Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Bondova Aston Martinu DB5 pokračuje. Unikátní výbava zahrne i repliky zbraní

David Bureš
Diskuze (1)

Aston Martin se zákazníkům rozhodl nabídnout DB5 s unikátní výbavou jako pro agenta 007. Dostanou tak repliky zbraní, otočné značky nebo neprůstřelný štít, na silnicích se ale s autem nesvezou.

Aston Martin DB5 je možná nejslavnější automobil filmové historie. V bondovce Goldfinger z roku 1964 se stal služebním autem neméně slavného agenta 007, když dostal unikátní výbavu – kulomety v předních světlech, výsuvný neprůstřelný štít nebo třeba otočné poznávací značky pro zmatení pronásledovatelů. Nyní takové auto britský výrobce nabízí také zákazníkům.

Unikátní DB5 je součástí projektu Continuation, pomocí něhož automobilka oživuje nejslavnější modely své historie. Začalo to v roce 2017 modelem DB4 GT Continuation, pokračovalo DB4 GT Zagato Continuation a nyní pokračuje právě DB5 „Goldfinger“ Continuation, doplněné o speciální výbavu po vzoru legendárního filmového auta.

Jeho příchod Aston Martin oznámil již v roce 2018, nyní však zveřejňuje další snímky ze stavby unikátního auta. „Bondova“ DB5 vznikne v 25 exemplářích, přičemž každý z nich přijde na 2,75 milionu liber, což je v přepočtu podle současného kurzy asi 83 milionů korun! Mluvíme přitom o ceně bez daně...

Všechny budou lakovány stříbrnou barvou jako originál, o pohon se postará atmosférický řadový šestiválec o objemu čtyř litrů s třemi karburátory, který dosáhne na výkon 213 kW. Spárován je s pětistupňovou manuální převodovkou ZF. Základem je ocelové šasi nesoucí hliníkové panely karoserie.

DB5 „Goldfinger“ Continuation je stavěno v závodě Newport Pagnell, globálním centru historické divize značky, které je dnes největším a nejlépe vybaveným závodem na restaurování vozů Aston Martin na světě. Stavba každého z  těchto automobilů zabere zhruba 4.500 hodin, přičemž se na ní podílejí ti nejlepší specialisté Aston Martin Works.

Video se připravuje ...

Při práci jsou přitom používány původní metody, které však doplňují i nejmodernější postupy, hlavně z hlediska zástavby unikátní výbavy. Na vzniku se přitom nepodílí jen společnost Eon Production, producentská společnost stojící za filmovou sérií o agentu Jejího Veličenstva, ale také Chris Corbould, renomovaný specialista na filmové triky, který se rovněž podílel na mnoha filmech o špionu MI6.

Výbava si přitom nezadá s originálním autem pro potřeby natáčení Goldfingera. Vybaven bude vypouštěním kouře, replikou vypouštění oleje nebo replikami kulometů v předních světlech, které Bondovi ve filmu Goldfinger pomáhaly v boji s pronásledovateli, stejně jako otočnými značkami pro zmatení pronásledovatelů, výsuvným neprůstřelným štítem chránícím zadní okno, prorážečem pneumatik jiných vozidel nebo beranidly v předním nárazníku. Na přání je dodáván i snímatelný střešní panel.

Uvnitř zase najdeme repliku navigace, stejně jako odkládací prostor na zbraně pod předním sedadlem nebo telefon ve dveřích řidiče. Samozřejmostí je ovladač pro jednotlivé vychytávky auta.

První zákazníci se tohoto unikátního Aston Martinu DB5 dočkají v druhé polovině roku 2020. I sama automobilka 25 kousků považuje za hračku, s čímž souvisí i fakt, že s tímhle autem se na silnici nesvezete. Výbava i pohonná technika znamenají, že tenhle Aston není homologován pro běžný silniční provoz. To ale cílové klientele sběratelů asi tolik vadit nebude...

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

29. 5. 2020 20:29
tak pokud
Tahrne i repliky zbraní, tak to bude asi Trhák a ja se z toho filmu pak To***