Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vymění prezident Miloš Zeman Škodovku za BMW či Mercedes? Ministerstvo pro něj nově shání i SUV

David Bureš
Diskuze (122)
Ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na 11 aut pro přepravu prezidenta a chráněných osob. Mají být mezi nimi také dvě SUV s třílitrovým motorem.

Prezident Miloš Zeman se dnes spoléhá na vozy mladoboleslavské značky Škoda, v roce 2015 si převzal černého Superba s 2.0 TSI pod kapotou, o dva roky později se dočkal také černého Kodiaqa. Do budoucna by však své vozy mohl změnit, a to včetně značky. Ministerstvo vnitra totiž vypsalo zakázku na dodávku nových automobilů pro přepravu prezidenta České republiky a chráněných osob. Škodovky přitom zadané požadavky nesplňují.

Zakázka ministerstva zveřejněná ve věstníku veřejných zakázek a na profilu zadavatele počítá s nákupem celkem 11 automobilů. Osm aut jich zakázka definuje jako „osobní silniční VIP limuzíny“ a jedno jako „osobní silniční VIP limuzínu s balistickou ochranou.“ Zbývající dvě pak mají být sportovně užitkové automobily, tedy SUV.

Stanovené technické parametry přitom ze zakázky vylučují domácí značku Škoda. Zakázka vyžaduje jak u osobního auta, tak SUV motor alespoň o objemu tří litrů, který mladoboleslavský výrobce ve svém portfoliu aktuálně nemá. Limuzína má pak nabídnout výkon alespoň 320 kW, SUV „stačí“ výkon 250 kW. Stanovena je i velikost, limuzína má mít rozvor 3.120 mm, zatímco SUV 2.920 mm. Ani takhle velká vozidla Škoda nenabízí.

Definována je pak i výbava vozu, která má v případě limuzíny zahrnovat mimo jiné navigaci, diodové světlomety, minimálně osmistupňovou automatickou převodovku, bezdrátové dobíjení telefonu, čtyřzónovou automatickou klimatizaci, příjem TV signálu nebo kožené čalounění. U pancéřovaného vozu pak má balistická odolnost dosahovat stupně VR7.

Zadané parametry tak splňují například BMW 750iL nebo Mercedes-Benz S 560 L, tedy v obou případech osmiválcové sedany v prodlouženém provedení. V případě SUV by se zase mohlo jednat o BMW X5 xDrive50i, Mercedes-Benz GLS 500 nebo třeba Range Rover s turbodieselem 4.4 SDV8 nebo pětilitrovým osmiválcem. Právě Range Rover je už dnes součástí prezidentské flotily, stejně třeba jako starší Audi A8.

Ministerstvo odhaduje, že jedenáct nových aut přijde na 50.150.000 korun včetně DPH. Nejdražší má být samozřejmě pancéřovaná limuzína, u níž se předpokládá cena ve výši 14.700.000 korun včetně DPH. Osm sedanů má přijít dohromady na zhruba 28.750.000 korun (cca 3,6 milionu za vůz), dvojice SUV pak na 6,7 milionu (3,35 milionu za auto).

Účastník tendru může podat nabídku na libovolný počet vymezených částí, přičemž každá vymezená část bude hodnocena samostatně. Termín pro podání nabídek je do 27. června, termín plnění je pak stanoven do 15. prosince letošního roku. Vítězná nabídka se bude posuzovat podle ceny (ta má v hodnocení váhu 55 %), nákladů na údržbu (25 %) či stáří speciálního balistického vozidla.

Ministerstvo vnitra přitom nová auta pro prezidenta a chráněné osoby už hledalo na začátku roku. Uchazeči však nesplnili podmínky soutěže, jedno vozidlo mělo příliš krátký rozvor, druhé zase vysokou spotřebu.

David Bureš
Diskuze (122)
5. 6. 2018 05:47
Re: Ožrala
Jediní, kdo jsou tady schopni ještě nezávisle myslet a číst mezi řádky, jsou starší lidé, kteří vyrostli v předlistopadovém režimu. U těch mladých mám pocit, že jsou naprosto vygumovaní, nablblí voliči Kalouskovy firmy TOP09 s.r.o., případně ODS. Tragédií je, že mohou volit už od 18.
5. 6. 2018 05:41
Re: Ovar Miloševič
Tak ty máš v palici slušně vymeteno, nejseš náhodou volič Drahouška s falešnými brýlemi?
31. 5. 2018 13:49
Milda
Miloš Zeman by měl jezdit v tom náklaďáku, který vozí prasata. Měl by tam dost místa a celkově by to štymovalo.
30. 5. 2018 17:50
Zbytečné hádky
Četl jsem teď jinde, že se vyjádřil Ovčáček. Sice jako vždy svým tragickým projevem, ale když to odfiltruju, tak tam píše, že Zeman bude dál jezdit Škodovkou. Takže to bude spíš tak jak jsem si dovolil poznamenat výše a Zemana se to možná vůbec netýká.

Takže se tu zřejmě hádáte zbytečně, ale asi vám to všem za to stálo >:D

btw stále nechápu, proč se tady nemohla vést věcná a faktická diskuse o vládních autech, je to docela zajímavé téma
30. 5. 2018 16:17
Re: Ožrala
Hele, pogo, good try ale asi se tak nejak tusi, ze ta slabsi pulka volila ovara. Nakonec, stacilo zajit na par z jeho předvolebních meetingu (i když vam tvrdil ze kampan nevede) a jako sraz intelektualu to zrovna nevypadalo. Pokud mas dokončenou zakladni skolu, umis vic nez cesky a mas nadprumerny prijem, předem se ti omlouvam. Ale moc vas asi nebude... ;-)