Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo omladilo modely S90 a V90. Design se měnil lehce, novinkou je mild-hybridní technologie

Stanislav Švarc
Diskuze (5)

Volvo modernizovalo sedan S90 a příbuznou dvojici kombíků V90 a V90 Cross Country. 

Sedan S90 byl po SUV XC90 v roce 2016 druhým modelem švédské automobilky, který dorazil s novou platformou SPA (Scalable Product Architecture) a tehdy čerstvým designovým jazykem. Brzy po něm Volvo do prodeje poslalo také kombík V90 a jeho allroad verzi s přídomkem Cross Country.

Po zhruba čtyřech letech na trhu přišel čas na modernizaci. Na pohled je facelift nenápadný, všechny tři vozy vypadají skoro stejně jako dosud. Omlazení přineslo nová mlhová světla, nový design spoileru a nově přepracovanou spodní část předního nárazníku.

Nejvýraznější exteriérovou změnu u modelů V90 a V90 Cross Country představuje nový design koncových světel, která se nyní mohou pochlubit kompletním LED provedením s charakteristickým světelným podpisem a sekvenčními směrovými světly.

Dále došlo také k rozšíření palety barevných laků i nabídky kol.

Co se týče interiéru, Volvo nově nabídne vlněné čalounění sedadel Tailored Wool Blend, které bylo poprvé představeno vloni pro Volvo XC90. Mimoto budou u nejvyšších úrovní výbavy k dispozici také varianty čalounění bez využití kůže.

Na seznamu novinek najdeme i inovovaný audiosystém Bowers & Wilkins se zdokonaleným zesilovačem, automatickým potlačením hlučnosti vozu a novým režimem imitující akustiku jazzového klubu.

Další novou výbavou interiéru je systém čištění vzduchu se senzorem PM 2.5, který dokáže eliminovat částečky polétavého prachu. Tento systém, který byl nejprve vyvinut pro čínský trh a nyní je zaváděn po celém světě, umožňuje řidiči sledovat kvalitu vzduchu v interiéru prostřednictvím displeje středové konzoly. Volvo tvrdí, že systém umí během několika minut vyčistit vzduch v kabině tak, že nebude obsahovat téměř žádné částečky jemného prachu.

Jak nový audiosystém Bowers & Wilkins, tak i technologie vyspělého systému čištění vzduchu putují nejen do řady 90, ale také 60, postavené na modulární platformě SPA.

A pro obě modelové řady platí také výměna 12V zásuvek za dva zadní USB-C konektory pro nabíjení elektrických zařízení. Pro téměř všechny varianty bude nyní dostupná také funkce bezdrátového nabíjení telefonu.

Technickou novinku přestavuje mild-hybridní technologie využívající 48V elektrický systém, která má být k dispozici nejen pro S90 a V90, ale rovnou pro každý model značky.

Mild-hybridní řešení, které byly poprvé představeno v loňském roce pro SUV XC90 a XC60, tak bude nyní k dispozici i u ostatních modelů řad 90 a 60, stejně jako pro Volvo XC40.

Automobilka uvádí, že mild-hybridní modely nabídnou řidičům v reálných jízdních podmínkách až o 15 % nižší spotřebu paliva doprovázenou snížením emisí.

Systém funguje na principu spolupráce elektronického brzdového systému se systémem rekuperace brzdné energie, což díky opětovnému využití energie vznikající při brzdění přispívá ke snížení spotřeby paliva.

Stanislav Švarc
Diskuze (5)

Doporučujeme

23. 2. 2020 00:12
Interiér
Pro mně auto dvou nej. Nejkrásnější a nejdokonalejší exteriér. Zároveň ale nejošklivější interiér že všech. Dle mého názoru. Nemusíte souhlasit. Vzhledem k tomu, že na auto 99% času čumím zevnitř, tak je to pro mně důležitější než zvenku. Škoda. Sice chválím obrazovku v palubce, ale ty větráky na boku..... Pravda je, že ty vytrčené obrazovky z palubky ven jsou snad ještě horší. A dělají to poslední dobou všichni. Ach jo. Proč?
Avatar - 3_diamanty
21. 2. 2020 23:26
Re: Jako Mona Lisa
exterier je vskutku majestatny a fakt oku lahodiaci... mne sa ale zase nepacia tie interiery ake volvo dnes ma ... nepaci sa mi ani volant ani budiky ani ta stredova telka ... cele mi to tam nepasuje
21. 2. 2020 18:37
Re: Jako Mona Lisa
V90 a hlavne V90CC, to je pro me designove cisty porno. Ani mi nevadi ten dvoulitr, ale trochu me mrzi, ze tam neni nejakej maklejsi system 4x4.
21. 2. 2020 17:05
Jako Mona Lisa
To auto je tak dokonalé, že jakýkoliv zásah do jeho vzhledu by byl jako dokreslit něco k Moně Lise ;-)
Dle mého nejkrásnější kombi na světě :yes: