Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Walhalla je elegantní plovoucí chatka převlečená za ponorku Jamese Bonda

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Originální bydlení na důchod nahrazovalo karavan. Než se manželé stihli nalodit před plavbou po evropských kanálech, zasáhli doktoři. 

Zakázkový plovoucí dům Walhalla nechali postavit manželé Alan a Jo Masonovi před 10 lety. V roce 2012 už za sebou měli více než dekádu živobytí na vodní hladině, důvodem pro modernizaci tehdejšího hausbótu na sci-fi obydlenou loď byl plán objet nejznámější kanály Evropy. Smělý výlet překazila diagnostikovaná rakovina.

Nádorové onemocnění potkalo Alana, choroba zavinila změnu životního stylu zahrnujícího i prodej milovaného plavidla vnějším vzhledem připomínajícího ponorku agenta 007. Před rozloučením s Walhallou manželé okusili krátkodobé bydlení uvnitř kajut dokonale přizpůsobených houpavému cestování.

V okamžiku prvního prodeje za 280 tisíc USD (6,9 milionu Kč) se bondovská ponorka stala virální hvězdou. Temně šedý prototyp na míru hostí nové majitele, k vidění je loď na hladině Temže. Tmavý ocelový trup s plně uzavřenou palubou pochází od Reeves Brothers, celková délka dosahuje 20,9 metru. Plavbu při minimálním ponoru 80 centimetrů obstarává šestiválcový motor Iveco o výkonu zhruba 150 koní (110 kW) napojený na plně hydraulický vrtulový pohon Axiom. K dispozici jsou dvě palivové nádrže o celkovém objemu 800 litrů, posádka má k užitku dalších 1.300 litrů čisté vody.

Video se připravuje ...

Jakkoliv je Walhalla zvenčí vizuálně výrazná, protiklad vůči interiéru dosahuje velkoleposti zásluhou vnitřní architektury evokující malebnou chatu u vody. Barevně sladěné dřevěné zařízení vytváří rozvržení dispozice na jídelnu, obývací pokoj, rohovou kuchyň, ložnici, sociální zařízení a dokonce topeniště s kamny na dřevo. Nekompromisní byt lemuje více úložných prostorů než bývá k vidění u běžného bydlení s betonovými základy.

Maximální využití přírodních materiálů jen střídá barvy, dřevěný strop v bílém laku kontrastuje s černými parketami vytápěnými podlahovým topením. Většina hnědých pohledových ploch různorodého nábytku vznikla ze světlého dubu. Množství polic, nádobí, ozdob, doplňků a elektroniky nenapovídá trvalé adrese na řece, alternativní způsob života prozrazují kulatá okna.

Skoro 21 metrů trupu stačilo na vymoženosti jako vinný bar, dvě pohovky, dvě koupelny s wc, knihovnu a královskou postel. Velikost nevytvářela žádné větší problémy s ovládáním lodě nahrazujícího karavan. "Spousta lidí kupuje do důchodu karavan, ale my jsme si mysleli, že tohle je lepší," řekla k Walhalle paní Masonová, která dále pochválila mnohem více místa, kvalitnější zpracování a minimální okolní provoz. Díky tryskám a hydraulice prý nikdy nebyl problém manévrovat, i když si pár opravdu pořídil plovoucí chatku.

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Doporučujeme

18. 9. 2022 19:45
Re: Auto?
Dakujem. Pohodovu nedelu prajem.
Avatar - Roland Von Wagen
18. 9. 2022 08:48
Re: Auto?
Jako zájemce o loď si rozšiřovat přehled článkem o hasbótu na webu o autech... Zajímavá taktika. Tak šťastnou ruku při výběru :yes:
18. 9. 2022 08:20
Re: Auto?
To nevadi. Aspon si sa nieco nove naucil.
17. 9. 2022 23:12
Re: Auto?
Takže kto chce loď, je dospelý... Hmm, to som nevedel.
17. 9. 2022 23:04
Re: Auto?
Ja som s tym clankom uplne v pohode. Uvazujem nad kupou lode, tak preco si nerozsirit prehlad. Po pravde motory v lodiach su mi momentalne milsie jak tie hokusy pokusy co sa davaju do aut. Asi tolko.