Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wörthersee GTI Treffen 2019: Déšť, zima, ale dobrá nálada!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)

U rakouského jezera Wörthersee se po roce opět sešli příznivci upravených vozů koncernu Volkswagen. Osmatřicátý ročník byl hodně deštivý, ale pozitivní atmosféru déšť rozhodně neodplavil.

Když jsme ráno za deště nastupovali do lodního taxi, které nás mělo převézt na druhou stranu jezera (nejlepší způsob, jak se při probíhajícím srazu vyhnout zácpám), vyvolal ve mně pohled na předpověď počasí věštící celodenní déšť jisté pochybnosti. Nerozpustí vydatné srážky entuziasmus návštěvníků? Neponese se sraz v pochmurném duchu? Obavy byly naštěstí liché. Po vylodění na břehu městečka Reifnitz nás pozitivní atmosféra srazu ihned pohltila. Žádné nesmyslné túrování, pískání gum, křik opilců, ani dunění techna. GTI Treffen se nenese v duchu, který má většina lidí se slovním spojení tuningový sraz zakódovaný. Chování účastníků je decentní, ale jejich nadšení pro věc je velké.

Obrovský zápal některých účastníků lze dokonce exaktně změřit. A to docela jednoduše. Stačí spočítat vzdálenost, kterou urazili se svými Volkswageny cestou na sraz. Potkali jsme zde účastníky z Norska, Ruska, Mexika a po vlastní ose dorazila i partička nadšenců z Číny, kteří deset tisíc kilometrů dlouhou trasu absolvovali stařičkým Volkswagenem Passat B2. K vidění byly na letošním ročníku samozřejmě především upravené Golfy GTI všech generací. Překvapilo nás ale, že některé generace měly velmi slabé zastoupení. Golfy první a druhé generace, dnes již velmi ceněné youngtimery, byly vidět na každém kroku, třetí generace už byla vidět mnohem méně a zástupci čtvrté a páté generace téměř absentovali. Šestek a především aktuálních sedmiček bylo vůbec nejvíce.

K vidění bylo jako obvykle kromě upravených Volkswagenů všech typů a ročníků i mnoho vozů jiných koncernových značek, včetně několika škodovek. Zato nekoncernová auta jsme letos spočítali na prstech jedné ruky - bylo to například BMW E30 M3, Ford Cortina nebo Lancia Delta HF Integrale Evo.

Kromě návštěvníků své vozy hrdě vystavovaly i tuningové firmy. Většina jejich stánků ležela hned vedle koncertního pódia. Hlavní stánek patří tradičně Volkswagenu, který zde prezentoval kromě nových vozů jako Volkswagen T-Roc R nebo Golf GTI TCR i historické vozy, z nichž nás nejvíce zaujal Golf R čtvrté generace v typické modré barvě a pak také první Golf GTI, který celou epochu rychlých volkswagenů odstartoval. Oba vozy byly samozřejmě jako nové a člověk si vedle nich připadal, jakoby prošel strojem času.

Velkou pozornost na sebe strhávaly také projekty studentů z Wolfsburgu a učňů z cvikovských a drážďanských továren. K vidění zde byly i vybrané vozy účastníků, či elektrický závodní speciál ID. R, který před pár dny pokořil nejrychlejší čas na Nürburgringu. Wörthersee GTi Treffen je akce, která fandu koncernových vozů a tuningu snad ani nemůže zklamat. Jak jsme si letos ověřili, parádní atmosféru srazu nezkazí ani špatné počasí. Druhá část srazu (možná ještě podstatnější) se odehrává v blízkých kempech při večerním grilování a popíjení, při setkáních fandů na benzínkách a na silničkách v okolních kopcích. Průzračné jezero obklopuje nádherná horská krajina, takže lze cestu na sraz pojmout i jako výlet do přírody s bonusem navíc.

Autor: David Rajdl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)

Doporučujeme

16. 6. 2019 12:52
Re: particka
Přečti si ty omezené a sprosté tuposti, kterými se tu prezentuješ. Jsi mentální spodina.
16. 6. 2019 01:09
Re: particka
takze nemas nic. jenom zase vobsiras.
15. 6. 2019 20:18
Re: particka
Jestli je tématem tvá retardovanost, pak ne. Je to spíš otázka na tvého psychiatra ;-) .
15. 6. 2019 19:47
Re: particka
mas neco k tematu vosle nebo klasicky nic?
15. 6. 2019 17:06
Re: particka
Jsi stopoval a nikdo nezastavil? ;-)