Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW slaví jubileum slavného hot hatche. Golf GTI Clubsport 45 láká na jedinečné prvky

David Bureš
Diskuze (2)

Golf GTI letos slaví 45 let od premiéry své první generace. A to si žádá pořádnou oslavu. Přivítejte Volkswagen Golf GTI Clubsport 45.

Volkswagen Golf GTI je dnes už legendou automobilového světa. Na trh poprvé dorazil v roce 1976, kdy doslova definoval pojem hot hatch, sportovní hatchback, který je vedle sportovní jízdy schopný také každodenního použití. Místo plánované edice 5.000 kusů se tak Golf GTI vyráběl dál a dnes má na svém kontě přes 2,3 milionu postavených exemplářů. Nyní je na trhu už jeho osmá generace, která se letos rozhodla oslavit 45 let od premiéry slavného originálu.

Touto oslavou jubilea se stává Volkswagen Golf Clubsport 45. Jak z názvu vyplývá, základem je provedení Clubsport, tedy derivát s výkonem 221 kW (300 koní), což je o 40 kW (55 koní) více než u základní verze. Vedle silnějšího motoru tu jsou ale také větší chladicí otvory (právě pro pohonné ústrojí), unikátní střešní spoiler nebo jízdní režim Special pro závodní okruhy.

Clubsport 45 jde ale ještě dál a přidává několik jedinečných prvků, které vzdávají hold původnímu Golfu GTI z roku 1976. Již na první pohled je zřetelná černě lakovaná střecha s černým střešním spoilerem, která je vzpomínkou na černý rámeček zadního okna prvního modelu Golf GTI. Uvnitř zase mezi zušlechťující prvky patří nápisy GTI na opěradlech vrcholné verze sportovních sedadel vpředu.

Jedinečnost této edice ale zdůrazňují také další prvky. Spodní rameno (v poloze šesti hodin) multifunkčního sportovního volantu je zdobeno číslem „45“. Stejná číslovka se objevuje také na bočních prazích nebo na víku zavazadelníku.

Nechybí ani rozšířená standardní výbava. Její součástí je pro Golf GTI Clubsport 45 exkluzivně nabízený „Paket Race“ zahrnující leskle černá 19“ kola z lehké slitiny typu „Scottsdale“ s úzkým lakovaným pruhem na okraji ráfku v odstínu „červená Tornado“, sportovní výfukovou soustavu Akrapovič a maximální rychlostí posunutou na 270 km/h. Půjde tak o nejrychlejší verzi Golfu GTI, protože u ostatních verzí je nejvyšší rychlost elektronicky omezena na 250 km/h. Clubsport 45 je navíc sériově vybaven „světlomety IQ.Light – Matrix LED“ s červenou ozdobnou lištou, která je typická pro všechny verze modelu GTI.

Předprodej Golfu GTI Clubsport 45 startuje i na českém trhu právě dnes. Oproti GTI Clubsport stojícímu 964.900 korun se za tuto edici připlácí 128.500 korun. Pokud se pak rozhodnete si objednat semislickové pneumatiky, připlatíte si proti GTI Clubsport 142.200 korun. K tomu je navíc nutné připočíst poplatek za dvoubarevnou karoserii, který v závislosti na zvoleném laku činí 6.600 Kč až 24.600 korun.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - iudex
1. 3. 2021 16:30
Re: Sport paket 45 let k CS
Jj, už je to aj v slovenskom konfigurátore. Zaujímavé, že v nemeckom nie.
Avatar - white label
1. 3. 2021 16:17
Sport paket 45 let k CS
Takže jsem měl pravdu, žádná další verze GGTI, ale jen výroční paket ke GTI Clubsport.
Mimochodem na konfigurátoru není nad prahem číslovka "45", ale nápis "forty five".