Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácné Ferrari F40 LM z 24 hodin Le Mans míří do aukce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mezi hlavní hvězdy letošní únorové aukce společnosti RM Sotheby's v Paříži se má zařadit Ferrari F40 LM, které svou kariéru zahájilo jako prototyp sériového modelu, ale dočkalo se proměny v úspěšný závodní vůz.

Ferrari F40, které ve své pařížské aukci nabídne společnost RM Sotheby's, bylo v roce 1987 postaveno s číslem šasi 74045 jako v pořadí třetí exemplář, resp. prototyp, který sloužil při finálním vývoji sériového provedení slavného supersportu.

Po ukončení vývojového programu a krátkém odpočinku bylo toto Ferrari F40 začátkem roku 1992 prodáno a jeho majitelem se stal bývalý závodní jezdec Le Mans a IMSA Rene Herzog. Ten odeslal vůz do společnosti Michelotto a ta jej přestavěl pro čistě závodní nasazení.

Výsledkem této přestavby se stalo Ferrari F40 LM, jehož přeplňovaný osmiválec se díky novým turbodmychadlům a řadě dalších úprav mohl pochlubit výkonem až 529 kW (720 k). Hmotnost vozu se naopak snížila k hranici jedné tuny.

Po dokončení proměny prototypu v závodní vůz se novým majitelem tohoto Ferrari F40 LM stal Charles Zuger. Ten vlastnil výjimečný vůz až do roku 1995, kdy jej prodal a novým majitelem se stal Stephane Ratel, který startoval v tehdejším evropském šampionátu GT, ale ten jen ještě v tom samém roce prodal.

Dalším vlastníkem tohoto Ferrari F40 LM se stal francouzský závodní tým Pilot-Aldix, který se rozhodl jej využívat v závodech série BPR Global GT Endurance. Právě v barvách tohoto francouzského týmu se italský supersport v polovině devadesátých let proslavil.

Mezi největší úspěchy tohoto exempláře Ferrari F40 Lm patří 24 hodin Le Mans právě v roce 1995. Tehdy se tento vůz do slavného vytrvalostního závodu kvalifikoval na sedmém místě v celkovém pořadí a druhém místě ve třídě GT1, jíž tehdy vládl McLaren F1. Samotný závod pak posádka Michel Ferté, Olivier Thévinin a Carlos Palau dokončila na 12. místě v celkovém pořadí a 6. místě ve třídě GT1.

Tým Pilot-Aldix nasazoval Ferrari F40 LM do závodů série BPR Global GT Endurance i v roce 1996, kdy s ním nejlepšího výsledku v podobě třetího místa dosáhl v Nogaru. Nová generace vozů třídy GT1 tehdy pro závody upravená Ferrari již odsouvala do zadních pozic a rok 1996 byl i proto pro toto F40 LM poslední závodní sezónou.

V následujících letech toto výjimečné Ferrari F40 LM několikrát změnilo majitele a ten prozatím poslední jej vlastní od roku 2008 dodnes, kdy jej prostřednictvím aukce společnosti RM Sotheby's nabízí k prodeji. Očekává se, že i s ohledem na jeho historii bude tento vůz vydražen za částku 4.500.000 až 5.500.000 eur (zhruba 117 až 143 milionů Kč).

Foto: Stephan Baur/RM Sotheby's

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme