Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Dodge Journey se přesune do USA, skončí Fiat Freemont?

David Bureš
Diskuze (23)
Journey se spolu se svým bratrem Fiatem Freemont aktuálně vyrábí v Mexiku. V budoucnu by se však na něj mohl vztahovat reklamní slogan Imported from Detroit.

Výroba crossoveru Dodge Journey se přesune do americké továrny Sterling Heights na předměstí Detroitu, tvrdí to alespoň jeden z dodavatelů výrobních dílů. V současnosti se Journey vyrábí v mexickém závodě Toluca.

Přesun výroby Journey do USA má ulehčit práci dodavatelům dílů a tím zlevnit výrobu. Ve Sterling Heights se má vyrábět až budoucí generace Journey , která použije platformu CUSW jako sedan Dodge Dart nebo SUV Jeep Cherokee. Výroba aut s touto platformou by tak byla soustředěna do tří nepříliš vzdálených závodů – Sterling Heights, Toledo North a Belvidere.

V Mexiku vzniká také přeznačkovaná verze Journey určená pro Evropu a Jižní Ameriku – Fiat Freemont, jehož budoucnost je i kvůli možném přesunu produkce Journey nejasná.

O přesunu výroby Freemontu zdroj obeznámený se situací nehovoří. Pokud by se však jeho produkce také přesunula do USA, zvýšilo by to kvůli obchodním dohodám jeho cenu na evropských a jihoamerických trzích, což by pro automobilku nebylo výhodné – zákazníkům by se to nemuselo líbit.

Je tak možné, že Fiat už s výrobou Freemontu do budoucna nepočítá. Turínská automobilka již dříve přiznala, že se jí mezi velkými auty nedaří a naznačila, že by se mohla zaměřit jen na vozy menší, které jsou její silnou stránkou.

Otázkou také zůstává, jaké plány má koncern Fiat-Chrysler s továrnou Toluca. V současnosti se zde vyrábí pouze Freemont/Journey a Fiat 500, přičemž výroba pětistovky bude v roce 2015 přesunuta do Polska. To by znamenalo, že by Toluca mohla být zcela nevyužita. Přesun 500 do Tych přitom automobilka vysvětlovala snahou o uvolnění kapacity mexického závodu.

David Bureš
Diskuze (23)
5. 6. 2013 19:59
Re: Dodge Journey, Fiat Freemont nezrusia
Mam tam 3.6 Pentastar, je to model 2012 uz ten s Fiatackym interierom. A ten motor je super, hudba pre usi. Jedina nevyhoda vysoka spotreba v meste, tam nie je problem sa dostat na 13 - 15l/100km. Inac pri 90km/h to zerie asi 7l/100km a pri 120 km/h 8,5 130km/h 9,5. Co na 2 tonove auto s vyskou s prierezom 2,3m2 nie je zle. A na E85 to chodi super, aj ked +25% spotreba.
Co sa tyka toho "jedineho normalneho Fiatu" tak moje predchadzajuce auto bol Dodge Caliber CRD, tak asi tak ohladom toho co sa mi paci, je to nieco uplne odlisne ako je nejaky Fiat Bravo, Punto a pod...
Avatar - Barrichello
5. 6. 2013 12:28
Re: Dodge Journey, Fiat Freemont nezrusia
Jo ale to byla první genera Dodge Journey, tam byl zastaralý 3,5 V6 a pro některé exportní trhy pak ještě 2,7 V6 FlexFuel.

To je otázka na Fiat, motor tak jak byl vyroben a konstruován spalovat E85 umí, ale jestli to pro evropu zablokovali.....
Kžadopádně je tu možnost nechat si dovézt originál z Kanady, tak je použití E85 jisté, stejně jako u Jeepů.
Avatar - sendador
5. 6. 2013 12:05
Re: Dodge Journey, Fiat Freemont nezrusia
treba Punto nebo Panda neni normalni Fiat?
5. 6. 2013 10:14
Re: Dodge Journey, Fiat Freemont nezrusia
Ale prodával se i se staršími V6, Barri nevíš jak je to s tím E85 ve Freemontu? Může nebo nemůže?
Avatar - Barrichello
5. 6. 2013 09:55
Re: Dodge Journey, Fiat Freemont nezrusia
Journey se prodává jen s R4 2,4 a 3,6 V6, takže tam a kor v USA či kanadě je lepší volba ten Pentastar, navíc jezdí i na E85