Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha vidí budoucnost skútrů v elektrické energii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Tokio se stane místem světové premiéry pro dvojici konceptů moderních elektrických skútrů značky Yamaha, představující alternativu k dnešním stopětadvacítkám a padesátkám.

Tokio bude hostit ve dnech od 24. října do 4. listopadu letošního roku 46. ročník Motor Show a Yamaha zde nebude chybět. Návštěvníkům vedle sériových motocyklů v čele s novou generací supersportu YZF-R1 a endura Ténéré 700 představí ve světové premiéře i dvojici konceptů elektrických skútrů.

Prvním z nich je Yamaha E01 a tento skútr má svou velikostí i výkony představovat elektrickou alternativu k dnešním skútrům, k jejichž pohonu slouží motor o objemu do 125 kubických centimetrů. Yamaha prozatím neuvádí bližší technické specifikace E01, ale slibuje rychlé nabíjení, dlouhý dojezd a vysokou praktičnost i komfort.

Druhým je pak Yamaha E02, která svým pojetím odpovídá dnešním lehkým skútrům s motory o objemu do 50 kubických centimetrů. Podobně jako koncept většího skútrů vyniká futuristickým a sportovně laděným designem. Yamaha zmiňuje, že má vyjímatelnou baterii a v provozu má představovat velmi obratný stroj.

Yamaha vedle dvojice elektrických skútrů v Tokiu ve světové premiéře představí i elektrokolo s označením YPJ-YZ, které bylo navrženo tak, aby vypadalo jako závodní stroj. Kromě atraktivního vzhledu má toto elektrokolo vynikat i nízkou a díky umístění baterie blízko středu i velmi dobře rozloženou hmotností pro zajištění co nejlepší ovladatelnosti.

Yamaha Land Link bude mít v Tokiu rovněž světovou premiéru a představuje čtyřkolové vozidlo, které se může bez zásahu člověka samostatně pohybovat i v náročném terénu. Každé ze čtyř kol tohoto konceptu je poháněné a řiditelné, což má zajistit, že se Land Link vyhne prakticky jakékoliv překážce.

Zdroj: Yamaha Motor Co., Ltd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme