Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen ID.5 Pro Performance – Jízdně solidní, ale to ovládání...

Stanislav Švarc
Diskuze (211)

ID.5 je prvním elektrickým SUV kupé značky Volkswagen. Jak jezdí v provedení Pro Performance?

Design, interiér


Rodina elektrických Volkswagenů ID. už čítá čtyři modely - hatchback ID.3, crossover/SUV ID.4, SUV kupé ID.5 a MPV ID. Buzz. A chystají se další vozy, třeba ID. Aero...

Testovaná ID.5 má velice blízko ke „čtyřce“, liší se od ní provedením karoserie od A-sloupků dále. Je to stejné jako u Škod Enyaq a Enyaq Coupé. ID.4 je koncernovým sourozencem standardního Enyaqu, ID.5 pak Enyaqu Coupé.

Volkswagen ID.5 tak přijíždí se sportovnějším profilem díky svažující se střeše. Hodnocení, jestli se vám tohle elektrické SUV kupé líbí, nechám asi raději na vás. Ale dovolím si upozornit na dva detaily, které mě docela zaujaly. Jde o příplatková 3D zadní světla a zadní spoiler, oba tyto prvky podle mě vypadají velice dobře.

Tlačítka vážně chybí

Skvělý první dojem na mě udělal interiér. V testovaném vozu totiž vypadá docela hodnotně, jsou tu pohodlně vyhlížející ortopedická přední sedadla a hezky jednoduchá palubní deska s hnědým čalouněním, které najdeme také ve dveřích. Po usednutí si všímám množství odkládacích prostor a toho, jak vzdušně kabina v ID.5 působí. A hned je mi jasné, že zmíněné sedačky jsou skutečně komfortní.

Elektrický Volkswagen není potřeba startovat, stačí zvolit směr jízdy a jede se. Volič jednostupňové převodovky se přitom nachází vedle malé digitální přístrojovky, ovládá se pootočením. Přiznávám, že se mi hlavně zpočátku párkrát stalo, že jsem omylem zvolil jiný směr, než jsem měl v úmyslu, ale věřím, že tenhle pohyb si člověk pravidelným používáním zautomatizuje.

Víc mě zlobilo ovládání ostatních funkcí. ID.5 je totiž typickým moderním Volkswagenem, v němž se skoro nevyskytují tlačítka a fyzické ovladače. Nejdůležitějším ovládacím prvkem je velká dotyková obrazovka, v našem případě 12palcová (standardně 10“), bez té se jednoduše neobejdete.

Volkswagen ID.5 Pro Performance Volkswagen ID.5 Pro Performance

Pod obrazovkou sice najdeme dotykovou lištu pro nastavování teploty nebo regulaci hlasitosti hudby a dotykové plošky fungující jako zkratky k nastavení klimatizace, parkovacímu asistentu, asistenčním systémům a volbě jízdních režimů, ale ty v praxi ovládání usnadňují poměrně málo. Stejně potom musíte věnovat pozornost obrazovce a snaze trefit se prstem na správnou ikonu.

A jako by už to samotné nestačilo, uživatelské přívětivosti příliš nepomáhá ani samotný infotainment. Ten se totiž občas zadýchává a reaguje pomalu, hlavně je však až moc „rozvětvený“ a také bych řekl, že plýtvá místem na displeji, takže vyžaduje víc hledání, listování a ťukání prstem, než bych si představoval. Uvítal bych prostě přímočařejší prostředí.

Systém ve Volkswagenu působí, jako by ho navrhoval někdo tak, aby vypadal „cool“ a „trendy“ na prezentaci, ale bohužel zapomněl, že infotainment se bude muset ovládat při řízení.

Volkswagen navíc monitoruje chování řidiče, takže když se v systému během řízení vrtáte delší dobu, displej přestane reagovat a infotainment vás upozorní, že další manipulaci s ním na chvíli nepovolí, abyste se věnovali jízdě. To je taková hezká facka do řidičovy tváře ve stylu „dali jsme vám dotykové ovládání, ale běda, jestli ho budete moc používat“. Mně se to mimochodem poprvé stalo při nastavování individuálního jízdního režimu, když jsem si chtěl „naladit“ adaptivní podvozek.

Dotyková lišta pod displejem stále není podsvícená, takže jakákoli práce s ní za tmy vyžaduje zvýšenou pozornost. A výtku mám ještě k ovladači světelného výstražného znamení, které v podobě dotykové plochy najdeme mezi výše uvedenými dotykovými zkratkami. Stalo se mi hned dvakrát, že „tlačítko“ na dotyk nereagovalo.

Nadšený jsem nebyl ani z volantu, který opět místo tlačítek nabízí dotykové plochy. Ovládání mi připadá nepřesné, navíc i haptická odezva, dostavující se poté, co se při stisku „protlačí“ celý ten plastový dílek, na mě působí tak nějak lacině, jako bych mačkal uvolněný kus plastu. A za vyloženě hloupé považuji ovládání oken - v ID.5 je ve dveřích řidiče jen dvojice tlačítek pro okna vpředu i vzadu, přičemž mezi ovládáním předních a zadních oken se přepíná dotykovou plochou o kus vedle.

Absolutně nechápu, v čem by tohle řešení mělo být lepší než klasické ovládání se dvěma páry tlačítek. Při otevírání oken se navíc snadno můžete překliknout a omylem nejprve přejet prstem nad přepínačem přístupu k zadním oknům. Je to neintuitivní a podle mě naprosto zbytečně komplikované.

Volkswagen ID.5 Pro Performance Volkswagen ID.5 Pro Performance

Problém s ovládáním některých funkcí (který ale samozřejmě může být jen můj, někomu jinému třeba koncernové řešení vyhovuje) částečně řeší hlasový asistent, vyvolaný pokynem „Ahoj ID“. Ten pak některé úkony obstará bez nutnosti věnovat pozornost infotainmentu, bohužel na něj ale není stoprocentní spolehnutí, někdy nechce rozumět. Navíc mě štvalo, že se pravidelně spouštěl, aniž bych o to stál. Zřejmě si pokyn k aktivaci pletl s některými slovy z konverzace se spolujezdkyní.

Za zmínku stojí minimalistický přístrojový panel, který po nedávné aktualizaci softwaru nově ukazuje stav nabití akumulátoru v procentech. Jinak zůstává věrný minimalistickému zobrazení s nejnutnějšími informacemi. Hezky ho proto doplňuje přizpůsobitelný head-up displej s rozšířenou realitou. Ten se Volkswagenu povedl.

Zajímavým nápadem je světelná lišta na části palubní desky pod čelním sklem. Světelné animace za jízdy ukazují například směr odbočení nebo pomáhají s výběrem jízdního pruhu. Je to docela fajn.

Prostorem potěší

A co prostor? V tomto ohledu ID.5 potěší, svažující se střecha totiž nemá výrazný vliv na místo nad zadními sedadly. Se 182 centimetry jsem měl nad hlavou slušnou rezervu. A ještě lepší to bylo s prostorem na nohy, ten je vyloženě parádní.

Špatný není ani zavazadelník, který pojme 549 litrů. Liftbacková záď zajišťuje velkorysý přístup, potěší také prostor pod podlahou, jako stvořený pro uložení kabelů. Tvar zadních partií pak samozřejmě omezuje výšku kufru, nad roletkou už moc místa nezbývá.

Po sklopení zadních opěradel, dělených v poměru 60:40, ID.5 odveze až 1561 litrů. Praktickým prvkem je průvlak na lyže či jiné dlouhé předměty.

Na konci kapitoly o interiéru bych rád věnoval několik slov systému Travel Assist, představujícím poloautonomní řízení. Po jeho aktivaci se vůz dokáže nejen automaticky držet v jízdním pruhu, ale umí monitorovat okolní provoz a díky čtení dopravních značek a mapových podkladů zvládne samočinně upravovat rychlost. No prostě Volkswagen v podstatě jede sám, bez pomoci řidiče. Ten ale samozřejmě musí mít ruce na volantu.

Musím uznat, že to funguje překvapivě dobře. Ale upřímně řečeno, představa, že v provozu jede někdo, kdo spoléhá na samočinné řízení a drží volant, jen aby se neřeklo a auto na něj „nedržkovalo“, mi stále připadá vysloveně strašidelná.

Motor, jízdní vlastnosti


Tak akorát

Volkswagen ID.5 prodává ve třech verzích. Základ představuje varianta Pro s výkonem 128 kW, následuje Pro Performance se 150 kW a na vrcholu najdeme GTX s 220 kW. Nejsilnější provedení pohání dva elektromotory, každý na jedné nápravě, auto tak má pohon všech kol. Verze Pro a Pro Performance mají jeden elektromotor (synchronní s permanentními magnety) na zadní nápravě, jde tedy o zadokolky.

Testovaný Volkswagen ID.5 Pro Performance se 150 kW, který mimochodem z klidu na stovku akceleruje za 8,4 sekundy a rozjede se nejvýš na 160 km/h, se projevuje jako poměrně svižné auto především ve městě a v nižších rychlostech. Zejména na dálnici už to žádný zázrak není, přesto ještě okolo 130, možná i 140 km/h je dynamika stále více než přijatelná. Do klasického českého provozu má ale tahle verze obecně síly dost, důstojně si poradí s předjížděcími manévry i táhlými kopci.

Volkswagen ID.5 Pro Performance Volkswagen ID.5 Pro Performance

Jízda je typicky „elektromobilní“, tedy tichá, hladká a plynulá. ID.5 Pro Performance ochotně, ale přitom jemně, reaguje na plynový pedál a elektrický pohon potěší sympatickou živostí v městské dopravě, nabízí totiž svižné rozjezdy či pohotová zařazení do šňůry aut jedoucích na vedlejší silnici či v jiném jízdním pruhu.

A spotřeba? Nejhůře tradičně dopadla dálnice, na té palubní počítač vykázal průměrnou spotřebu 23,2 kWh/100 km, nejlépe si elektrický Volkswagen vedl na klidné silnici spojující dvě města - 13,2 kWh/100 km. V Praze si Volkswagen vzal v průměru 16,8 kWh/100 km a na cestě vedoucí přes několik obcí a mimo dálnici pak 14,3 kWh/100 km. Můj dlouhodobý průměr činil 16,5 kWh/100 km.

Elektromotor si energii bere z akumulátoru s využitelnou kapacitou 77 kWh, což znamená, že ID.5 Pro Performance zvládne za určitých okolností (vhodné klimatické podmínky, držení se mimo dálnice a „nebláznění“) na jedno nabití ujet více než 400 kilometrů.

S aktualizací softwaru se navíc zvýšil maximální nabíjecí výkon, konkrétně ze 125 na 135 kW, takže se i na vhodné nabíjecí stanici lehce zrychlilo nabíjení. Podle Volkswagenu se lze z 5 na 80 % dostat za 29 minut. Já jsem nabíjel třikrát, dvakrát u 50kW a jednou u 150kW stanice.

U „padesátky“ jsem v jednom případě s autem strávil 18 minut a 53 sekundy, během nichž nabíječka do baterie poslala 14,3 kWh. Odjížděl jsem s 57% nabitím. Ve druhém případě jsem stojan opouštěl se 72 %, stanice předtím za 30 minut a 42 sekundy doplnila 23,798 kWh.

U 150kW nabíječky jsem vůz nechal déle, až do 90% nabití. A během 39 minut dobila 39,65 kWh. Za relativně horším časem samozřejmě stojí skutečnost, že se baterie nabíjela právě až do 90 procent.

Příjemně komfortní

Jízda s ID.5 Pro Performance je příjemná, hlavně z pohledu kultivovanosti a komfortu. Příplatkový adaptivní podvozek na 20palcových kolech (pneumatiky o rozměru 235/50 vpředu a 255/45 vzadu) dobře tlumí a filtruje většinu nerovností, jen na větších výmolech či sérii nerovností se občas ozve nějaká ta rána, kterou nejen uslyšíte, ale také pocítíte. Nestává se to však příliš často, po většinu času je naopak ID.5 sympaticky klidná. A kultivovanosti pomáhá také skvělé odhlučnění kabiny (i díky příplatkovým oknům), v autě je i na dálnici úžasné ticho.

Díky automatické rekuperaci (přeměna kinetické energie při brzdění na elektřinu) Volkswagen umí sám zpomalovat podle situace na cestě, třeba před zatáčkou nebo po setkání s dopravní značkou omezující povolenou rychlost. Funguje to dobře a překvapivě plynule. Přesto bych uvítal, kdybych si úroveň rekuperační decelerace – tedy kdy po sundání nohy z plynového pedálu plachtit a kdy brzdit - mohl určovat nějakým jednoduchým způsobem sám přímo při řízení. Jako praktické řešení se jeví pádla u volantu, která nabízí řada konkurenčních elektromobilů. Volkswagen ID.5 je však nemá. Je to škoda, zvlášť když auto pravidelně ohromuje setrvačností a schopností plachtit ustálenou rychlostí dlouhé úseky s velice mírným sklonem.

V zatáčkách ID.5 Pro Performance těží z dlouhého rozvoru, uložení těžkého akumulátoru v podlaze mezi nápravami a pomáhá i pohon zadních kol. Na více než 2,2 tuny vážící auto se tak elektrický Volkswagen stáčí docela hezky, ochotně se drží stopy a poradí si také s rychlými změnami směru. Vysoká hmotnost se však samozřejmě v jistých ohledech projevuje, zejména pod brzdami. A přehánět to nejde ani s „nástupy“ do zatáčky, přední kola totiž nemusejí snahu poslat těžký vůz novým směrem zvládnout – ID.5 Pro Performance tak dokáže být poměrně snadno nedotáčivá.

Volkswagen ID.5 Pro Performance Volkswagen ID.5 Pro Performance

Přestože je testované provedení zadokolkou, nečekejte od něj kdovíjakou zábavu. Pohon zadních kol vám sice může krásně pomoci v oblouku, kdy auto šikovná práce s plynem příjemně tlačí „dovnitř“, ale elektronika stabilizačního systému o moc víc nedovolí. Uměl bych si představit jemnější a citlivější zásahy. Na druhou stranu, ID.5 Pro Performance se ani nesnaží působit jako sportovní elektromobil, jde spíš o solidní a komfortní stroj. Tomu odpovídá také odtažité (progresivní) řízení.

Protože náš kousek byl vybaven tažným zařízením, ještě doplním, že ID.5 ve verzi Pro Performance utáhne brzděný přívěs o hmotnosti do jedné tuny a nebrzděný do 750 kg.

Závěr


Závěr

Volkswagen ID.5 Pro Performance je zajímavý elektromobil. Z pohledu jízdních vlastností zaujme hlavně chvályhodnou kultivovaností, doplněnou o slušnou dynamiku. Největší výtky, jak je u Volkswagenů v poslední době obvyklé, míří k interiéru. Absence fyzických ovladačů mi stále vyloženě vadí, dotažený není ani infotainment. Pochvalu naopak zaslouží prostornost kabiny a praktický zavazadelník.

Kdybych měl tohle SUV kupé popsat nějak jednoduše, asi bych řekl, že to je sice solidní elektromobil, ale současně takový trochu nemastný, neslaný. Jezdí se v něm hezky, ale v mých očích prostě ničím zásadním nevyniká. I když třeba dojezd přes 400 kilometrů na jedno nabití je rozhodně fajn.

A cena? ID.5 Pro Performance startuje na částce 1.475.900 Kč, testovaný exemplář ale kvůli přítomnosti řady příplatkových prvků vychází na 1.852.500 Kč...

Nejlevnější verze modelu 1.431.900 Kč (Volkswagen ID.5 Pro)
Základ s testovaným motorem 1.475.900 Kč (Volkswagen ID.5 Pro Performance)
Testovaný vůz bez příplatků 1.475.900 Kč (Volkswagen ID.5 Pro Performance)
Testovaný vůz s výbavou 1.852.500 Kč (Volkswagen ID.5 Pro Performance)

Plusy

  • Vnitřní prostor
  • Výborná sedadla
  • Slušný zavazadlový prostor
  • Zajímavá dynamika ve městě
  • Příjemné jízdní vlastnosti
  • Kultivovaný projev

Minusy

  • Pomalý a příliš členitý infotainment
  • Prohřešky proti ergonomii
  • Chybí jednoduchá regulace rekuperace
  • Hmotnost
  • Cena
Zobrazit celý článek
Stanislav Švarc
Diskuze (211)

Doporučujeme

Volkswagen ID.5 Pro Performance
Cena základní sestavy 1 475 900 Kč
Výbava základní sestavy 19" kola z lehké slitiny, akustický parkovací systém Parkpilot, ambientní osvětlení interiéru (10 barev), App-Connect Wireless (bezdrátové propojení smartphone s infotaintmentem vozu - rádio, navigace), asistent při odbočování vlevo, Car2X, dešťový senzor, Digital Cockpit, Digitální radiopřijímač (DAB+), Front Assist, hlasové ovládání, Isofix na vnějších zadních sedadlech, systém bezklíčového startování, Lane Assist, LED světlomety, LED zadní světla, loketní opěrky pro přední sedadla, maximální nabíjecí výkon DC 135 kW (stejnosměrným proudem), maximální nabíjecí výkon AC 11 kW (střídavým proudem), nabíjecí kabely do domácí zásuvky a nabíjecí stanice (Mennekes), Paket Comfort Plus (automatická 3zónová klimatizace, variabilní podlaha zavazadlového prostoru, síť oddělující zavazadlový prostor, síť na zavazadla, středová konzola High, 2 držáky nápojů vyjímatelné, USB-C port 4x, vyhřívaná přední sedadla, multifunkční volant v kůži, vyhřívaný a s dotykovým ovládáním, vyhřívané přední sklo a vyhřívané trysky ostřikovačů), Paket Infotainment (navigace Discover Pro, 10" dotyková obrazovka, hlasové ovládání, telefonní rozhraní Comfort s indukčním nabíjením), látkové potahy sedadel, 6+1 reproduktorů, rozpoznávání dopravních značek, sedadlo řidiče výškově nastavitelné, systém sledování únavy řidiče, tepelné čerpadlo, uvítací světlo, zadní opěradla dělená, sklopná a další. Kč
Cena testované sestavy 1 852 500 Kč
Výbava testované sestavy Lak Bílá Iceberg (17.000 Kč), 20“ kola z lehké slitiny (13.600 Kč), textilní koberečky (3.100 Kč), elektricky ovládané tažné zařízení (24.500 Kč), prodloužená záruka 4 roky/80.000 km (8.100 Kč), Paket IQ.LED Design Plus zahrnující panoramatické střešní okno (bez možnosti otevření), IQ.Light LED Matrix světlomety, nástupní osvětlení, 3D-LED zadní světla, světla s animací a dynamickými ukazateli změny směru jízdy , podsvícenou lištu mezi předními světly, zatmavená zadní okna a akusticky izolující přední boční okna (75.000 Kč), Paket Top Sport Plus Interiér Brown obsahující interiér Florence Brown, černý volant, sportovní sedadla s integrovanou hlavovou opěrkou, potahy sedadel ArtVelours Microfleece, přední ergoActive sedadla s elektrickým nastavením, paměťovou funkcí, bederní opěrkou, s masážní funkcí a s nastavitelnou délkou podsedáku, Ambientní osvětlení, pedály z ušlechtilé oceli v designu „Play and Pause“, zadní opěradla asymetricky dělená, sklopná, s loketní opěrkou vzadu vč. držáku na 2 nápoje a s průvlakem pro transport dlouhých předmětů, vnější zrcátka elektricky nastavitelná a sklopná, automatické naklonění vnějšího zpětného zrcátka u spolujezdce při zařazení zpátečky (98.400 Kč), Paket Sport Plus s progresivním řízením a adaptivní regulací podvozku (31.900 Kč), Paket Infotainment Plus zahrnující Head-Up display, navigaci Discover Pro, 12" dotykovou obrazovku, hlasové ovládání, telefonní rozhraní Comfort s indukčním nabíjením, audiosystém s 6 reproduktory a výkonem 450 W (25.300 Kč), Paket Assistance Plus obsahující Travel Assist, Lane Assist (asistent udržování jízdního pruhu), Traffic Jam Assist, Emergency Assist, Side Assist (asistent pro změnu jízdního pruhu), kamerový systém Area View 360° vč. zpětné kamery, multifunkční vyhřívaný volant v kůži s dotykovým ovládáním, podsvícení vnějších klik dveří, otevírání a zavírání zavadlového prostoru pohybem nohy pod zadním nárazníkem, bezklíčové odemykání a startování, senzor naklonění vozu, PreCrash asistent, parkovací asistent, pomoc při nalezení vhodného parkovacího místa, převzetí ovládání volantu při parkování do příčných i podélných mezer (79.700 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 150 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 310 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 160
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.4
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 549 / 1561
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2246 / 414
Rozměr pneu: 235/50 R20, 255/45 R20
Volkswagen ID.5 Pro Performance
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4599
b) šířka (mm): 1852
c) výška (mm): 1615
d) rozvor (mm): 2766
e) rozchod vpředu (mm): 1587
f) rozchod vzadu (mm): 1567
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 900 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1060
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 985
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
27. 8. 2022 21:32
Re: ID.4
Jenže zrovna to bmw je předělávka spalovaku... Srovnání id.4 a model y dle skutečné spotřeby na spritmonitor.de je ale jiná písnička. Když k tomu přičtu nesrovnatelný komfort, lépe fungující asistenty a nižší cenu... Není co řešit
Avatar - xxc
26. 8. 2022 19:44
Re: Re: Re: No neviem
Ev6 je vraj malá, hyundai sa žene nepáči a nemá 3 isofixy. Ešte pri nejakom aiways by som akceptoval, ale nie pri aute za 54 000 €. Mach e som ešte nepozeral.
Avatar - xxc
26. 8. 2022 19:41
Re: Re: No neviem
Chcem niečo kompaktnejšie, fakt nejakým V v úzkych uliciach mesta jazdiť nemusím.
Avatar - xxc
26. 8. 2022 19:39
Re: Re: No neviem
Pozeral som megane, vzadu je to dosť malé, nižšie na hlavu ako citigo. A ja by som sa cez to preniesol, ale žena doma ďalší Renault vidieť nechce 😁
26. 8. 2022 11:26
Re: ID.4
No je to o prioritach...

Mne to driv nevadilo.

Ted uz jo. :-)