Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW ukázal bestii, která chce rekord z Nürburgringu. Pokusí se o něj ještě letos

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Speciál ID. R se představuje v podobě, ve které se pokusí o rekord na Severní smyčce. Nenechte se zmást, rozhodně nejde jen o změnu lakování.

V loňském roce postavil Volkswagen elektrický závoďák, jehož cílem byl rekord na slavné hoře Pikes Peak mezi elektromobily. Německá automobilka se do toho ale pustila ve velkém a nakonec si odvezla absolutní rekord.

Se stejným cílem, tedy získat nejrychlejší čas mezi všemi elektromobily, míří tentokrát na Nürburgring. Na okruhu o délce 20,8 kilometru byl zatím nejrychlejším elektrickým strojem čínský supersport Nio EP9. V květnu 2017 jej s časem 6:45.90 s ukořistil Peter Dumbreck.

Jestli Volkswagen zkusí i tady překvapit a zaznamenat absolutní rekord? Rozhodně to nepůjde tak hladce jako na Pikes Peak. Nejrychlejší čas tu totiž aktuálně drží Porche 919 Hybrid EVO. Šlo o upravený speciál dobře známý ze čtyřiadvacetihodinovek Le Mans, se kterými se stuttgartská automobilka touto formou loučila. Timo Bernhard na slavné trati zajel v létě minulého roku těžko uvěřitelný čas 5:19.546 s.

Ale zpátky k Volkswagenu: závoďák ID. R disponuje výkonem 500 kW (680 k), točivým momentem 650 newtonmetrů a včetně řidiče váží 1100 kilogramů. To jsou stejné hodnoty jako v případě Pikes Peak, vůz se ale měnil v jiných ohledech. Vzhledem k jiné charakteristice trati se upravila aerodynamika, aby mohl být speciál ještě rychlejší na rovinkách. Dostává také systém DRS, tedy aktivní zadní spoiler, který můžeme znát z formule 1. Třešničkou na dortu je upravené modré lakování.

Simulace VW hovoří o průměrné rychlosti 180 km/h, přičemž elektromobil může dosáhnout maximálky až 270 km/h. Za volant se opět posadí francouzský závodník Romain Dumas, který ukořistil rekord na Pikes Peak a čtyřikrát triumfoval ve čtyřiadvacetihodinovce na Severný smyčce.

Uvidíme, jestli se mu další zářez podaří zaznamenat i tentokrát. Značka zatím datum jízd nepotvrdila, ale hovoří se o létě tohoto roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme