Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude mít Česko svou gigafactory? Stát a společnost ČEZ dnes podepsaly memorandum

ČTK
Diskuze (14)

Stát zastoupený ministerstvem průmyslu a obchodu a společnost ČEZ dnes uzavřely memorandum o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory.

Dokument podepsali ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Očekávaná investice přes 50 miliard korun přinese podle ministra minimálně 2300 pracovních míst.

Havlíček už loni oznámil, že skupina ČEZ zvažuje v příštích několika letech stavbu továrny na lithiové baterie pro auta v severních Čechách, kterou označil právě jako projekt gigafactory. Na výrobu baterií chce firma spolu s investory z automobilového průmyslu využívat lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách.

Na začátku června ministr uvedl, že vláda by měla během následujících týdnů rozhodnout o pobídce v řádu jednotek miliard korun, aby v Česku továrna na baterie pro elektroautomobily vznikla. V polovině března ministr řekl Hospodářským novinám (HN), že česká vláda o projektu jedná s německou automobilkou Volkswagen.

Z memoranda, které má ČTK k dispozici, mimo jiné vyplývá, že ČEZ je připraven se stát investorem projektu, dodavatelem energií, energetických služeb a lithia z místních zdrojů, zajistit vhodné prostory a zázemí pro realizaci projektu a je rovněž připraven zajistit financování zamýšleného projektu. Vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu je pak připravená mimo jiné podpořit zamýšlený projekt vhodnou formu veřejné podpory.

ČTK
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - JFK
28. 7. 2021 14:38
Re: A jak to bude?
tvojí sebereflexi si nech na vaší schůzi SPD, kde tě za tom moc nepochválí
28. 7. 2021 11:58
Re: Pobídky
No u nás je zamestnanosť na západe a vo veľkých mestách, problém je hlavne na východe a na dedinách/malých mestečkách. U vás má človek dojem, že snáď každá dedina má nejakú továreň či veľkú firmu...
28. 7. 2021 11:40
Re: Pobídky
Tak nezaměstnanost je pod 4 procenta, to už pak jsou většinou lidé, co nemohou / nechtějí pracovat. Vy to máte jinak? Je teda fakt, že politici se snaží, aby se to všechno zhoršovalo, ale ještě se to setrvačností nějak drží :-)
28. 7. 2021 11:26
Re: Pobídky
Ako to robíte, že máte plnú zamestnanosť? Tú asi majú aj Poliaci, ale u vás sú vyššie platy. A politikov/vedenie máte snáď ešte horších ako u nás. Štát, kde je práca prakticky všade, o tom sa nesníva ani USA alebo DE.
28. 7. 2021 10:54
Pobídky
Tyhle pobídky jsou skvělá věc v případě vysoké nezaměstnanosti, tam tomu fandím. Ale tady u nás, kde nejste schopni do jakékoli firmy sehnat jediného českého pracovníka (maximálně někoho, kdo byl před tím desetkrát odněkud vyhozen), mi to přijde jako mrhání veřejnými prostředky. Ale co, to je teď v módě...