Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrážíme za rozhlednami! Jaké jsou ty nej v Libereckém kraji?

Svět motorů
Diskuze (0)

Liberecký kraj s Jizerskými horami je oblastí doslova zaslíbenou rozhlednám. Řada z nich neposkytuje jen nádherné výhledy, ale je na ně také parádní pohled.

Nejen historické rozhledny Jizerských hor jako Černá Studnice, Královka nebo Tanvaldský Špičák mají kdysi takřka neodmyslitelné spojení s horskou chatou a výletní restaurací. Tradiční rozhledny ovšem mají v tomto kraji velkou konkurenci: vysílač na Ještědu sice není klasickou rozhlednou, ale už od paty televizní věže, natož z oken restaurace a ochozu, je znamenitý rozhled. Pokud chcete z území Libereckého kraje dohlédnout nejdál, vypravte se na dominantní vrch Kozákov u Semil. Z vyhlídkového ochozu nynější šestiboké kovové konstrukce lze zahlédnout třetinu Čech! Úvodní článek čtrnáctidílného putování nejen po rozhlednách začínáme v Libereckém kraji.

Než nastal boom výstavby kovových stožárů mobilních operátorů, v horském prostředí se po vesměs nevydařených pokusech dřevěných staveb ze dřeva logicky stavělo z kamene nebo cihel. Na stavbách se často podíleli známí architekti – projekty rozhleden Černá Studnice, Bramberk, Tanvaldský Špičák i Prosečský hřeben vypracoval architekt Robert Hemmrich. Většina těchto historických rozhleden nabízí jedinečné, vesměs kruhové výhledy.

Stavělo se vesměs rychle, zpravidla stačila jedna letní sezona. Výjimkou z pravidla je však rozhledna Štěpánka nad Příchovicemi. Výhledem z vrchu Hvězda byl nadšen i arcivévoda Štěpán, takže kníže Rohan, aby si u něho „šplhl“, rozhodl v roce 1847 o postavení rozhledny. Hbitě dosáhla výšky 6 m, ale pak arcivévoda odjel do Vídně… Stavba byla dokončena až o 45 let později místním spolkem a dnes je mnohými považována za nejkrásnější rozhlednu Jizerských hor, ačkoliv podle geografů patří vrchol Hvězda již Krkonoším.

Svět motorů 24/2021 Svět motorů 24/2021

 

Naopak jedinečný stavbařský výkon podali stavebníci rozhledny Slovanky. Litinová věž po výstavě ve Vídni byla převezena na své dnešní místo, kopec Slovanka východně nad osadou Hrabětice. Zde v červenci 1887 jeden dělník za jeden den připravil kamennou podezdívku. Montáž kolegům trvala pouhých 17 dní. Slovanka je nejstarší železnou rozhlednou v České republice a můžete si ji koupit – v roce 2003 vyšla na poštovní známce.

Velmi originální je pak romantická stavba s vyhlídkovou věží připomínající středověký hrad na Liberecké výšině. Až nahoru vede silnička, jejíž povrch se reportážnímu vozu Škoda Octavia s nízkoprofilovými pneumatiky moc nelíbil, ale výjimečně v tomto jaru nepršelo, takže dolů netekly po zbytcích asfaltu proudy vody.

Ani současní architekti se nebojí výzev. Rozhledna přezdívaná spíš než okurka nyní „penis“ (původní, prohnutá varianta od mladých architektů z Liberce se z finančních důvodů neuskutečnila) u Heřmanic umožňuje i pohled do Polska na nyní proslulý důl Turow. Výjimečné místo na rozhled nabízí Lomnice nad Popelkou. Kromě historické Tichánkovy rozhledny s chatou a Allainovy vyhlídky tady k rozhledu slouží i věž skokanského můstku.

Unikátem je samozřejmě i rozhledna Járy Cimrmana u Semil, nejnižší rozhledna na světě se zápornou výškou 0,15 m. Jak známo, Cimrman trpěl závratí… Ale v Libereckém kraji měli asi dva Cimrmany. Maják Járy Cimrmana u Příchovic má výšku 24 m (vyhlídka 22 m) a na úpatí kromě kasy a prodejny je i Cimrmanovo muzeum.

Královka

První dřevěnou rozhlednu Královka (tehdy Königshöhe) z roku 1888 strhla vichřice, ale následná kamenná masivní věž (s rekonstrukcemi 1980-1986 a 2019) vydržela dodnes, přežila i požár sousední chaty (1933) a zachována zůstala i přes její současnou masivní rekonstrukci. V sezoně o víkendech i letos můžete volit ze tří nabídek občerstvení: samoobslužné restaurace v přízemí, A‘ la carte v prvním patře a o víkendech ochutnávku umění různých známých šéfkuchařů na venkovní terase.

... také věže kostelů, radnic, hradů a zámků

Za rozhledem není třeba často jezdit daleko do kopců, výhled – někdy do daleka, jindy jen na město – poskytují radniční, zámecké a hradní věže, případně terasy nebo střechy budov.

Věže kulturního a společenského centra Lidové sady v Liberci a výletní restaurace Petřín v Jablonci nad Nisou (ta druhá řadu let zavřena) řadí často mezi rozhledny, ale my mezi městské věže. V Jablonci je však v letní sezoně přístupna věž Nové radnice, která zaujme i pohledem zdola. Rozměrné hodiny mají totiž žárovky přímo v ručičkách. Minutová má délku 2,7 m! V Liberci můžete za rozhledem až na sedm míst (mimo jiné věže radnice, školy, kostelů a na střechu budovy krajského úřadu). Nejzajímavější, spíš vzhledem než výhledem, je takzvaná Zauhlovačka v části Vratislavice, která byla zachráněna před likvidaci. I kvůli výhledu stojí za návštěvu hrady Bezděz, Grabštejn, Frýdlant, Frýdštejn, zámky Lemberk a Hrubá Skála, kde jsou jejich věže vesměs součástí prohlídkových tras. Platí to i na věž Baba proslulých Trosek. Pohled z radnice nabízejí například Chrastava, Frýdlant, Rokytnice a Jilemnice, kostelní věže jsou přístupny v Semilech, Mimoni, Novém Boru či Bzí. U této skupiny vyhlídek je třeba připomenout, že mnohé jsou přístupny jen občas, na domluvu nebo při akcích.

Parkoviště do 150 m

Sloup, Heřmanice, Frýdlantská a Liberecká výšina, Rášovka, Liberec, Prosecký hřeben, Královka, Bramberk, Nisanka, Černá studnice, Maják Járy Cimrmana a rozhledna Járy Cimrmana, U Borovice, Kozákov, Ticháčkova rozhledna a skokanský můstek Lomnice nad Popelkou

Lanovka

Tanvaldský Špičák, Žalý

Skryté skvosty

Šindelka v Harrachově: Žulová budova v Harrachově je známá jako Šindelka, protože se zde vyráběly více než sto let šindele. Poslední putovaly v roce 1934 na střechu původní Labské boudy. Dnes tu představují hlavně málo známé detaily z oblasti lesnictví a myslivosti. Kromě tří desítek vycpaných zvířat zaujme funkční model klauzy, budovaných kvůli splouvání klád do údolí.

Kaple na hradu Grabštejn: Pět prohlídkových okruhů (včetně zkráceného dětského) nabízí hrad Grabštejn nedaleko Hrádku nad Nisou. Kromě věže nabízející kruhový rozhled po Trojzemí je hlavní lákadlem po rekonstrukci opět přístupná unikátní renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou.

Dům přírody Českého ráje: Expozice o sepětí živé i neživé přírody v bývalé škole v Dolánkách u Turnova poskytuje interaktivní zajímavou formou informace o nejstarší CHKO České republiky a lze zde zakoupit regionální produkty. V sousedství najdete proslulý roubený Dlaskův statek s expozicí Muzea Českého ráje.

Císařský výtah Zákupy: Zámek Zákupy v severních Čechách nabízí prohlídku jedinečných souborů vybavení císařských salonů z poloviny 19. století, které obývali císař František Dobrotivý s manželkou Marií Annou. Mezi hlavní atrakce patří rumpálový výtah, postavený pro obtížně chodícího císaře.

Průrva Ploučnice: Na vodu většinu roku bohatá řeka Ploučnice kromě málo dotčené přírody v bývalém vojenském prostoru Ralsko nabízí jeden unikát: průrvu Ploučnice, bývalý náhon hamru, která končí dvěma tunely vytesanými krumpáči. Vodáci si užijí Pekelný jícen, otvor končící skokem lodi do tůňky. Pohled na průrvu u Noviny pod Ralskem je zajímavý i pro pěší.

Autor: Tomáš Pudil

Svět motorů
Diskuze (0)

Doporučujeme