Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen se chlubí chytrou klimatizací pro ID.7, ukazuje i vylepšený infotainment

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Chytrá klimatizace s elektronicky řízenými výdechy slibuje rychlejší chlazení i vyhřívání, čímž přispěje k ještě pohodlnějšímu cestování.

Automobilka Volkswagen nedávno představila maskovaný prototyp čistě elektrického sedanu VW ID.7, jehož oficiální světová premiéra se očekává v druhém čtvrtletí tohoto roku. Model ID.7 přitom slibuje několik poměrně důležitých novinek, včetně chytré klimatizace s elektronicky řízenými výdechy.

Jednou z předností nového systému je schopnost začít vyhřívat či chladit interiér ještě dřív, než posádka usedne do kabiny. ID.7 totiž umí spustit ventilaci již při otevření dveří. V momentě, kdy venku panují například extrémní vedra, tak vůz začne chladit kabinu. Celý proces navíc urychlují elektricky ovládané výdechy, které vertikálním pohybem rozdělují vzduch do celé kabiny.

Video se připravuje ...

Jakmile posádka usedne do vozu, může si nastavit výdechy ventilace buď přímo na sebe, nebo nastavit nepřímé chlazení celé kabiny. Vše je jen na preferencích. Systém se přitom ovládá dotykově přes nový displej infotainmentu, který má úhlopříčku 15 palců (38 cm).

Mezi zásadní novinky pak patří podsvícené ovládání teploty a voliče hlasitosti, které u současných infotainmentů vozů koncernu VW chybí, což bylo také často kritizováno. Základní nastavení ventilace je navíc vždy dostupné formou kontrolního řádku ve spodní straně displeje. Základní úpravy nastavení tak může posádka dělat bez nutnosti vstupovat do jakýchkoliv podmenu.

Video se připravuje ...

Nastavení výdechů ventilace je možné jednoduše dotykově přes obrazovku, automobilka však umožňuje nastavení i jednoduchými hlasovými povely. Pokud například řidič řekne, že mu je zima na ruce, vůz automaticky spustí vyhřívání volantu a nastaví výdechy ventilace směrem na jeho ruce zhruba po dobu pěti minut.

Chytrá klimatizace také nabídne možnost uložit si osobní nastavení, což se hodí například při střídání řidičů, a vůbec poprvé nabídne i speciální funkci detekce slunce. Pokud tak senzor zjistí, že slunce výrazněji svítí na jednu část vozu, dokáže automaticky nejprve zvýšit výkon klimatizace pro danou část automobilu, v druhém kroku pak namíří chladný vzduch přímo k posádce.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

22. 1. 2023 09:46
Chytrá klíma
Zdá sa, že choroba z klimatizácie nadobudne nový rozmer. Ľudí s bolesťami kĺbov, smrkajúcich, kašľajúcich a kýchajúcich uprostred horúceho leta bude zase viac.
21. 1. 2023 15:51
ventilace ?
Zatím mi všechny auta fungovaly tak, že při spuštění samotné ventilace u auta které stálo na slunku začal valit dovnitř horký vzduch. Ochladí se až po spouštění klimatizace, ale tady se zase kvůli úspoře energie doporučuje napřed vyvětrat auto jízdou s pootevřenými okny a chlazení zapnout až později.

Ale třeba to mají kluci nějak vyřešené .....