTX

Obě také čerpají energii z 82kWh baterie (77 kWh je použitelných) a zvládají nabíjecí výkon až 125 kW. U nabíječky, která takový výkon umí, Volkswagen ID.4 GTX za 39 minut a 9 sekund přijal 39,65 kWh, stojan jsme opouštěli s 90% nabitím. Nemusela by to přitom být konečná. Volkswagen slibuje pravidelné aktualizace softwaru, jejichž součástí by mělo být i navýšení maximálního výkonu. Nejlepší možná hodnota zatím specifikována nebyla, hovoří se ale o 170 kW. Nechme se překvapit.

S naší dlouhodobou průměrnou spotřebou 20,5 kWh/100 km by v případě ID.4 GTX dojezd s plně doplněným akumulátorem činil asi 375 km. Jde to ale i výrazně lépe, jednu z cest vedoucí mimo velká města a dálnice totiž ID.4 GTX zvládlo s průměrem 14,2 kWh/100 km. Sportovnější svezení naopak znamenalo průměr 24,6 kWh/100 km.

Se svižným elektrickým pohonem pěkně ladí podvozek obou aut. ID.4 GTX k testu dorazilo s adaptivním podvozkem, který funguje velice dobře. Přestože vůz jezdil na 21palcových kolech obutých do pneumatik 235/45 vpředu a 255/40 vzadu, choval se velice kultivovaně a důstojně. Podvozek především v komfortním nastavení výborně pohlcuje nedokonalosti povrchu a auto působí opravdu pohodlným dojmem.

Tento pocit ale zůstává i ve sportovním nastavení, v němž sice podvozek ztuhne, ale nikterak dramaticky, elektrický crossover se po silnici stále nese plavně, skvěle filtruje nerovnosti a do kabiny nepouští prakticky žádné pazvuky od kol. Velké ráfky se ozvou výjimečně, například občasným dusotem na rozbité městské dlažbě, který bohužel v tichém elektromobilu více vynikne. Po většinu času však bylo ID.4 GTX mimořádně klidným a kultivovaným vozidlem. Srovnání oproti kousku obouvajícímu dvacítky ukázalo, že velkých kol se v tomto případě nemusíte obávat. V obou případech podvozek potěšil komfortem a zdárným žehlením nerovností, včetně nemalých výmolů českých okresek.

Volkswagen ID.5 GTX Volkswagen ID.5 GTX

V zatáčkách pak oba elektromobily těží z uložení akumulátoru do podlahy mezi nápravy, které má vliv na rozložení hmotnosti a těžiště. Při svižné jízdě se oba volkswageny ochotně stáčí do zatáček, hezky poslouchají pokyny od volantu a v oblouku drží stopu. A nechají si líbit i náhlé změny směru, aniž by je rychlé pohyby volantem nějak vyvedly z míry, zvlášť ve sportovním režimu s „utaženým“ podvozkem a podporou obou elektromotorů. GTX navíc nabízejí možnost omezit zásahy stabilizace. ESC sice nemůžete úplně deaktivovat, ale sportovní nastavení přináší benevolentnější chování, které vám nebude každou chvíli brát výkon. Jízda je díky tomu příjemně plynulá. Když ale opravdu zatlačíte na pilu, začne se projevovat největší slabina obou elektrických crossoverů - hmotnost přesahující 2,1 tuny nemohou ani sportovněji naladěná GTX zcela zamaskovat. Cítit je zejména při ostrých změnách směru a pod brzdami. Brzdy by mimochodem mohly být výkonnější, lépe dávkovatelné a trvanlivější. Špatné není progresivní řízení, i když bych si asi uměl představit strmější charakter a hlavně lepší zpětnou vazbu.

Co za to?

Volkswageny ID.4 GTX a ID.5 GTX jsou zajímavá auta. Určitě bychom o nich nemluvili jako o sportovních elektromobilech, spíš jde o svižné crossovery s kultivovaným jízdním projevem, prostorným interiérem a bohužel nepříliš přívětivou ergonomií ovládání.

Pozoruhodný je cenový rozdíl. Zatímco ID.4 GTX startuje na částce 1.344.900 Kč, ID.5 GTX se svažující se střechou stojí nejméně 1.656.900 Kč.

Video se připravuje ...

 

Plusy

  • Prostorná kabina
  • Nadprůměrná dynamika
  • Jízdní komfort

Minusy

  • Sportovní svezení podkopává vysoká hmotnost
  • Horší ergonomie
  • Nepříliš přesvědčivé brzdy

Volkswagen ID.4 GTX Volkswagen ID.4 GTX

  

Nejlevnější verze modelu 1.344.900 Kč (Volkswagen ID.4 Pro)
Základ s testovaným motorem 1.597.900 Kč (Volkswagen ID.4 GTX)
Testovaný vůz bez příplatků 1.597.900 Kč (Volkswagen ID.4 GTX)
Testovaný vůz s výbavou 1.833.700 Kč (Volkswagen ID.4 GTX)
Stanislav Kolman Stanislav Švarc
Diskuze (51)

Doporučujeme

Volkswagen ID.4 GTX
Cena základní sestavy 1 597 900 Kč
Výbava základní sestavy 20" kola z lehkých slitin, 3D LED zadní světla s animací, adaptivní tempomat, akustický parkovací systém Parkpilot, ambientní osvětlení interiéru (30 barev), App-Connect Wireless - bezdrátové propojení telefonu s infotaintmentem vozu (rádio, navigace), asistent při odbočování vlevo, 3zónová automatická klimatizace, Car2X, dešťový senzor, digitální přístrojový štít s barevným displejem o velikosti 5,3“, digitální radiopřijímač (DAB+), Front Assist s funkcí automatického brzdění s rozpoznáním chodců a cyklistů, hlasové ovládání, ID. Light - inteligentní světelná lišta na přístrojové desce vozu, Isofix příprava pro upevnění dětské sedačky na sedadle spolujezdce a na vnějších zadních sedadlech, systém bezklíčového startování bez alarmu, systém pro udržování vozu v jízdním pruhu, LED osvětlení lišty mezi světlomety, multifunkční volant v kůži, vyhřívaný s dotykovým ovládáním, navigace Discover Pro s 10" dotykovou obrazovkou, přední sedadla výškově nastavitelná, rozpoznávání dopravních značek pomocí kamery, světlomety IQ.Light LED Matrix s automatickou regulací dálkových světel, tepelné čerpadlo vytápění vozu prostřednictvím tepla získávaného z vnějšího okolí vozu, USB-C port 4x, 2x USB-C vpředu, variabilní podlaha zavazadlového prostoru, vyhřívaná přední sedadla, vyhřívané čelní sklo a další. Kč
Cena testované sestavy 0 Kč
Výbava testované sestavy 21" kola z lehké slitiny (13.600 Kč), tažné zařízení (24.500 Kč), Paket Top Sport Plus (sportovní sedadla s integrovanými hlavovými opěrkami, přední ergoActive sedadla s elektrickým nastavením, paměťovou funkcí, bederními opěrkami s masážní funkcí a s manuálně nastavitelnou délkou podsedáku, pedály z ušlechtilé oceli v designu Play and Pause, vnější zrcátka elektricky nastavitelná a sklopná, automatické naklonění vnějšího zpětného zrcátka u spolujezdce při zařazení zpátečky a další; 89.100 Kč), Paket Sport Plus zahrnující progresivní řízení a adaptivní regulaci podvozku DCC vč. volby profilu jízdy (32.000 Kč), Paket Infotainment Plus obsahující Head-Up displej, navigaci Discover Pro, 12" dotykovou obrazovku, hlasové ovládání, telefonní rozhraní Comfort s indukčním nabíjením telefonu a soundsystem s 6 reproduktory výkonem 450 W (40.500 Kč), Paket Assistance se zpětnou kamerou, bezklíčovým odemykáním a startováním, podsvícením vnějších klik dveří, LED osvětlením lišty mezi světlomety, systémem PreCrash a parkovacím asistentem (36.100 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 220 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 460 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 17.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 543 / 1575
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2149 / 601
Rozměr pneu: 235/45 R21,255/40 R21
Volkswagen ID.4 GTX
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4582
b) šířka (mm): 1852
c) výška (mm): 1637
d) rozvor (mm): 2769
e) rozchod vpředu (mm): 1597
f) rozchod vzadu (mm): 1568
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 900 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1060
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
25. 9. 2022 09:12
Re: Registrace
Jako sorry, ale jestli si nekdo mysli, ze lidi si budou kupovat jednou tak draha auta nez pred par lety, tak je blazen. Muzeme se bavit o dojezdu a nabijeni a dalsich parametrech, ale ta cena je proste no-go, ktera to totalne zabiji. Za tyhle ceny to spalovak nikdy nema sanci nahradit. Bude to jen pro par movitych nadsencu, kteri nepocitaji neco jako TCO nebo navratnost. Pul milion sem pulmilion tam je jim to proste jedno.
Avatar - Jaros71
25. 9. 2022 01:19
Nehezké a drahé
Za mne katastrofa... :no:
Nelíbí se mi především ten interier - sedl jsem do toho a měl šok , bylo to jako auto za 300 tisíc... :-)
Navíc nechci plánovat dobíjení , čekat někde atd.
Když potřebuju , sednu do 2.0 TDI a jedu 1000 km na jednu nádrž.
Tohle je o ničem. :no: :no:
20. 9. 2022 22:24
Re: Dynamika
Nevíme přesně, kolik to je, ale víme, kolik je to minimálně.
Avatar - kruskar
20. 9. 2022 06:25
Re: Cena
No, a čímpak je to způsobeno, he? Napovím vám. Pouze prodejním marketingem, který se snaží vyrovnat cenovou propast mezi elektrikou a fosily a pak díky eurodebilní politice EU, která se snaží cenově znevýhodnit fosily přes emise.
Výrobně jsou elektriky tak drahé, že i přes ty ceny jsou pořád ztrátové a zlevnění se ještě dlouho konat nebude. Všechny výrobní vstupy totiž rostou.
19. 9. 2022 23:51
Re: Dynamika
Ano souhlas, ale stejně nevíme na jak hluboké cyklování jsou ty parametry nastavene