Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW poprvé odhaluje elektrické ID.4, produkční model dorazí do konce roku

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Rodina čistě elektrických modelů Volkswagen ID se podle očekávání brzy rozroste o elektrický crossover s označením ID.4.

Automobilka Volkswagen pokračuje ve své elektrické ofenzivě představením téměř hotového nového modelu ze své elektrické rodiny ID, kterým se stává elektrický crossover s označením ID.4. Jeho premiéra byla původně naplánována na ženevský autosalon, po jeho zrušení se však automobilka rozhodla pro prezentaci prostřednictvím internetového vysílání.

První předzvěstí elektrického SUV z dílny Volkswagenu byl koncept ID.Crozz, který automobilka představila již v roce 2017. Oproti konceptu Crozz je však nově odhalená ID.4 výrazně usedlejším vozem, který připomíná spíše nafouklý, přizvedlý a oplastovaný hatchback ID.3.

Ostatně s ID.3 sdílí ID.4 řadu designových prvků. Od podobně tvarovaného předního nárazníku s uzavřenou maskou a výraznými otvory na bocích, přes diodové světlomety propojené svítícím proužkem, elegantně klesající střechu nebo integrovaný spoiler pátých dveří.

Na rozdíl od hatchbacku ID.3 by se však crossover ID.4 měl stát plnohodnotným globálním modelem, který se objeví na evropském, čínském a poprvé i americkém trhu. Jeho výroba by navíc kromě Evropy a Číny měla probíhat i v severoamerickém závodě Chattanooga v Tennessee – a to zhruba od roku 2022.

Přesné technické parametry sice automobilka drží pod pokličkou, základem vozu je však opět modulární elektrická platforma MEB, která se má stát základem řady elektrifikovaných modelů napříč koncernem - včetně značek Škoda nebo Seat.

Základní varianta ID.4 by měla být dostupná s pohonem pouze zadních kol, později bychom se ale měli dočkat i výkonnějšího modelu s pohonem obou náprav. Baterie ID.4 bude uložena v podlaze a v jedné z variant by měla nabídnout maximální dojezd až okolo 500 kilometrů dle WLTP.

Interiér elektrického crossoveru automobilka zatím také neodhalila, podle dostupných informací by však měl nabídnout spoustu prostoru, plně digitální kokpit a ovládání především prostřednictvím dotykových povrchů a hlasových povelů.

Odhalené ID.4 by mělo být zatím jen prvním pohledem na elektrické kompaktní SUV značky, podle všeho už ale nemá k produkčnímu modelu příliš daleko. Ostatně na evropský trh by se měl vůz dostat ještě před koncem tohoto roku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme